Gazete Vatan Logo

‘Bir insanın öldürülmesine devlet olarak göz yumduk!’

Dink suikastına ilişkin birleşen iki davanın ilk duruşmasına dönemin Trabzon Emniyeti’nde görevli polis memuru Muhittin Zenit’in bu sözleri damga vurdu

‘Bir insanın öldürülmesine devlet olarak göz yumduk!’

Hrant Dink cinayetine ilişkin Ogün Samast ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 28 kişinin yargılandığı ana dava dosyası ile kamu görevlilerine yönelik açılan davanın birleşmenin ardından ilk duruşma dün görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada tutuklu dönemin İstihbarat Dairesi C Şube Başkani Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir polis memuru Muhittin Zenit, komiser Özkan Mumcu ve Dink davasından hükümlü Yasin Hayal hakim karşısına çıktı.

‘Arşivlere ben koydum’

Duruşmada ifade veren dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan polis memuru Zenit, 15 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Ben bir polis memuru olarak, Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından ne pahasına olursa olsun öldürüleceğini raporlarımda bildirdim. Başka nasıl bildirebilirdim? Dink’in öldürüleceğini devlet arşivlerine koyan kişi benim. Dink’in adını ilk kez Erhan Tuncel’den duydum. Erhan Tuncel’den duyduktan sonra medyadan takip etmeye başladım. Dink, bu ülkede çok insandan daha şerefli ve üstün bir insandır. Kişisel olarak söylemiyorum ama devlet olarak bir insanın ölmesine göz yumduk.”

Haberin Devamı

‘Ben askerdeydim’

Tutuklu sanık komiser Özkan Mumcu da cinayetin işlendiği dönemde askerde olduğunu belirterek, “Askerdeyken Yasin Hayal’i yakalamam mı gerekirdi, Hrant Dink’i koruma görevi bana mı aitti?” diye sordu.

Cerrah ve Uzun duruşmaya katıldı

Davanın tutuksuz sanıklarından Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in yanı sıra Erhan Tuncel de duruşmaya katıldı.

6 sanıktan reddi hakim talebi

Duruşmada aralarında Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 6 sanık, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar ise reddi hakim taleplerinin karara bağlanmadan dosyada tahliye talepleri dışında bir işlem yapılamayacağını vurgulayarak, tutuklu sanıklara söz verdi.

Haberin Devamı

Hrant’ın arkadaşları adliyedeydi

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki meydanda toplanan “Hrant’ın Arkadaşları” adlı grup, “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz” şeklinde pankart açarak, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” ve “Öldür diyenler yargınlansın” şeklinde slogan attı.