Gazete Vatan Logo

'Bir grup gencin tepkisi'

Şendiller: Acıları yeniden yaşatmak isteyenlerin beyhude uğraşırlar


KAHRAMANMARAŞ Olaylarının 1 numaralı sanığı olarak yargılanarak beraat eden eski milletvekili Ökkeş Şendiller, 32 yıl sonra kentte ilk kez yapılan ‘Maraş Olaylarını Anma Toplantısı'nın provoke edildiğini öne sürerek, “Bu acıları yeniden yaşatmak isteyenler beyhude uğraşırlar. Buradan şunu ifade etmek isterim ki, eski filmleri yeniden gösterime sokmak isteyenler bekledikleri gişeyi ve primi asla bulamayacaklardır” dedi.

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen, 111 kişinin öldüğü olayların yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından dün kentte düzenlenen anma töreni sırasında ortaya çıkan gerginliği bürosundan izleyen ve zaman zaman kaygılandığını belirten Şendiller “Provokatörlerin hevesleri kursaklarında kaldı” dedikten sonra şöyle devam etti:

“BİR GRUP GENCİN TEPKİSİ”

“Kahramanmaraş'ta düzenlenen Aleviler'in basın açıklaması 1000 kişilik bir grupla yapılmıştır. Kahramanmaraş'taki Alevi vatandaşlarımızın ‘provokasyon olabileceği’ gerekçesi ile katılmadığı toplantıya gelenler söyleyeceklerini söyledi. Kahramanmaraş'ta birilerinin beklediği gibi anormal bir durum olmadı. Bir grup gencin kendiliğinden anlık oluşan tepkileri sadece toplantıya izin verenlere karşı bir tepki idi. Bunun da herhangi bir grup, görüş ya da ocakla ilgisinin olmadığı yapılan açıklamalarla da ortaya kondu. Bu nedenle bazı medyada sanki ülkücü kesimin yaptığı gibi bir hava verilmeye çalışılması doğru değildir. Kaldı ki, bu gösterilere katılan gençlerin içerisinde giyim- kuşam olarak ülkücüleri temsil etmeyen gençlerin olması hatta boynunda ‘zincir’ olan gençlerin bulunması da bizim bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Anlık gelişen bu tepkinin Valilik binası önünde gösterildiği sırada bizim irtibat büromuzun da Valilik karşısında olması nedeni ile biz de olayı balkondan takip ettik. Bunu bir kısım basın mensubu ‘balkondan izledi’ diye vererek duyurdu.”
Kahramanmaraş'ta Alevi ve Sünniler'in 32 yıldan bu yana kardeşçe bir ortamda yaşadığını anlatan Ökkeş Şendiller, kimsenin kimse ile bir meselesi olmadığını belirtirken şöyle devam etti:
“Hatta Kahramanmaraş'ta Alevi köylerimize devlet tarafından cemevleri yapılmakta, Muharrem ayı nedeni ile DSİ Tesisleri'nde Müftülük ile şehrin etkin ve saygın kuruluşlarından birisi olan Saçaklızade Vakfı tarafından iftar verilmiştir. İftarın masraflarını ise Ticaret Borsası Başkanı karşılayarak güzel bir ev sahipliği yapmıştır. Buradan şunu ifade etmek isterim ki; eski filmleri gösterime sokmak isteyenler ne yazık ki bekledikleri gişe ve primi asla bulamayacaklardır. Bu acıları yeniden yaşatmak isteyenler beyduhe uğraşırlar. Kahramanmaraşlı dün de bunun en güzel örneğini ortaya koydu.”

Haberin Devamı