Gazete Vatan Logo

'Bir görseniz yatasınız gelir!'

Silivri'yi tanıtım CD'si hazırlandı

Ergenekon” ve ”Balyoz Planı” gibi dava sanıklarına ev sahipliği yapan, ”suların akmadığı”, ”akustiğinin bozuk olduğu” şeklindeki şikayetlerle de gündeme gelen Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nü tanıtım amaçlı CD hazırlandı.

Cezaevine ait kamera görüntülerinin de yer aldığı yaklaşık 13 dakikalık CD’de, bütün birimler seslendirme yapılarak anlatılıyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan CD’den derlenen bilgilere göre, 938 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen cezaevi kampüsünde, bir adet açık ceza infaz kurumu, 8 adet de L tipi kapalı infaz kurumu bulunuyor.

Kampüsün genel işleyişini yürüten açık ceza infaz kurumuna bağlı hizmet ve destek ünitelerinin bulunduğu cezaevindeki mutfak günde 11 bin kişiye yemek hazırlayacak şekilde tasarlandı. Kampüsün yemek ihtiyacını karşılayan bu mutfakta, yemekler gıda mühendisi denetiminde hazırlanıyor. Yemeklerin yapımında Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen bir kişi için günlük ortalama 2 bin 300 kalori değeri esas alınıyor.

Yemeği destekleyen ekmek fırını ise günde 20 bin kapasiteli. Fırında ekmeğin yanında üretilen simit, poğaça, kuru pasta gibi yiyecekler de kampüsteki alışveriş merkezi ile kafeteryalarda satılıyor.

Açık ceza infaz kurumunun diğer bir hizmeti de çamaşırhane. Burada, bütün hükümlü ve tutukluların nevresim, çarşaf, yastık kılıfı gibi eşyaları yıkanarak, ütüleniyor.

Ziyaretler için ise bin araçlık otopark, bekleme salonu, çocuk oyun alanı, banka ve PTT şubesi bulunuyor.

Hizmet binaları ve lojmanlar için kullanılan ısı merkezinin yanı sıra hükümlü ve tutukluların hastane, mahkeme ve diğer cezaevlerine sevklerinde kullanılan 38 adet ring aracı ile 31 adet hizmet aracının onarım, bakın ve tamir işleri de kademe biriminde yapılıyor.

Hastanesi olan cezaevi

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Devlet Hastanesi’nde ise her türlü tedavi yöntemlerinin uygulanırken, uzman hekimlerce kapalı cezaevinde tedavileri yapılamayan hükümlü ve tutuklular ile personelin muayeneleri yapılıyor.

Hastanede, 1 başhekim, 17 uzman doktorun görev yaparken, dahiliye, kardiyoloji, genel cerrahi olmak üzere toplam 13 branşta sağlık hizmeti verilmekte olup 24 saat uzman doktorla nöbet hizmeti bulunuyor.

Günde ortalama 150 hastanın muayene ve tedavisinin yapıldığı hastanenin yanı sıra, kampüs içindeki acil sağlık vakalarına bakmakla görevli 112 acil servis istasyonu bulunuyor.

Kampüs içinde kurumların ve birimlerin atık suyunun arıtıldığı 6 bin metreküp atık su arıtma tesisi de yer alıyor. Tesisten arıtılan sular, bahçe sulama gibi dış faktörlerde kullanılıyor.

Kapalı cezaevi faaliyetleri

Kampüsün kapalı cezaevi olan L tipi kapalı ceza infaz kurumlarında 60 adet 21 kişilik koğuş, 1 adet 17 kişilik hasta ve özürlü koğuşu, 35 adet tek kişilik oda, 4 adet de 3 kişilik oda bulunuyor.

Odaların içinde mutfak ve dinlenme salonu olup her odanın havalandırma bahçesi de mevcut. Yine hükümlü ve tutuklulara temel sağlık hizmetlerini vermek üzere aile hekimi ve sağlık personeli de görev yapıyor. Her ceza infaz kurumunda diş ünitesi bulunuyor.

Her bir infaz kurumunda, 2 adet halı saha ile bir adet kapalı spor salonu bulunmakta. Konser ve tiyatro çalışmaları gibi kültürel etkinliklerin yapıldığı bu alanda sosyalleşmenin pekişmesi sağlanıyor. Her bir cezaevinde 14 adet avukat görüş odası, 56 adet görüş kabini, 4 adet açık görüş salonu da var.

Fuaye salonu ve kütüphanenin bulunduğu kampüste, okumak için kütüphaneden kitap alınabiliyor. Kültür ve eğitime verilen öneminin pekiştiğini bilgisayar sınıflarından, satranç oyun odasından, açılan kurslar ve dersliklerden görmek mümkün. Okuma ve yazma kursu dahil üniversite eğitimine kadar imkanlar sağlanıyor.

Tutuklu ve hükümlüleri tahliye sonrası topluma kazandırmak amacıyla iş ve meslek kursları açılan kapalı cezaevinde, duvar resimlerinin yanı sıra iş ve hobi alanları da, yeteneklerini sergileyen hükümlü ve tutuklulara her türlü sanatsal imkan ve faaliyetler sunulmakta. İş atölyelerinde yapılan duvar resimleri, kara kalem resimler, ahşap tahta oyma, metal gravür gibi çalışmalar sergileniyor.

Kapalı ceza infaz kurumlarında psiko sosyal servislerde ise görevli psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarınca hükümlü ve tutuklulara, bireysel görüşme, öfke kontrolü, iletişim gibi programlarla kişisel gelişime destek veriliyor.

Haberin Devamı