Gazete Vatan Logo

‘Bir ayda 6 bin 700 Arakanlı öldürüldü’

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün yayımladığı son rapor, Arakan’da öldürülen Müslümanların sayısının Myanmar ordusunun açıkladığından çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Rapora göre ilk ay öldürülen 6 bin 700 kişiden 730’u 5 yaşın altında

‘Bir ayda 6 bin 700 Arakanlı öldürüldü’

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü tarafından yayımlanan son raporda, Myanmar ordusunun Ağustos sonunda Arakan’da başlattığı operasyonun ilk bir ayı içinde 6 bin 700 Rohingya Müslümanının öldürüldüğü belirtildi. Myanmar ordusunun açıklamaları, bu sayının 400 olduğu yönündeydi. Raporda, Myanmar ordusunun Arakan’daki köylere yaptığı baskınlarda sadece ilk ay içinde öldürülenlerin 730’unun beş yaşın altındaki çocuklar olduğu bilgisi verildi. Örgüt rapordaki verileri, komşu ülke Bangladeş’e kaçan Arakanlılarla yaptığı görüşmelere dayandırdı. MSF, Myanmar ordusu ile Arakanlı isyancılar arasında süren şiddet olayları nedeniyle Ağustos sonundan bu yana yaklaşık 650 bin Arakanlı’nın Bangladeş’e kaçtığını belirtti.

‘Canlı canlı yakıldılar’

Rapora göre, operasyonların ilk bir aylık döneminde hayatını kaybeden 6 bin 700 Arakanlı’nın yüzde 69’u ateşli silahla vurularak öldürülürken; yaklaşık yüzde 9’u, evlerinde canlı canlı yakıldı. Raporda, kurbanların yüzde 5’inin ise dövülerek öldürüldüğü belirtildi. Uluslararası Af Örgütü’nün Ekim ayında yayımladığı raporda, Rohingyalara uygulanan çok sayıda şiddet eylemi belgelerle tespit edilmişti. Örgütün ‘Dünyam Bitti’ (My World is Finished) adlı raporunda öldürme, sürgün, tehcir, işkence, tecavüz ve cinsel şiddet vakaları belgelenmişti.

Haberin Devamı

REDDEDİYORLAR

Myanmar yönetimi, ordunun Arakanlı Müslümanlara şiddet uyguladığı ve kadınlara askerlerce tecavüz edildiğine yönelik suçlamaları reddediyor. Myanmar’da Budistlerle Müslümanlar arasındaki gerilim uzun yıllardır devam ediyor. Arakan Müslümanları, ülkeye gelen kaçak göçmenler olarak sayılıp ‘vatansız’ kabul ediliyorlar.