Gazete Vatan Logo

‘Bi tutarsa’ diyerek kolları sıvadılar

Yüzlerce kan kanseri hastasına umut olan Belki de Sensin Platformu, 1.5 milyon donör hedefiyle ‘Bi Tutarsa’ kampanyası başlattı.

‘Bi tutarsa’ diyerek kolları sıvadılar

Yüzlerce kan kanseri hastasına umut olan Belki de Sensin Platformu, 1.5 milyon donör hedefiyle ‘Bi Tutarsa’ kampanyası başlattı. Yılda 1000 kişinin donör bulamadığı için hayatını kaybettiğini söyleyen, platformun kurucularından Aykut Kadir Kurt, “Her yıl 1500 kişi, donör bekliyor. Toplam 200 bin donör var, ihtiyaç duyulan ise en az 1.5 milyon. Almanya’da donör sayısı 4.5 milyon, İngiltere’de ise 1.8 milyon. Sevgisi dolu Türk insanının Kızılay merkezlerine giderek 3 tüp kan örneği vereceğini yüksek rakamlara ulaşacağımızı umut ediyoruz” dedi.

Hiçbir zararı yok

İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Kekik Çınar ise, “Nakil işlemi steril ortamlarda, basit işlemlerle, vericiye zarar verilmeden gerçekleştiriliyor. Ayrıca kemik iliği veya kandan kök hücre alımı nedeniyle, donörün hayatı etkilenmiyor. Kemik iliğinin alındığı bölgede hafif ağrı hissi olabilir, ancak donör kendini hastaneden hemen ayrılacak kadar iyi hisseder. Tüm donörleri bağıştan 3, 6 ve 12 ay sonra kontrole tabi tutarak, her şeyin yolunda gittiğinden emin oluyoruz. 18-50 yaş aralığındaki sağlıklı herkes, Kızılay’a gidip kan örneği verebilir” dedi.

Haberin Devamı

Ünlü isimler destekliyor

Kampanyaya aralarında İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu yazar Sunay Akın, oyuncular Müjde Uzman, Serkan Keskin, Demet Evgar, Gürgen Öz, Ali İl, Alican Yücesoy, Orçun Baş ve sunucu Büşra Şenol’un da destek vererek aktif olarak yer aldığı duyuruldu.