Gazete Vatan Logo

‘Beyinleri geriliyor yedirdiklerimizin vergisi düşürülsün’

Doğuştan bir hastalık olan Fenilketonüri hastaları, özel yiyeceklere ödedikleri gümrük vergileri yüzünden sıkıntı çekiyor

‘Beyinleri geriliyor yedirdiklerimizin vergisi düşürülsün’

Yılda 300-400 bebek Fenilketonüri (PKU) hastalığı ile dünyaya geliyor. Fenilketonüri, tanı konulmadığında ve tedavi edilmediğinde kalıcı beyin hasarına neden olan bir hastalık. Hastalar ise ömür boyu özel diyetle beslenmek zorunda olan kişiler. Bu hastalığa sahip olanlar et, süt, yumurta, tavuk, balık ve bunların türevlerinden hiçbir besini tüketemiyorlar. Eğer bu ürünleri yerlerse beyinlerinde büyük hasarlar meydana gelebiliyor.

Türkiye’de proteinsiz ve glütensiz ürünlerin üretimi olmadığı için makarna, çorba, pirinç ve ekmekleri Almanya’dan getirten hastalar gümrük vergilerinin yüksek olduğunu ve maddi anlamda sıkıntı çektiklerini söylüyor. PKU hastası olan 17 yaşındaki Handan Gür, ‘250 gram makarnaya 20 lira veriyoruz. 1 paket çorba 15 lira. Çoğu aile parası olmadığı için 1 paket çorbayla 1 ay idare etmeye dedi. Özel üretim olan bu yiyecekleri tüketmedikleri takdirde beyin fonksiyonlarında gerileme yaşadıklarını ekleyen Gür, “Bir çok aile sırf özel üretilen yiyecekleri karşılayamadıkları için çocukların zihinsel gerilemelerine engel olamadı. Biz PKU hastaları olarak bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesini istiyoruz. Paketi 4 liraya gelen bir makarnaya 20 lira veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı