Gazete Vatan Logo

‘Berkin’i vuranlar 5’inci Birlik’ten!’

‘Berkin’i vuranlar 5’inci Birlik’ten!’

16 Haziran günü Okmeydanı’nda evinden çıkıp ekmek almaya giderken polis attığı gaz fişeğiyle başından vurulan 15 yaşındaki Berkin Elvan’la ilgili bilirkişi raporu dava dosyasına girdi. 36 dakikalık görüntü ve 155 sayfadan oluşan raporda Berkin’e ateş ettiği iddia edilen polisler yer alıyor.

Gezi olaylarının yaşandığı 16 Haziran’da polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın failleri olduğu iddia edilen polislerin eşkalleri belirlendi. Evinden ekmek almak için dışarı çıktığı sırada gaz fişeğiyle başından vurulan 15 yaşındaki Elvan, 269 gün komada kalmıştı. Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici tarafından bilirkişi olarak atanan Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporun ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Avukatlar Evrim Deniz Karatana ve Oya Aslan dava için büyük önem taşıyan raporun içeriğini Halkın Hukuk Bürosu’nda açıkladı. Rapor, TOMA kamera kayıtlarından elde edilen görüntülerle hazırlandı. Avukat Karatana, 1 tanesi amir olmak üzere toplam 4 polisin bilgisayar oyunu oynar gibi gizlenerek insanları hedef alarak ateş ettiklerini öne sürerek, “Tutuklanmaları için talepte bulunacağız” dedi.



‘Çember daraldı’

Avukat Karatana şunları söyledi: “Herkes Berkin için adalet istiyor. Berkin yaşamını yitirdiğinde 3 milyon insan sokağa döküldü. Bizim bütün taleplerimiz bekletildi. O gün polis görevlendirilmedi denildi, kamera kaydı yok denildi. Israr etmeye devam ettik. Dosyada 7 ay sonunda bin polis ismi belirlendi. Yeni tanıklar ortaya çıktı. Çember daraldı. Fotoğraflardan yola çıkarak orada görev yapan polis birliğini tespit ettik. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı 5. Birlik görev yapıyordu o saatlerde. TOMA kamera kayıtlarının dosyaya getirilmesini talep ettik. Talebimiz uzun sürse de TOMA’da bulunan görüntüler dosyaya girdi. Görüntüler 27 Mayıs tarihiyle dosyaya geldi. Ancak Berkin’in vurulduğu günün tarihi 16 Haziran’dı. Kontak kapatıldığı için araçta öyle gözüküyor denildi. Görüntüleri biz de inceledik, aynı anda da bilirkişiye verildi. Daha önce hazırlanan bilirkişi raporu basit bir analizdi, ön rapor olarak dosyaya gelmişti.”

Görüntülerde ne var?

Bilirkişinin hazırladığı raporda bulunan 36 dakikalık görüntüde Berkin Elvan’ın vurulduğu yere doğru koşan 3 polis görülüyor. Bu polislerden 2’si gaz fişeği atan diğeri ise gaz fişeği taşıyan polisler. TOMA tarafından kaydedilen görüntülerde, TOMA‘nın arkasından gelen polisler nişan alarak gaz fişeğiyle ateş ederek ilerliyor. Berkin Elvan’ın vurulduğu yer arasında 50 metre mesafe bulunan yerden polisler gizlenerek gaz fişeğini ateşliyor.

4 polis tespit edildi

Avukat Karatana, şu bilgileri verdi: “Olay saati kimin nerede olduğu, hangi polisin nasıl gaz bombası ateşlediğini, Berkin’i nasıl vurduğunu gördük, tespit ettik. Bilirkişi raporunda 4 polis tespit edildi. Tanıkların beyanlarında da sözü geçen sarışın amir tespit edildi. 3 ayrı polis memuru tespit edildi. Bunlardan 2’si gaz bombası kullanıyor bir tanesi de gaz bombası kullananların gaz fişeklerini dolduruyor. Bilgisayar oyunu gibi çocukların oynadığı oyun gibi ellerinde gaz bombası silahlarıyla sakalanarak öldürme kastıyla gaz atılıyor. Bu emri verenler de yargılanacak. Bu soruşturmada şimdilik bu 4 polisin tutuklanması talebiyle yolumuza devam edeceğiz.”

Taksim projesinin iptali onaylandı

Danıştay 6. Dairesi, oy çokluğu ile verdiği kararla Taksim Yayalaştırma Projesi’nin durdurulması kararını onadı. 2011’de koruma amaçlı imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmişti. Plan değişikliği 2012‘de ise koruma kurulu tarafından onaylanmış, ardından proje de 17 Ocak 2012’de büyükşehir belediyesi tarafından kabul edilmişti. Gezi Parkı ve Topçu Kışlası’nı da içeren projeye karşı 6 Haziran 2013’te, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın sonunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Mahkeme daha sonra iptal kararı da vermişti. Kültür Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 6. Dairesi, mahkemenin iptal kararını onadı. Böylece yargı ile ilgili süreç tamamlanmış oldu ancak bu süreçte proje de büyük oranda bitirildi.



Haberin Devamı