Gazete Vatan Logo

‘Benim çocuğum yapmaz’ demeyin!

Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu ‘UYUMA’nın tanıtımına katılan İçişleri Bakanı Soylu, “Yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15.262 kişi tutuklandı, bunun 13.229’u sokak satıcısı” dedi

‘Benim çocuğum yapmaz’ demeyin!

Emniyetin uyuşturucuyla mücadelesi tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda geliştirilen “Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu” (UYUMA) Projesi’nin Tanıtım Toplantısı dün Ankara’da yapıldı. toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ebeveynlere uyuşturucu ile mücadele konusunda uyarılarda bulundu: PKK silah alıyorsa evlatlarımızı şehit ediyorsa o silahın parası uyuşturucu ticaretinden geliyor. Herkesi zehirliyorlar.

En zayıf noktamız

Uyuşturucu meselesinde kimse kendisini bu işin dışında görmesin. En zayıf noktamız ‘Benim çocuğum yapmaz’ yaklaşımı. Bu işin ticaretini yapanlar uzmanlaşıyor. Yeni kandırma, aldatma yöntemleri ortaya koyuyorlar. Bu yöntemler, dijitalleşme ile birlikte artıyor. Bu mücadeleyi 81 milyonun tamamıyla vermek zorundayız. Okul önünde gezen tiplere, çocuklarımızın arkadaşlarına, davranışlarına, harçlıklarını nasıl harcadıklarına, olup bitene dikkat etmeliyiz. Film izlerken gösterdiğimiz dikkati mahallemizi izlerken daha fazla göstermeliyiz. Uyuşturucu şüphesini güvenlik birimlerimize bildirmeliyiz. 24 saat alarmdayız. Geçen sene güvenlik birimlerimiz okulların etrafında kuş uçurtmadılar. Yine kuş uçurtmayacaklar güvenimiz tam. 2018 yılbaşından, 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirildi. Bunun 13 bin 229’u sokak satıcısı. Bugünden sonra sokaklarda çok daha büyük bir kararlılıkla çocuklarımızın, gençlerimizin güvenli bir halde olmasını temin eden adımlarımız devam edecek.

Haberin Devamı

‘UYUMA’ NASIL KULLANILIYOR?

Telefona indirin şüpheliyi bildirin
Soylu, aplikasyonun nasıl kullanıldığını şöyle anlattı: Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, önce sisteme kayıt oluyor. Uyuşturucu satışı ve kullanımı ile ilgili herhangi bir olay gözlendiğinde vatandaşlarımız bu uygulama ile bildirimlerini kısa sürede yapıyorlar.
Kimlik gizli tutuluyor
Bildirimi yapanların sadece telefon numaraları görünüyor. Bu sayede konum belirleniyor. En yakın yerdeki polis ekipleri müdahale ediyor. Bildirim yapanın kimlik bilgileri kesinlikle gizli. İhbar ve şikayet konusunda en çok çekinilen konu bu. Soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmiyor.
PKK silah için zehir satıyor!
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca yayımlanan “2018 Türkiye Uyuşturucu Raporu”nda terör örgütü PKK’nın uyuşturucu sevkiyatında önemli rol üstlendiği ve örgütün uyuşturucu kaçakçılığından yılda 1,5 milyar dolar gelir sağladığı yer aldı. Raporda, uyuşturucu ile mücadelenin uluslararası bir boyut kazandığına değinilirken, Türkiye’de 2017’deki uyuşturucu olayları, kullanımı, tedavi yöntemleri konusunda önemli bilgilerin yer aldığı rakamlar öne çıktı. Buna göre, Türkiye genelinde 2016’da gerçekleşen 81 bin 222 uyuşturucu olayı yüzde 45 artış göstererek, 2017’de bu rakam 118 bin 482’ye ulaştı. Olaylarla ilgili yakalanan şüphelilerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 48,92 artışla 170 bin 175 oldu.

Haberin Devamı