Gazete Vatan Logo

‘Beni eleştirenler hapse girecek’

Son seçim konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, rakiplerinin kendisine hakaret ettiğini ve bu yüzden hapse girebileceklerini söyledi. İran lideri, “Hitler taktiğiyle saldırıyorlar” dedi

İran’da seçimler için son güne girilirken, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, son seçim konuşmasına, reformcu rakibine karşı çok sert sözler kullandı. Başkent Tahran’daki Şerif Üniversitesi’nde konuşan 53 yaşındaki muhafazakâr lider, Mir Hüseyin Musavi’nin kendisine karşı Hitler’in karalama taktiğini kullandığını söyledi ve onu hapis cezası ile tehdit etti. Musavi ve yandaşları, ikinci kez Cumhurbaşkanı olmak isteyen Ahmedinecad’ı, enflasyon belası ile uğraşan ve petrol gelirlerinin düşüşe geçtiği İran ekonomisinin durumununı düzgün göstermek için yalan söylemekle suçlamıştı.

“Kimsenin İran Cumhurbaşkanı’na hakaret etme hakkı yoktur” diyen Ahmedinecad, “Cumhurbaşkanına hakaret edenler, cezalandırılmalıdır ve bu ceza hapistir. Hükümete hakaret etmek ve suçlamak Adolf Hitler taktikleridir. Halkın önüne çıkar ve onlar inanana kadar rakiplerini suçlar ve onlara hakaret edersiniz” diye konuştu. İran’da cumhurbaşkanına hakaret edenler, mahkemede 2 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Enflasyonda çark etti

Musavi, Ahmedinecad tarafından ABD’ye karşı saldırgan tutumu ile İran’ı dünyadan tecrit etmek ve istatistiklerle oynayarak, ekonominin gerçek halini saklamakla suçluyordu. İki haftadır, resmi kuruluşların yüzde 25 olarak açıklamasına rağmen, enflasyon oranının yüzde 15 olduğunu söyleyen Ahmedinecad, son hafta çark ederek, enflasyon oranının yüzde 25 olduğunu itiraf etmişti. Reuters ajansına konuşan “Sermaye” adlı ekonomi dergisinin genel yayın yönetmeni Sait Leylaz, iki aydır İran’ı dolaştığını ve yaptığı görüşmelerde Musavi’nin yüzde 50 oyla iktidara geleceğine inandığını söyledi. Leylaz, “Eğer seçimlerde gerçekten serbest olur, zorlamalar olmazsa, ikinci tura kalmadan Musavi seçilir” dedi. Uzmanlar, Musavi’nin seçilmesi durumunda, Batı’nın İran’da beklediği değişimin hemen gerçekleşmeyeceğini, İran’ın dünya ile tekrar barışmasının birkaç yıl alacağını söylüyor.

Patates oyları zafer getirebilir

ÖNCEKİ seçimde bölge halkına “ekonomik şartlarını düzeltme” sözü veren Ahmedinecad büyük destek almıştı. İran lideri, iktidarı sırasında bölgedeki tarım çalışanlarının maaşına beş kez zam yaparak desteğini korumayı başardı. Ayrıca toplam 400 bin ton patatesi de ülkedeki yoksullara bedava dağıttı. Bu nedenle Musavi, Ahmedinecad yönetimine “patates hükümeti” diyor.

Haberin Devamı