Gazete Vatan Logo

'Ben konuşunca şimşekler çakar!'

Ergenekon davasına bu sözler damgasını vurdu

ERGENEKON Davası’nda 1989 yılında Bekaa’daki kampta Abdullah Öcalan’la, Yalçın Küçük ile birlikte röportaj yapan Haluk Yurtsever tanık olarak dinlendi.

Yalçın Küçük, "Ben ağzımı açtığım zaman Abdullah Öcalan’ın beyninde şimşekler çakıyormuş. Mülakat sırasında siz de yanımdaydınız. Şimşek gördünüz mü?" diye sordu. Yurtsever’in "Hayır" demesi üzerine Küçük, "Ben konuşunca kimin beyninde şimşekler çakmıyor ki" dedi. Duruşma salonunda gülüşmelerin olmasının ardından mahkeme başkanı, Küçük’ü uyardı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen Ergenekon Davası’nın 234. duruşmasında 1989 yılında Bekaa’daki kampta Abdullah Öcalan’la, Yalçın Küçük ile birlikte röportaj yapan eski TKP Merkez Komite üyesi -yazar Haluk Yurtsever tanık olarak dinlendi. Yurtsever, "Mülteci olarak Almanya Köln’de bulunurken Yalçın Küçük ile yazışarak tanıştım. 1987 yılında da Küçük’ün çıkarttığı Toplumsal Kurtuluş Dergisi’nde yazmaya başladım" dedi. Yurtsever, 1989 yılında Öcalan ile mülakatların yapıldığını, Öcalan ile mülakat fikrinin Küçük’ten çıktığını anlattı.

"MÜLAKATI ÖRGÜTTEN BİRİ KAYDA ALDI"

1989 yılının Haziran ayında Küçük ile Şam’a gittiklerini söyleyen Yursever sözlerine şöyle devam etti:

"Köln’de mülteci olarak kalıyordum. Sivil toplum örgütleriyle ilişkilerimiz vardı. İrtibat kurduk. 1989’da Şam’a gittik. Havaalanında örgütte görevli, normal giyimli 2 kişi bizi karşıladı. Yanımızda kamera götürmedik. Ancak fotoğraf makinası götürmüş olabilirim. Yaptığımız mülakatla ilgili notlar tuttuk. Mülakatı örgütten bir kişi kayda aldı. Odada sadece ben, Yalçın Küçük ve Abdullah Öcalan vardı. Ayrıca bir görevli de video çekimi yapıyordu. Gittiğimiz yerin etrafı dağlarla çevriliydi. Biz bir tepeden yürüyerek çıktık. Gelişimiz haber verildi. Abdullah Öcalan da yanında bir kaç kişiyle gelerek ’Hoşgeldiniz’ dedi. Bekaa Vadisi’nde olduğunu düşündüğüm kampta 3-4 gün kaldık. Yemekleri birlikte yedik ancak bazen yemeklere Abdullah Öcalan, işi olduğu için katılmadı. Ancak çoğu yemeği birlikte yedik. Abdullah Öcalan, bana ve Yalçın Küçük’e mesafeli bir saygı gösterdi. 1,5-2 günü mülakat yapıldı. Diğer günler Şam’da, Halep’te tarihi yerleri gezdik. Mülakatta soru ve cevapların dışında farklı konularda da konuşuldu. Esas konu ’Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler, Ortadoğu’da neler oluyor, Türkler ve Kürtler’in kardeşliği nasıl sağlanabilir’di. Alevilik, kadın konusu konuları da konuşuldu. Ayrılırken örgüt militanları dizilerek bizi uğurladı"

"ÖCALAN İLE YAPILAN MÜLAKAT DÜNYADA İLKTİR"

Yurtsever, "Mülakatta Öcalan, Küçük’e "Hocam", Küçük de "Apo kardeşim" diye hitap ediyordu. 1 ay sonra Toplumsal Kurtuluş ve Sokak dergisinde mülakatı yayımlandı" dedi. Söz alan Yalçın Küçük de kendi ifadeleriyle Yurtsever’in ifadelerinin birbirine uyduğunun altını çizerek, Öcalan ile yapılan mülakatta çekilen fotoğrafların yazdığı kitaplarında da yer aldığını belirtti. Küçük, "Mülakat nedeniyle kampta bize büyük saygı gösterildi. Abdullah Öcalan’a ’Sayın’ demedim. ’Sayın’ ve ’Başkanım’ kelimeleri benim dilimde yoktur. Mülakat sırasında Öcalan, ’Perinçek de gelecek’ dedi. Öcalan ile yapılan mülakat dünyada bir ilktir. Mülakatın ardından Türkiye’ye döndüm ve polis üzerimde bulunan kasetleri aldı. Daha sonra bu kasetler TRT’de yayınlandı. TRT’yi dava ettik ve tazminat davasını kazandık" ifadelerini kullandı.

"BEN KONUŞUNCA KİMİN BEYNİNDE ŞİMŞEKLER ÇAKMIYOR Kİ"

Yanında getirdiği Ergenekon, Odatv ve KCK iddianamelerini gösteren Küçük, "’Ben ağzımı açtığım zaman Abdullah Öcalan’ın beyninde şimşekler çakıyormuş. Mülakat sırasında siz de yanımdaydınız. Şimşek gördünüz mü?" diye sordu. Tanık Yurtsever ise "Hayır" diye cevap verdi. Küçük’ün, "Ben konuşunca kimin beyninde şimşekler çakmıyor ki" demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu. Mahkeme Başkanı Özese’nin uyarısı üzerine Yalçın Küçük, "Haluk Bey’i özlediğim için çağırtmadım. Gerçeklerin ortaya çıkması için dinlenmesini istedim" diye açıklama yaptı. Küçük’ün, "Mülakatta bize gelin bizimle olun dediler’ mi? şeklindeki sorusuna tanık Yurtsever, "Hayır" diye cevap verdi.

"ÖCALAN’A EN UFAK BİR YOL GÖSTERDİK Mİ?"

Yanında getirdiği iddianameleri gösteren Küçük, "Bu iddianamelere göre ’Ergenekon’u ben yönetiyorum. Öcalan’ı, PKK’yı ve Odatv’yi de ben yönetiyorum. Bütün iddianameler böyle. Bu iddianamelerde başka birşey de var. O da çok tutarsız. İddianamelerin sonuna doğru hiçbirşey yönetmiyorum. Bizim konuşmalarımız sırasında Öcalan’a en ufak bir yol gösterdik mi?" diye sordu. Tanık Yurtsever de, "Hayır" diye cevap verdi. Duruşmada daha sonra Yalçın Küçük’ün Öcalan ile yaptığı mülakata ilişkin kamera kayıtları izletildi. Duruşmaya öğle arası verildi.

Haberin Devamı