Gazete Vatan Logo

‘Ben İstiklal Marşı’nı anamın sütüyle emdim’

Köşk adayı İhsanoğlu, Başbakan Erdoğan’ın “İstiklal Marşı ile Çanakkale şiirini birbirinden ayıramıyor” eleştirisine yanıt verdi: “Yahu, siz daha İstiklal Marşı’nı öğrenmeden ben onu anamın sütü ile beraber emdim. Hadi oradan canım sen de”

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un kabrini ziyaretindeki sözleri üzerinden kendisini eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Adana’yı ziyaret eden İhsanoğlu, belediyenin konferans salonunda vatandaşlara hitap ederken, şöyle konuştu:

‘İftira atıyorlar’

“Siz beni cumhurbaşkanı görmek istiyor musunuz? Herkes dinlesin, tüm Türkiye dinlesin. Biraz önce hep beraber okuduğumuz İstiklal Marşımızı siyasete, çirkin siyasete, çirkin politikaya alet etmek isteyenler türedi. Bana hiç bir şey bulamıyorlar, diyorlar ki İstiklal Marşı. Yahu, siz daha İstiklal Marşı’nı öğrenmeden ben onu anamın sütü ile beraber emdim. Akif’in, büyük şairimiz, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dünyada en çok sevdiği, en güvendiği arkadaşının oğluyum ben. Nasıl olur da böyle şeyler diyebilirsiniz. İftira atıyorlar.”

“Ben ‘başörtüsü kızlarımızın hakkıdır, dini vecibedir, gelenektir’ diye üç husus izah ettim. Kalktılar, birinciyi, ikinciyi sildiler, İhsanoğlu diyor ki ‘başörtüsü gelenektir’ diyor. Her yerde yalan söylüyorlar. İstiklal Marşı’nı bilmiyormuşum, hadi oradan canım sen de.”

Haberin Devamı

‘Öyle yorumluyorum’

“Bu benim söylediğim söz arefe günüydü. Şehitliğe gittim hem şehitlerimizin ruhuna hem de baba dostu mehmet Akif Ersoy’un kabrinde fatiha okudum. ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda, şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ beytini okudum ve orada bir arkadaşın sorusu üzerine şüheda fışkıracak, şüheda şehidin çoğuludur... Bu sözün de Çanakkale şehitleriyle ilgili olduğunu söyledim. Ben öyle yorumluyorum.”

‘Pasaportum olmadı’

“Ben bu edebiyatı çok iyi biliyorum. Buradan da imtihan etmek isteyenlere şunu söylüyorum: İstiklal marşı, Çanakkale savaşı, Yahya Kemal Beyatlı ve Fuzuli’nin su kasidesi bunlardan birini seçsinler... Ama en önemlisi insanların edepten sınıftan geçmesidir. Bu arada şühedanın edebiyatıyla değil şehitlerin aileleriyle meşgul olsunlar. Biz Akif’in emanetine hiçbir zaman ihanet etmedik. O satırların altına imzamı atarım. Çünkü Türk oğlu Türküm. Benim hiçbir zaman başka pasaportum olmadı. Evet gurbette doğdum ama bu toprakların insanıyım. Gurbette doğan bu toprakların değerini daha iyi bilir. Benim hakkımda iftiralar var ama hiç kimse delil olarak koyamıyor. Yeni bir iddiayı söyleyeyim size. Ben evimde atom bombası yapıyorum. Yalancının mumu da ampulü de yatsıya kadar yanar.”

Haberin Devamı

Ersoy’un eserlerini gönderdiler

AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkanlığı, CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’na İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’un Safahat isimli eserini gönderdi. AK Partililer, Ersoy’un mezarını ziyaret eden İhsanoğlu’nun İstiklal Marşı’nın bir kıtasını okuduktan sonra “Çanakkale şehitleri şiirinden herhalde” dediğini anlattı.