Gazete Vatan Logo

‘Ben affettim siz de affedin’

Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın eşi Melania, kocasını sunucu Nancy O’Dell hakkındaki cinsiyetçi sözleri nedeniyle affettiğini belirterek kamuoyuna ‘Siz de affedin’ diye çağrı yaptı

‘Ben affettim siz de affedin’

ABD’de 8 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti adına yarışacak olan iş adamı Donald Trump’ın 2005’te kadın sunucu Nancy O’Dell hakkında kullandığı cinsiyetçi ifadelerin yer aldığı ses kaydının yarattığı siyasi deprem sürüyor. Daha önce Latin kökenli göçmenler ve Müslümanları hedef alan ayrımcı sözleriyle gündeme gelen Trump’ın 2005’te ‘Access Hollywood’ adlı programın sunuculuğunu yapan O’Dell hakkında söylediği sözler, kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.

Artan tepkilere ve istifa çağrılarına karşın yarıştan çekilmeyeceğini açıklayan Trump’a tek destek, eşi Melania Trump’tan geldi. Trump yayınladığı yazılı açıklamada, “Kocamın sözleri kabul edilemez ve çirkindi. Bunlar, benim tanıdığım adamı temsil etmiyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Melania Trump, toplumun kocasını bir lider olarak gördüğünü, bu nedenle Amerikan halkının da, kendisi gibi onun özrünü kabul edeceğine inandığını vurguladı. Melania Trump, “Bundan böyle ulusumuzu ve dünyayı ilgilendiren daha önemli konulara odaklanalım” dedi.

Haberin Devamı

‘Hayal kırıklığı’

Trump’ın sözlerinin hedefindeki O’Dell da söz konusu kayıtla ilgili yazılı açıklama yaptı. O’Dell açıklamasında, “Siyaseti bir yana bırakacak olursak toplumumuzda hâlâ bu tür yorumların yapıldığını gördüğüm için üzgünüm. Bu açıklamaları ilk duyduğumda kadınların böylesine nesneleştirilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Hiçbir kadın, hiç kimse bu tür sözlerin odağında olmamalı” ifadelerine yer verdi.

Kızını dilinden düşürmezdi

İngiliz basını, sunucu O’Dell’le ilgili sözleri nedeniyle tartışma yaratan Trump’ın geçmiş yıllarda kızı Ivanka ile ilgili sarfettiği seksist sözleri derledi. Trump’ın radyo sunucu Howard Stern’in programında Ivanka için ‘sıkı parça’, ‘seksi’ gibi benzetmelerde bulunduğu, hatta bir programda “Ivanka kızım olmasaydı belki de onunla çıkardım” diye konuştuğu belirtiliyor.

Terminatör’ü de kızdırdı

Trump’ın son skandalı, Cumhuriyetçi Parti’nin Hollywood’taki en önemli destekçilerinden Arnold Schwarzenegger’ın da tepkisini çekti. Eski California Valisi, Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, “1983’te ABD vatandaşı olduğumdan bu yana ilk kez başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi adaya oy vermeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Partideki isyan büyüyor

Trump’ın cinsiyetçi ifadeleri, üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti’de büyük tepkiye yol açmıştı. Hafta sonunda Trump’ın başkan adaylığından çekilmesini istediğini açıklayan üst düzey Cumhuriyetçi sayısı 150’ye ulaştı. Bunların arasında 9 senatör, 3 vali ve 11 Temsilciler Meclisi üyesi de bulunuyor.

Pence bile alındı

Trump’ın başkan yardımcılığına aday gösterdiği Indiana Valisi Mike Pence de milyarder işadamının sözlerine ‘alındığını’ söyledi. Pence Trump’ın sözleri için “Bunların savunulacak bir yanı yok” diye konuştu. Gelişmelerin ardından Pence’in Trump adına katılacağı bir parti toplantısını iptal ettiği açıklandı.