Gazete Vatan Logo

‘Bebeği sakatlayan ilaçtan biraz daha kaldı stok bitsin satmayız’

Avrupa Birliği, içeriğinde yüzde 0,003’ten fazla Rodentisit Aktif Madde olan ürünlerin “Doğacak çocukta hasara yol açar” uyarısıyla halka satışını yasakladı. Türkiye’de ise ürün satıcıları stok tüketimi için yeterli sürenin verilmediğini belirterek devletten ek süre talep etti

‘Bebeği sakatlayan ilaçtan biraz  daha kaldı stok bitsin satmayız’

İsteyen herkesin marketlerden satın alabileceği bitki ilaçları, haşere ilaçları, tarım ilaçları, bazı dezenfektanlar ile kardiyolojide pıhtı önleyici olarak kullanılan ilaçların etken maddeleri arasında yer alan Rodentisit Aktif Maddelerin kullanımı ve satışında değişikliğe gidildi. Alınan kararlarla coumatetraly, warfarin,bromadiolone, difenacoum, difetialone ve flocoumafen isimli maddelerin yüzde 0,003 oranından fazla bulunduğu ürünlerin halka satışı yasaklandı. Ürünlerin ancak sertifikası olanlara satılması için ambalajlarının değiştirilerek sağlıkla ilgili kuralların düzenlenmesi istendi.

Yapılan incelemede Biyosidal ürünler olarak bilinen ve hemen her markette açıkta satılan bazı temizlik malzemeleri, tarım ilaçları ve haşere ilaçlarının içerisinde bulunan bu maddeler için risk kategorisi “üreme sistemine toksik kategori 1B kategorisinde yeniden sınıflandırıldı. Yapılan yeni düzenlemeyle de Rodentisit Aktif maddelerin belirtilen orandan fazla kullanımı için H360D” Doğmamış çocukta hasara yol açabilir” uyarısının bulunacak şekilde yeniden etiketlenmesi gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye altı ay sonra duyurdu

Türkiye’de 15 temmuz darbe girişiminin yaşandığı günlerde AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan kararlar darbe sürecindeki Türkiye’deki kurumlarca da geç fark edildi. Alınan kararlar Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından altı ay sonra üreticilere duyuruldu. Ve komisyonun aldığı karar olan üreticilerin 1 mart 2018’e kadar ürünlerini yeniden etiketlemeleri gerektiği bildirildi. Ürünlerin bu tarihten sonra toplatılacağı ve halka satışının durdurulacağı belirtildi.

Ancak tüzük gereği isteğe bağlı olarak ambalaj değişikliğine gitme hakkı olan üreticiler alınan kararla çoğu ithal olan ürünlerin stoklarını eritemeyeceklerini belirterek Sağlık Bakanlığına ek süre talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Uzmanlar tüzükte yer alan ambalaj değişikliğin isteğe bağlı durumundan faydalanıp elindeki stokları eritmek için halk sağlığının tehlikeye attığnı belirtiyor.