Gazete Vatan Logo

"Bazı Arap ülkeleri, Filistin davasından sıyrılmak istiyor"

Tunus'ta Nahda hareketinin lider kadrosunda yer alan eski Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam, bazı önemli Arap ülkelerinin Filistin davasına artık gereken ehemmiyeti vermediğini ve bu meseleden sıyrılmak istediğini söyledi.

"Bazı Arap ülkeleri, Filistin davasından sıyrılmak istiyor"

Abdusselam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal devleti olduğunu vurgulayarak, Filistin meselesinde geçmişte olduğu gibi şimdi de Arap halklarıyla aynı tutumu izlediklerini belirtti.

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, "haksız" bir karar olarak nitelendiren Abdusselam, Nahda'nın atılan bu adımın karşısında yer aldığını söyledi.

Filistin davası başta olmak üzere İslam dünyasındaki sorunlara yaklaşımı ve desteğinden ötürü Türkiye'yi takdir eden Abdusselam, Ankara'nın büyüyen bir ekonomiye sahip önemli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, Tunus ve diğer Kuzey Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki yatırımların her geçen gün daha da arttığını ifade etti.

"Bazı Arap ülkeleri, Filistin davasından sıyrılmak istiyor"

Buna karşın ismini vermediği bazı önemli Arap ülkelerinin, Filistin davasına artık gereken ehemmiyeti vermediğini söyleyen Abdusselam, "Bazı büyük Arap devletlerinde, artık öncelikli gündem maddesi olarak görmediği Filistin meselesinden sıyrılmak için bir eğilim var." dedi.

Haberin Devamı

Abdusselam, 2011 devriminin ifade özgürlüğünün önünü açtığına, demokratik, özgür ve şeffaf seçimlerin yapıldığına işaret ederek, belediye seçimlerine katılım oranının 33,7'de kalmasının beklenen bir durum olduğunu, siyasi ve ekonomik durumun seçimlere katılım oranını etkilediğini kaydetti.

"İslami eğilimliler ve laikler arasındaki ideolojik hesaplar son buldu"

Abdusselam, "Vatandaş Nahda'ya güvendi ve oyunu verdi. Gelecek dönemde belediyelerin çalışması ve ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi üzerinde yoğunlaşacağız. Halkın günlük yaşamdaki sıkıntılarını gidermek için çözümler bulacağız. Seçimlere ideolojik hesaplar için girmedik. Belediye seçimleri, vatandaşa hizmet sunmak içindir." diye konuştu.

"Yeni anayasanın kabul edildiği 2014'ten sonra İslami eğilimli ve laik kesim arasındaki ideolojik hesaplar son buldu." diyen Abdusselam, Tunus halkının artık oy verirken dini eksenli yaklaşmadığını, kalkınma ve refahı kendilerine sunabilecek yönetimleri tercih ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

"Tunus karşı devrim tuzağından kurtuldu"

Tunus'la, devrimlerin olduğu diğer ülkelerin "Arap Baharı" tecrübesini karşılaştırmanın zor olduğunu, ideolojik çatışmayı etkisiz hale getirdikten sonra demokratik başarıyı pekiştirdiklerini anlatan Abdusselam, şöyle devam etti:

"İlk devlet başkanı Habib Burgiba'nın askeri kurumları siyasetten uzaklaştırması, siyasi artılardan biri olarak sayılabilir. Diğer ülkelerde ise siyaset askerin kontrolünde. Mısır'da İslami eğilimlilerin yönetimde düştüğü bazı hataların yanı sıra siyonist projeye yakın bölgesel ve uluslararası müdahaleler Mısır'ı mevcut duruma taşıdı. Öte yandan Tunus'ta dini ve mezhebi ayrışma yok. Arap devrimlerini sabote etme girişimleri, Yemen, Mısır, Libya ve Suriye'yi perişan etti. Tunus karşı devrim tuzağından kurtulabildi."