Gazete Vatan Logo

‘Başkanlık sistemine destek yüzde 55-60’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şu anda yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda yüzde 55-60 aralığında bir talep söz konusu. Bunun çok daha artacağına inanıyorum”

‘Başkanlık sistemine destek yüzde 55-60’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemine desteğin yükseldiğini söyledi. Erdoğan, dün cuma namazını Beşiktaş’taki Ertuğrul Tekke Camii’nde kıldıktan sonra, başkanlık sistemini anlatmak için yapılacak turlarla ilgili takvimin belli olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:

‘Ortak akıl oluşacak’

“Bu görev benim şahsi bir görev veya meselem değil. Bu konuyla ilgili şu anda ciddi manada bu süreç içerisinde rol alan, arkadaşlarımız var. Akademisyenlerimiz var. Medya mensuplarımız var. Birçok bu konuda sözü olan STK’larımız var. Hepsi ülkemizin değişik bölgelerinde paneller, konferanslar düzenlemek suretiyle bu işi halkımıza anlatmak, halkımızı bu konuda daha da bilinçlendirmek ve aynı zamanda tabi bir alt yapıyı oluşturmak suretiyle de dünyadaki başkanlık sistemlerinin uygulamalarını, bunun yanında hazırlayacağımız kitapçıklar vasıtasıyla da hangi ülkede başkanlık sistemi... Diyelim ki. Amerika’da nasıl? Güney Amerika’da nasıl? Fransa’da yarı başkanlık sistemi nasıl? Öbür tarafta birçok yerde özellikle partili başkanlık sistemleri nasıl? Bütün bunların hepsini ortaya koymak ve buradan da tabi Türkiye’nin kendi modeli nasıl olacak? Bunları ortaya koymak suretiyle temenni ediyorum ki, çok daha kısa bir sürede ortak akıl oluşacaktır. Mesele bu ortak akılla halkımızın kararını vermesidir ki şu anda yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda yüzde 55-60 aralığında bir talep söz konusu. Bin bunun çok daha artacağına inanıyorum. Çünkü buna ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

‘Bunların yeri parlamento’

HDP’li üç vekilin açlık grevine başlamasına da tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Bu oyunlara asla gelmeyiz. Bunların gelmesi gereken yer, parlamentodur. Bunlar şu anda terör örgütüne uşaklık yapıyor.”

Zana’ya yemin şartı!

Erdoğan, kendisinden randevu isteyen ve daha önce görüşmeyi planladığını söylediği HDP’li Leyla Zana’yı kabulünün ne zaman gerçekleşeceğiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “O konuda önce şunu söyleyeyim; birinci derecede bir defa yeminini yapması lazım. Parlamentoda yemini yapmadıktan sonra zaten böyle bir kabul söz konusu olmaz. Geçenlerde yanındaki danışmanı veyahut da özel kalemi bilemiyorum, özel kalemimi arayarak söylediği bazı şeyler var. Yani eğer kendisi görüşmelerini bu başlıklar altında düşünüyorsa, zaten gelmesine de gerek yok.”E rdoğan, Zana’nın özel kaleminin dile getirdiği konuların sorulması üzerine “Terörist başıyla alakalı konular vesaire. Şu anda terörist başının İmralı’daki yaşam koşulları, dünyada kimseye verilmemiştir” karşılığını verdi.

Haberin Devamı