Gazete Vatan Logo

‘Başkan seçileceğine kendisi bile inanmadı’

ABD’de piyasaya çıkacak olan ‘Ateş ve Öfke’ adlı kitap, Başkan Trump’ın Beyaz Saray hayatına ilişkin çarpıcı iddialar içeriyor. İddiaya göre Trump’ın seçimlere girerken tek amacı ünlü olmaktı, kazanacağını hiç düşünmemişti

‘Başkan seçileceğine kendisi bile inanmadı’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk yılını anlatan ve 9 Ocak’ta piyasaya çıkacak olan gazeteci Michael Wolff imzalı ‘Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Saray’ının İçinde’ adlı kitabın bazı bölümleri Amerikan basınında yayınlandı.

Wolff’un aralarında Trump’ın eski baş stratejisti Steve Bannon’ın da yer aldığı 200 kişiyle gerçekleştirdiği görüşmelerden yola çıkarak hazırladığı kitap, ABD liderinin Beyaz Saray’daki özel hayatına dair çarpıcı ayrıntılar da içeriyor:

Amacı ünlü olmaktı

Kitapta yer alan en çarpıcı iddia, Trump’ın seçim kampanyası süresince başkan olabileceğine inanmaması. Yardımcısı Sam Nunberg’e göre Trump’ın kampanyası boyunca tek amacı, ‘dünyanın en ünlü kişisi’ olmaktı, seçimi kazanmayı hiç hedeflememişti. Seçim gecesi babasının kazandığı netleşince bir arkadaşını arayan Donald Trump Jr’ın, “Kazandığı anlaşıldığı anda babamın suratına baktım, hayalet görmüş gibiydi” ifadelerini kullandığını öne süren Wolff, Melania Trump’ın da üzüntüden gözyaşlarına boğulduğunu iddia etti. Bannon Wolff’a verdiği demeçte ise, “Trump önce seçildiğine inanamadı, sonra birden bire dünyanın en etkili lideri koltuğuna oturacağını anlayınca bunu hak ettiği görüntüsü vermeye çabaladı” dedi.

Haberin Devamı

Zehirlenmekten ölesiye korkuyor

Wolff’un iddiasına göre daha önce McDonald’s’ın ürünlerini ‘temizliği’ nedeniyle öven Trump’ın fast food gıdalarını tercih etmesi ‘daha karanlık’ bir nedene dayanıyor. Trump’ın uzun süredir zehirlenmekten korktuğunu ve bunun da yemek tercihlerine yansıdığını öne süren Wolff, “McDonald’s’tan yemeyi sevmesinin nedenlerinden biri kimsenin onun geldiğini bilmemesi ve yemeğin güvenli şekilde önceden hazırlanması” dedi.

Kapısını kilitliyor

Kitapta Trump’ın korkularının yüksek güvenlikli Beyaz Saray’ın kurallarının değişmesine de neden olduğu öne sürülüyor. Wolff’un aktardığına göre Trump Beyaz Saray’ı aslında ‘rahatsız edici ve hatta biraz da korkutucu buldu’, bu nedenle kendi yatak odasına çekildi. (Eski ABD Başkanı John F.) Kennedy’den beri ilk kez Başkan ve First Lady ayrı yatak odalarında kalıyor. Trump’ın yatak odasının kapısını kilitlemesi de, başkanı korumakla görevli Gizli Servis ajanlarını endişelendirdi. Gizli Servis, iddiayı yalanlarken halihazırda odaya erişimlerinin olduğu konusunda ısrar ediyor.

Haberin Devamı

‘Eşyalarıma dokunmayın’

Saat 18.30’dan sonra odasına çekilen ve hamburger yiyen Trump, temizlik görevlilerinin eşyalarına dokunmasını da yasaklamış. İddiaya göre Trump’ın odasında yerde duran bir gömleği kaldırdıkları için temizlik görevlilerini, “Eğer gömleğim yerdeyse orada durmasını istediğim içindir” diye azarladı.

Wolff’un aktardığına göre Trump özellikle diş fırçasına kendisinden başka kimsenin douknmasına izin vermiyor.

Kafa derisini aldırmış

Kitapta Trump’ın çok konuşulan saçlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler de yer aldı. Trump’ın kızı Ivanka’nın arkadaşlarıyla babasının saç şekliyle alay ettiğini öne süren Wolff, kitabında Trump’ın kelleşme sorununa hızlı çözüm olması için, saçlarının döküldüğü bölgedeki kafa derisinin bir bölümünü aldırdığını belirtti. Trump geçirdiği operasyonların ardından tamamen kelleşen tepe kısmını öndeki ve yandaki saçlarla kapatmaya ve spreyle sabitlemeye çalışıyor. Kitaptaki açıklamaya göre Trump’ın tuhaf saç rengi de ‘Just for Men’ (Sadece erkeklere özel) adlı bir ürünü kullanmasından kaynaklanıyor. Ürün saçta ne kadar kalırsa, saç rengi o kadar koyulaşıyor. Wolff “Trump’ın sabırsızlığı, saçlarının turuncumsu bir sarı renk kazanmasına neden oluyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Sırtından bıçakladı’

Kitapta, Trump’ın baş stratejisti Steve Bannon’ın anlattıklarına geniş yer veriliyor. Bannon’ın en fazla tepki gösterdiği konu, Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ve damadı Jared Kushner’in Haziran 2016’da New York’ta Ruslarla gerçekleştirdiği gizli görüşme. Görüşmenin ‘haince’ olduğunu öne süren Bannon, buluşmanın Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) bildirilmemesine de tepki göstermiş. Bannon’a göre Trump’ın Ruslarla yapılan görüşmeden haberi olmaması ‘sıfır ihtimal’.

Akşam yemeklerini genellikle Bannon’la birlikte yediği öne sürülen Trump’ın, Time dergisinin eski baş stratejistini ‘gölge Başkan’ olarak nitelemesine gösterdiği tepki de kitapta yer alıyor. İddiaya göre Trump, haberi yazan muhabiri arayarak, “Steve Bannon’ın üzerimde ne kadar etkisi olduğunu düşünüyorsun? Sıfır! Sıfır!” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Trump, Bannon’ın demecinin basına yansımasının ardından yaptığı açıklamada, “Bannon kovulduğunda işini kaybetmekle kalmadı, aynı zamanda aklını da kaybetti” demişti. Bannon ise son radyo programında Başkan Trump’tan “O büyük bir adam” diye bahsetti.

Ivanka da başkan olmak istiyor

Kitaptaki iddialardan biri de Trump’ın kızı Ivanka’nın eşi Jared Kushner ile birlikte gelecekte Ivanka’nın başkan adayı olabilmesi için anlaşma yaptığı oldu. Wolff iddiayı şu cümlelerle aktardı: “Riskleri değerlendiren Ivanka ve Jared, Beyaz Saray’ın Batı Kanadı’nda rollerini etraflarındaki herkesin tavsiyesi üzerine kabul etti. Bu ikisinin aldığı bir karardı ve bir anlamda ortak bir görevdi. İkili kendi aralarında ciddi bir anlaşma yaptı: Eğer bir gün fırsat olursa Ivanka başkanlığa aday olacak. İlk kadın Başkan Hillary Clinton değil Ivanka Trump olabilir. ‘Javanka’ sözcüğünü uyduran Steve Bannon ikilinin bu anlaşması kendine rapor edildiğinde dehşete düşmüştü.”

‘Yalaka’ damat

Kitapta ayrıca Trump’ın damadından ‘yalaka’ diye bahsettiği, ayrıca Ivanka ve Kushner’in en başta başkent Washington’a taşınmalarının hata olduğunu düşündüğü öne sürülüyor.

Yemin töreninde kavgalıydılar

Kitapta yer alan iddialardan biri de Trump’ın resmi olarak göreve başladığı yemin töreninde son derece öfkeli olduğu ve First Lady Melania Trump ile kavga ettiği yönünde. Wolff kitapta şu ifadelere yer verdi: Trump yemin töreninden hoşnut kalmadı. Önemli sanatçıların etkinliği hor görmesine öfkeliydi, Blair House’daki düzene canı sıkılmıştı ve ağlamasına ramak kalmış eşiyle görünür şekilde kavga ediyordu. Gün boyunca golf oynarkenki yüz ifadesini takındı: Kızgın surat, kambur omuzlar, sallanan kollar, çatık kaşlar ve sımsıkı kapalı dudaklar.

Para aklama soruşturması

Bannon Wolff’la yaptığı söyleşide, Trump’ın damadı ve baş danışmanı olan Jared Kushner’in başının ‘para aklamadan’ derde gireceği öngörüsünde bulundu. Bannon’a göre Federal Soruşturma Bürosu’nun, Rusya’nın ABD seçimlerine olası müdahalesiyle ilgili soruşturmanın başına özel savcı atadığı Robert Mueller, Kushner ve Donald Trump Jr’ı köşeye sıkıştırmak için, ‘kara para aklama’ suçlamasında bulunacak.

‘Dikkat et dinleniyorsun’

Kitapta İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in, Trump’ı, İngiliz istihbaratı tarafından dinlendiği yönünde uyardığı da iddia edildi. Blair geçen yılın Şubat ayında Trump’ın damadı Jared Kushner ile bir araya geldiği ve görüşmede Kushner’e, İngiltere’nin İletişim ve Dijital İstihbarat Kurumu’nun (GCHQ), Trump’ın kampanya ekibini izlediğini, Trump Tower’ın telefonlarını, hatta muhtemelen bizzat Trump’ı dinlediğini söyledi.

Blair’in Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmede, Trump yönetiminin kendisini Orta Doğu temsilcisi olarak istihdam etmesi için lobi yaptığı da öne sürüldü. Blair’in basın sözcüsü ise Michael Wolff’un kaleme aldığı kitapta yer alan iddiaları yalanlarken, eski Başbakan’ın ‘ABD yönetiminin Orta Doğu temsilciliği ‘gibi bir şeyin peşinde olmadığını belirtti. GCHQ, ilk defa geçen Mart ayında Fox News televizyon kanalında bir yorumcunun dile getirdiği ve ardından dönemin Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’in yinelediği iddiayı ‘tamamen komik’ diye nitelendirmişti. Eski Başkan Barack Obama’nın ‘iz bırakmamak için’ Trump’ın dinlenmesinde ABD istihbaratını değil, QCHQ’yu kullandığı öne sürülmüştü.