Gazete Vatan Logo

‘Başkan Barzani’ devam etsin mi?

‘Başkan Barzani’  devam etsin mi?

‘Başkanlık krizi’nin yaşandığı Kuzey Irak’ta 10 yıldır bölgesel yönetime liderlik eden Barzani’nin görev süresi 19 Ağustos’ta dolacak.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nde başkanlık koltuğu 2005 yılından bu yana Mesud Barzani’nin elinde. Ancak bölgedeki muhalifler görev süresi 19 Ağustos’ta dolacak olan Barzani’nin daha fazla bu görevi yürütmesine karşı çıkıyor. Daha önce 2013 yılının Temmuz ayında Barzani’nin görev süresi dolmuş ancak bölgedeki karışıklık nedeniyle Kürt Parlamentosu ‘Yeni bir lider seçecek ortam yok’ diyerek Barzani’nin görevini 2 yıl uzatmıştı. Şimdi Barzani’nin liderlik ettiği KDP Kürt liderin süresinin 2 yıl daha uzatılmasını talep ediyor. Ancak parlamentodaki diğer partiler buna karşı çıkıyor.

Halk değil meclis seçsin

KDP tarafından yayınlanan açıklamada, ‘Kürdistan şu anda çok hassas bir dönemden geçiyor. Uluslalararası terörizmle mücadele ve Kürt bölgesinin içinde bulunduğu durum tüm Kürt partilerinin ulusal çıkarlarda birleşmesi gerektiği bir hal aldı’ denildi. Barzani geçen yıl yeni Kürt yönetimi liderinin seçilmesi için 20 Ağustos’ta bir başkanlık seçimi yapılması çağrısı yapmıştı. Kürt meclisi şimdi başkanın halk oyu yerine meclis tarafından seçilmesi konusunda bir seçim yasası değişikliğine gidilip gidilmeyeceği konusunu tartışıyor. KDP üyeleri de, ‘Başkanı uzlaşmayla belirlemek istiyoruz. Eğer bu olmazsa o zaman halkın tercihine bırakırız’ diyerek bu yasa değişikliğine kısmi destek veriyor.

Haberin Devamı