Gazete Vatan Logo

‘Basiretsizlik sizde değil’ paketi yolda

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ihracatçının Rusya ve Irak’taki sıkıntılarının basiretsizlikten kaynaklanmadığını belirterek, “İhracatçılara Eximbank’la destekleri 1 yıl uzatalım” dedi.

‘Basiretsizlik sizde değil’ paketi yolda

Rusya’nın ambargosu ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle zor günler geçiren turizm sektörüne sağlanan cansuyundan sonra bu kez ihracatçıya destek geliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Irak ve Rusya gibi pazarlarda ihracatçımıza Eximbank ilave destek versin veya var olan destekleri 1 yıl öteleme gibi her türlü kolaylığı sağlayalım” dedi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, küresel arka planın sıkıntılı olduğunu ve bunun için büyümeye bakılmasının yeterli olacağını ifade etti.

Ekonomiler küçülüyor

Geçen yıl yüzde 3 civarına düşen bir küresel büyümeden bahsedildiğini, 2016’da yüzde 3’ü bile tutturmanın zor gözüktüğünü belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Küresel ölçekte alınan bütün tedbirlere rağmen böyle bir resimle karşı karşıyayız. Parasal gelişme yetmedi, sıfır faiz yetmedi ve şimdi negatif faiz ortamı söz konusu. Şu anda 6 trilyon dolardan fazla tahvil stokunun faizi negatif. Küresel talebin zayıf seyrettiği böyle bir ortamdan bahsediyoruz.”

Haberin Devamı

Şimşek, bu dönemi hem fırsata çevirmek hem ihracatçılara, üreticilere, istihdama etkisini sınırlandırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Özellikle Irak ve Rusya gibi sıkıntı yaşanan pazarlara ilişkin bilgi veren Şimşek, şunları kaydetti: “Irak ve Rusya gibi pazarlarda ihracatçımıza Eximbank ilave destek versin veya var olan destekleri 1 yıl öteleme gibi her türlü kolaylığı sağlayalım ve gereken desteği verelim. Buradaki sıkıntıların bir kısmı ihracatçımızın, sanayicimizin, yatırımcımızın basiretsizliğinden kaynaklanmıyor, tamamen jeopolitik bir takım gelişmelerin sonucundan kaynaklı. Hükümet olarak yanınızdayız ve o anlamda güçlü destek vermeye devam edeceğiz.”

Sendika 37 saat çalıştırsa işsizlik yüzde 5’lere düşer

İşçi kıdem tazminatına değinen Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “İşçinin hakkını koruyacağız. Şu anda korunmuyor. Sendikaların buna karşı çıkmasını anlayamıyorum. Bu reformu da başarmamız lazım. Türkiye’de iş gücü piyasası esnek olmaması, işe alma ve işten çıkarma maliyetleri yüksek olması nedeniyle imalat sanayiNde işçileri 49 saat çalıştırıyorsunuz. Halbuki 37-38 saat çalıştırsanız işsizlik yüzde 5’e iner.”

Haberin Devamı

İhracat 13 aydır düşüşte

Türkiye’nin ihracatı Aralık 2014’ten bu yana geriliyor. 12 aylık ihracat Ocak’ta yüzde 9.8 düşüşle 140.6 milyar dolara indi.