Gazete Vatan Logo

‘Başımıza 30 saniyede bir havan mermisi düşüyor!’

Cuma gecesi katliam yapıldığı iddia edilen Humus’tan imdat çığlıkları yükseliyor

Suriyeli muhalifler, Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı Bab Amro’dan dumanlar yükseldiğini söylüyor

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı bir yıla yakın zamandır devam eden isyan dalgasında en kanlı günler yaşanıyor. Hafta sonu Humus kentinde 300 kişinin ölümüne neden olan bombardıman dün de devam etti. Sabah saatlerinden itibaren Humus’un Bayyada, El İnşaat ve Türkmenler’in yoğun olarak yaşadığı Bab Amro bölgelerinden patlama ve top atışı sesleri yükselmeye başladı. Suriye Genel Devrim Konseyi, Esad’ın askerlerinin kente yoğun bir topçu atışı başlattığını, en az 64 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bölgede bulunan BBC muhabiri ise Humus’a yarım dakikada bir havan mermisi düştüğünü söyledi.

‘Hastaneleri bombalıyorlar’

İddiaya göre, operasyona helikopter ve tanklar da destek veriyor. Muhalif aktivistler, bir hastaneye de havan topu atıldığını öne sürdü. Aktivistler, hastanenin havan topu saldırısına hedef olması dolayısıyla birçok yaralının tedavi edilemediğini ve bazı hastane personelinin hastaneyi terk ettiğini söyledi. Hastanede hafta sonu düzenlenen saldırılarda yaralanan isyancıların tedavi edildiği belirtildi. Kentte birçok evin de yıkıldığı iddia edildi.

‘Bu işi Türkiye çözmeli’

Humus Devrim Meclisi üyesi Abdurrahman Batra, Bab Amro’da biri 4 katlı 8 binanın yıkıldığını, iki caminin de vurulduğunu öne sürerek, “Türkmen mahallesi Bab Amro kuşatıldı. Yoğun top ateşi altında. Yaralılar tedavi edilemiyor, kan kaybından ölüyor. Yıkılan binaların enkazları altındakilere ulaşılamıyor. Ölü sayısı her geçen dakika artıyor” dedi. Suriye Türkmen Topluluğu Sözcüsü Ziyat Hasan da saldırıların Bab Amro üzerinde yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Bab Amro, Suriye’de direnişin lokomotifi işlevi gördü. Rejim şimdi onu kökten bastırmak için yükleniyor” diye konuştu. Türkmenler’in bugüne kadar 600’den fazla kurban verdiğini belirten Hasan “Suriye muhalefeti olarak biz bu kanı Türkiye’nin durdurmasını istiyoruz. Türkiye’nin burada tarihi sorumluluğu var. Ne Obama, ne Sarkozy, ne başkası... Bu işi Türkiye çözmeli” dedi.

ABD ve İngiltere Şam elçilerini çekti

BM Güvenlik Konseyi’nde Çin ve Rusya’nın Şam’ı kınayan karar tasarısını veto etmesinin ardından diplomaside tansiyon yükseliyor. ABD yönetimi dün Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçiliğini kapattığını açıkladı. Yetkililer, Büyükelçi Robert Ford ve diğer 17 diplomatın ülkeden ayrıldığını belirtti. ABD Dışişleri geçen ay, Esad yönetiminin elçiliğin güvenliğini artırmaması halinde elçiliğini kapatacağı uyarısında bulunmuştu. İngiltere de Şam elçisi “görüşmeler için” geri çağırdığını açıkladı.

Clinton: Veto gülünç

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Çin ve Rusya’ya sert tepki gösterdi. Vetoyu “gülünç” diye niteleyen ve adalet anlayışını ayaklar altına aldığını söyleyen Clinton, ABD’nin ‘demokratik bir Suriye’nin dostlarıyla’ çalışacağını ve Esad muhaliflerine destek vereceğini kaydetti. Güvenlik Konseyi’nin ‘iğdiş edilmiş bir halde’ olduğunu söyleyen Clinton, ABD’nin Suriye hükümetine yönelik bölgesel ve ulusal yaptırımların sıkılaştırılması için gayret sarfedeceğini belirtti. Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Rusya ve Çin’in vetosunun BM’yi ‘ahlaken lekelediğini’ söyledi. İngiltere de veto kararının Suriye halkına zarar verdiğini açıkladı.

Rus bakan bugün Şam’da

Rusya ise kararında direniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, adını vermediği dış güçlerin Suriye’de rejimi değiştirmek istediğini ancak bunun kurbanların sayısını artırmaktan başka bir şeye yaramayacağını söyledi. Suriye’deki muhalefete dışarıdan ısrarla rejimle hiç bir uzlaşmaya varmaması yönünde tavsiyeler yapıldığını savunan Lavrov, “Bu amaçla silahlandırılmış gruplar sadece kurban sayısının artmasına neden olur” diye konuştu. Lavrov ve Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Mihail Fradkov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in talimatı üzerine bugün Esad’ı reformlar konusunda ikna etmek üzere Şam’da olacak.

Gül: BM’deki oylama bizi üzdü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya ve Çin’in vetolarını değerlendirdi: “BM’deki oylamadan üzüntü duyduğumuzu söylemek isterim. Artık soğuk savaş döneminin bittiğini herkesin hatırlaması gerekir. Ülkelerininsanlara karşı askeri güç kullanmasının bu dünyada yeri yok.”

Erdoğan: Kanlı saldırıları lanetliyorum’

Başbakan Erdoğan, Humus katlimanı şiddetle kınadı: “Komşu bir ülkede, Suriye’de, kardeş bir halka yönelik kanlı, menfur saldırıları da bir kez daha şiddetle kınıyorum, lanetliyorum. Buradan, tüm Suriyeli kardeşlerimize, Türkiye’nin, kardeş Türkiye halkının selamlarını iletiyorum. Suriye’de hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun.”

Haberin Devamı