Gazete Vatan Logo

'Başbakan ve Öcalan'ı...'

Mesut Barzani, Osman Baydemir’i ziyaret etti.

'Başbakan ve Öcalan'ı...'

Kürt lider Barzani, Diyarbakır’daki ikinci gününde BDP’li Belediye Başkanı Baydemir’i ziyaret etti. “Barış sürecini desteklemek için buradayız” diyen Barzani, Başbakan Erdoğan ve Öcalan’ın adımlarını takdirle karşıladıklarını söyledi.

IRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani dün önce Diyarbakır’da kaldığı otelde gazetecilerle sohbet etti. Diyarbakır’da tarihi günler yaşandığını dile getirdi. Barzani, “Barış sürecini desteklemek için geldim. Çok umutluyum, çok güzel şeyler olacak. Herkes de gördü ne kadar büyük değişim olduğunu. Özellikle Kürt halkı için olumlu şeyler oldu” dedi.


Barzani daha sonra beraberinde AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve Şivan Perver ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Barzani’yi bina girişinde Baydemir’in yanı sıra Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Sakık ve Esat Canan ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş karşıladı. Barzani, Baydemir ve milletvekilleri ile kucaklaştı.

‘Önceliğimiz Kürtlerin birliği’

Makamda gerçekleşen basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilere Kürtçe açıklama yapan Barzani, Baydemir’e teşekkür ederek, böyle bir fırsat geliştirildiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Barzani, şunları söyledi: “Kardeşlik ve barış mesajını taşımak için Amed’e geldik. Barış sürecini desteklemek için buradayız. Kürdistan halkının Türk milletine, Hevler halkının da Amed halkına selamlarını iletiyoruz. Biz Kürdistan halkı olarak barışsever bir halkız. Türk, Farslı ve Arap kardeşlerimize barış elimizi uzatıyoruz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın atmış olduğu barış sürecini takdirle görüyoruz. Öcalan’ın adımını da takdirle karşılıyoruz barış sürecini başlattıkları için. Barış projesi kolay elde edilen bir proje değildir. Barışla elde edilen kazanımlar başka yollarla elde edilmiyor. Bizim işlerimizin önceliği Kürtlerin birliğidir. Kürtler birlikte hareket ederse hem kendilerine hem de Türk, Farslı ve Arap kardeşlerine daha iyi hizmet sunarlar. Dün Amed’de tarihi bir süreç başladı. Bunun devam etmesini umuyoruz. Barış en iyi yöntemdir. Benim için Amed aziz ve değerli bir yerdir. İlk kez Amed’de geziyoruz. İçten yüreğimizle Amed’i seviyoruz. Sayın Baydemir, Amed bizim, Hewler de sizin evinizdir. İnşallah barışı başaracağız ve mutlu olacağız.”

Erdoğan’ı Erbil’e davet etti

Barzani dün sabah kaldığı otelde TRT 6’nın programına katıldı. Program arasında lobide Başbakan Erdoğan ile vedalaşan Barzani, Erdoğan’ı Erbil’e davet etti. Başbakan Erdoğan da Erbil’e selamlarını gönderdi. Sıcak geçen görüşmede sanatçı Şivan Perwer de Başbakan Erdoğan ile bir süre görüştü. Başbakan daha sonra ilçe ziyaretleri için otelden ayrıldı.



‘Enerji ve PYD’ye yaptırım konuşulmadı’

Başbakan Erdoğan ve Mesut Barzani arasında önckei akşam yapılan görüşmede, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’in yaşadığı ’Rojava’ olarak bilinen bölgeye yaptırım ve Türkiye- Irak Kürt Bölgesi arasındaki enerji yatırımlarının ele alınmadığı belirtildi. Başbakan Erdoğan ile Barzani arasında 1 saat 40 dakika süren görüşmeye katılan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, hiçbir anlaşma yapılmadığını ve enerji konularının hükümetlerin işi olması nedeniyle konuşulmadığını söyledi. Hüseyin, “Başbakan ile görüşmemizde, Türkiye’de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için başlatılan çözüm süreci konuşuldu. Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı Bağdat ziyareti konuşuldu” dedi.

Baydemir’den ‘ittifak’ vurgusu

Baydemir de Kürtçe yaptığı konuşmada, ittifak ve kardeşlik elini birbirlerine vermeyi umduğunu söyledi. “Kuzey Kürdistan’a hoş geldiniz” diyen Baydemir, şöyle konuştu: “Bu ittifak inşallah mazlum halkın özgürlüğü için olur. Türk, Arap, Farslı kardeşlerime bir çağrım var. Kürtlerin ittifakı ve birliği onların da dostluğu içindir. Kürtler ittifak içerisinde olursa inşallah barış gelir. Barışla inşallah Türk, Arap ve Farslı kardeşlerimiz de demokrasiye ulaşır. Erbil, Kamişlo, Mahabad bütün Kürtlerin evidir.” Baydemir, ziyaretin Kürtlerin ittifakını sağlayacağını vurguladı. Diyarbakır’da barış günü yaşandığını dile getiren Baydemir, “Kürt milletinin özgürlüğüne, barışa ve demokrasiye ulaşmasını umuyorum” dedi.

Haberin Devamı