Gazete Vatan Logo

'Başbakan da olsa beşer şaşar!'

Erdoğan'ın "tek din" ifadesine AKP'nin iki numarası Çelik'ten tashih: Başbakan da olsa beşer şaşar, dil sürçmesi olabilir...

İKİ GÜN ÜST ÜSTE SÖYLEMİŞTİ

Hafta sonu iki konuşmasında kırmızı çizgileri arasında "tek din"i de sayan Başbakan'ı AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik düzeltti.

DEMOKRASİDE TEK DİN OLMAZ

"Başbakan ilk kez tek din dedi. Beşer şaşar, dil sürçmesi olabilir. Tek din, demokraside ve laiklikte eşyanın tabiatına aykırı."

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta sonunda, partisinin Adana'daki İl Kongresi'nde yaptığı konuşmadaki, "tek din" ifadesinin bir dil sürçmesi olduğunu zira kendisinin bugüne kadar böyle bir kelime sarf etmemiş olduğunu söyledi. Çelik, "Sayın Başbakan, bugüne kadar tek din demedi, ilk defa söylüyor. Başbakan da olsa, beşer şaşar, dil sürçmesi olabilir. Diğer yandan, PKK gayretlerine ve çabalarına rağmen bu ülkede Türk-Kürt kavgası çıkmamış olmasından hareketle Türkler ve Kürtler arasındaki gönül birlikteliğini, aynı kitaba inanmış olmalarını kastetmiş olabilir" dedi.

Eşyanın tabiatına aykırı

Başbakan Erdoğan'ın, Adana İl Kongresi'ndeki konuşmasında, "Dört tane kırmızı çizgimiz var; Tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek din" sözlerindeki, "Tek din" vurgusuna, muhalefet partileri, hukukçular ve inanç temsilcilerinden sert tepkiler gelmişti. Erdoğan'ın, tepki çeken sözlerine açıklık getiren Çelik, şu görüşleri dile getirdi: "Başbakan'ın bugüne kadarki icraatı, duruşu ve söylemi bizatihi bu söyleme (tek din) manidir. Üç kırmızı çizgimiz; etnik, bölgesel ve dini milliyetçiliktir. Başbakan bugüne kadar tek dil, tek din demedi. Bu bir dil sürçmesidir. Esasen, demoktratik bir ülkede, laik bir devlette tek din iddiasında ve imasında bulunmak eşyanın tabiatına aykırıdır."

Gayrimüslimlere yakın olduk

Bugüne kadar Erdoğan'ın bütün konuşmalarında, 75 milyon insanı kastederek, tek devlet, tek bayrak, tek millet ve tek vatan vurgusunda bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Başbakan, hiçbir konuşmasında tek dil demediği gibi tek din de dememiştir" diye konuştu.

Maraş: Tek din dedik, tek dil demedik

4 Mayıs AKP Kahramanmaraş Kongresi: Hiç kimsenin diline, dinine, mezhebine, etnik kökenine bakmadık. Doğuştan gelen farklılıkları üstünlük ya da dezavantaj olarak asla değerlendirmedik. Tek millet, tek bayrak, tek din, tek devlet dedik.

Adana: Kırmızı çizgimiz tek dindir

5 Mayıs AKP Adana İl Kongresi: Ben dört tane kırmızı çizgimizin olduğunu söyledim. Üç tane de yine, ayrıca detay olarak üzerinde çalıştığımız ilkelerimizden bahsettim. Neydi o dört tane temel çizgi, bir 'tek millet', iki 'tek bayrak' dedik. Tek bayrak ve bizim bu bayrağımıza laf söyletmeyiz. Bu bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır. Hilal, bağımsızlığımızın ifadesidir. Üçüncüsü, tek dindir. Dil değil» din, din. Bunu söyledik. (Lale Kemal / Taraf)

Haberin Devamı