Gazete Vatan Logo

‘Barajlar dolmazsa bu yaz zor geçer’

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, barajlardaki doluluk oranının düşük olduğunu belirterek “Son günlerdeki yağışlar yeterli değil, doluluk oranı en az yüzde 70-75 olmalı” dedi

‘Barajlar dolmazsa bu yaz zor geçer’

İSKİ barajların doluluk oranlarını açıkladı. 30 Aralık 2015 tarihinde yüzde 58,72 olan baraj doluluğu son bir haftada yağan yoğun yağışlarla birlikte yüzde 62,96 olarak ölçüldü. Yoğun yağışlara rağmen yüzde 4,24’lük bu artışı yeterli bulmayan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen şunları söyledi: “Son bir haftada çok yoğun bir şekilde kar ve yağmur yağışı meydana geldi. Bir hafta sonrasında baraj doluluk oranlarında sadece yüzde 4,24 lük bir artış gözlemlendi.

Bu artış normal

Bu artış normal. Yağmur yüzeysel bir akışla yağar gider. Hızlı ve ani yağan yağmurlarında barajların dolmasında fazla bir etkisi olmamaktadır. Tabii geçtiğimiz 1 hafta içerisinde çok yoğun bir kar yağışı oldu. Ama kar yağışlarının etkisini de bir haftada göremeyiz. Yağan karın eriyip yeraltı sularına karışması ve barajlara ulaşması 15-20 günlük bir süreç.”

El Nino tehlikesi

Dünyada El Nino yılının yaşanması ve sıcaklıkların mevsim normallerin üstünde seyretmesinin yağışlarda azalmalar yarattığını belirten Prof. Dr. Orhan Şen, “Barajlardaki yüzde 62,96 doluluk oranı bizi rahatlatacak bir seviyede değil. Şubat ve Mart’ta yağışların devam etmesini umuyoruz. Dünyada El Nino yılı yaşanıyor. Bu dönemde kurak bir dönem geçirilir. Yaz aylarında kuraklık yaşamamak için 1 haftadır yağan yağış yeterli değil. Barajların doluluk seviyesi yüzde 70-75 olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı