Gazete Vatan Logo

‘Balyoz’da iki subaya inceleme

‘Balyoz’da iki subaya inceleme

Askeri istihbarat, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Balyoz belgeleri ile irtibatı olduğu şüphesi üzerinde durulan iki subayın ismini savcıyla da paylaştı.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmayı derinleştirdi. El Cezire’nin haberine göre, soruşturmanın iki ayağı var. Birincisi; 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminere ilişkin gerçek belgelerin ve ses kayıtlarının komutanlık dışına nasıl çıkarıldığıyla ilgili. İkincisi ise seminerle ilgili gerçek belgelere ‘kimlerin ve nasıl eklemeler’ yaptığı ile ilgili. Askeri istihbarat bu iki olayda rol aldığından şüphelendiği iki subayın ismini soruşturmayı yürüten savcıyla paylaştı.

Başbuğ: ‘Hain subaylar’

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ‘darbeye teşebbüs’ iddiası ile açılan davalarla ilgili olarak önceki gün “İçimizdeki hain subaylar olmasaydı bu komploların bu kadar başarılı olması mümkün değildi. İçimizde hâlâ hainler var” demişti. Emekli Org. Başbuğ da daha sonra Ergenekon davası ile birleştirilen İnternet Andıcı davasında yargılanmış, hapis cezası almış, tutuklu kalmış ve daha sonra beraat etmişti.

Haberin Devamı

İstihbarat Başkanı adliyede

Savcılık soruşturma kapsamında Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı ile koordineli çalışıyor. Bu koordinasyon kapsamında son Yüksek Askeri Şûra öncesi G.Kurmay İstihbarat Daire Başkanı ile soruşturmayı yürüten savcılık ile yaklaşık dört ay önce Çağlayan Adliyesi’nde bir görüşmede yaptı.

Bu görüşmede ‘Balyoz belgelerinin ordu komutanlığından nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığının tespiti için izlenecek yol haritası’ belirlendi. Savcılık ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı arasında bu konularla ilgili resmi yazışmalar yapıldı.

Oklar iki subayi gösteriyor

G.Kurmay İstihbarat Başkanlığı, Balyoz belgelerinin yayınlandığı döneme ilişkin savcılık talimatı ile incelemeler başlattı. O dönemde görev yapan iki subay, çalışmaların sonucunda şüpheli olarak ön plana çıktı. Askeri istihbarat söz konusu iki subayla ilgili bilgileri soruşturma savcılığına iletti.

Haberin Devamı

Banka hesapları araştırılıyor

Şu anda delil toplama aşamasında olan savcılık, askeri istihbarattan iki subayın o dönemdeki görevlerinin; hangi evraklara, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğunun tespitini istedi. Ayrıca iki subayın iletişim (telefon, e-mail, posta) kayıtları da geçmişten günümüze incelemeye alındı.

Sosyal çevreleri de inceleme kapsamına alınan iki subayın banka hesaplarına da bakılıyor. İki subayın, soruşturma dosyasında şüpheli olan gazeteciler Mehmet Baransu ve T.O. ile de irtibatlı olup olmadığı araştırılıyor.

Balyoz davası beraatle bitti

Balyoz davası, 1. Ordu Komutanlığı’nda emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açıldı. Taraf gazetesinde Balyoz haberlerinin yayınlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muvazzaf askerlereden oluşan 365 kişiye dava açıldı. 36 kişinin de beraat ettiği davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı. Yargıtay da mahkemenin verdiği kararları büyük oranda onayladı.
Ancak sanıklar yargılama esnasında Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve hak ihlali olduğunu savundu. Yüksek mahkeme, sanıkların haklarının ihlal edildiğini tespit etti. Bu karar üzerine sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verildi. Yeniden yargılanan sanıklar beraat etti.

Haberin Devamı