Gazete Vatan Logo

‘Bakanlarımı serbest bırakın’

Madrid’in görevden aldığı Katalonya lideri Puigdemont, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklu yargılanmalarına karar verdiği bakanlarını bırakmasını istedi

‘Bakanlarımı serbest bırakın’

İspanya Yüksek Mahkemesi’nin, Perşembe günü ‘isyan çıkarmak’ ‘halkı ayaklanmaya teşvik etmek’ ve ‘kamu kaynaklarını kötüye kullanmakla’ suçlanan Katalonya Özerk Yönetimi’ne bağlı 8 bakanın tutuklu yargılanmalarına karar vermesi, Belçika’ya kaçan Katalan lider Carles Puigdemont’u sinirlendirdi.

Yüksek Mahkeme, ‘yasa dışı’ ilan ettiği bağımsızlık referandumuna destek verdikleri için görevden alınan bakanların tutuklu yargılanmalarına karar vermişti. Mahkeme eski bakanlara, ‘referandum nedeniyle İspanya’nın uğradığı zararı gerekçe göstererek 6,2 milyon Euro ödemeleri için 3 gün süre vermişti.

Geçtiğimiz hafta kabinesinin kalan üyeleriyle Belçika’nın başkenti Brüksel’e giden Puigdemont düzenlediği basın toplantısında, Madrid’e eleştiriler yağdırdı.

Halkı protestoya çağırdı

Bakanlarının derhal serbest bırakılmalarını isteyen Puigdemont, Madrid’in Katalan yetkilileri ‘düşüncelerinden dolayı hapse atmasının’, demokrasiye ciddi bir saldırı olduğu yorumunu yaptı. Katalan lider, tutuklama kararının, Madrid’in 21 Aralık’ta düzenlemeye hazırlandığı erken yerel seçimlere de büyük bir darbe olduğunu savundu. Puigdemont, Katalanları tutuklama kararlarını şiddete başvurmadan protesto etmeye de çağırdı.

Haberin Devamı

İspanyol Başsavcılığı, Madrid hükümeti tarafından görevinden alındıktan sonra ülkeye dönmeyen Puigdemont ve dört Katalan bakan için Avrupa çapında tutuklama emri çıkarılmasını istemişti. Yüksek Mahkeme, halen bu talebi inceliyor.

Puigdemont, İspanya’ya dönmesi durumunda adil yargılanma garantisinin olmadığını belirtmiş, Puigdemont’un avukatı da, Katalan liderin mahkemeye gelmesi için ‘ortamın uygun olmadığını’ söylemişti.