Gazete Vatan Logo

'Bağış tüm AP’ye saldırıda bulundu!'

AP üyelerinden Türkiye eleştirisi...

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK)’nun 72. toplantısında KPK Avrupa kanadı üyeleri Türkiye’yi eleştirdi.


ABHaber, KPK toplantısının ilk bölümünde söz alan KPK Avrupa kanadı üyelerinin konuşmalarını yayımladı:

“-Franziska Keller-Alman Yeşiller Grubu: Türk hükümetinden Avrupa Parlamentosu AP’ye akıllı olmayan ifadeler kullandı. Sayın Büyükelçi AP sizin için bir anlam ifade ediyor mu? Türk hükümeti AP’den ne anlıyor? Gezi parkı ile ilgili polisin şiddeti nasıl soruşturulacak. Gezi parkı olayları Türkiye’de sivil toplumun ne kadar canlı ve çok önemli olduğunu gösterdi. İnsanlar ayağa kalktı.


-Renate Sommer Alman CDU Hıristiyan Demokrat Grubu: Türkiye’nin bir dostuyum. Hükümete şunu söylüyorum: AB Bakanı Bağış tüm AP’ye saldırıda bulundu. Ben büyük saldırıya uğradım. Sayın Büyükelçi sizden dostane özür bekliyorum. 500 milyonun temsilcisi koskoca AP şöhretine helal getirecek ifadelerde bulunmak ve iftira atmak kabul edilemez. AB ve AP üyelerine özür borçlusunuz.


-Anna Maria Corazza Bildt Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi: Türkiye’den AP’ye gelen mesajlar hiç hoş değildi. Herkesin sakin olması gerekiyor. AP mahkeme değildir. AP’nin Macaritsna ile aldığı kararı okuyun Türkiye ile ilgili alınan karar (Gezi Parkı) bunun yanında çocuk kalır. Reformlar üyelik için önemlidir. Polis Türk halkının güvenliğini sağlamak için (Gezi Parkı) orada olmalıdır Hukuk reformları kültür ve davranışa yansımalıdır.


-Andrew Duff İngiliz Liberal Grup: Türk siyasetçilerin AP’ye tepkisi beni şaşırtmadı. Ben İngiliz bir politikacı olarak bu konuda deneyim sahibiyim. AP’nin küçümsenmesine alışığım. Bağış, başmüzakereci konumda sürekli olarak agresif antagonist ifadeler kullanıyor. Bu üyelik konusundaki içtenliklerini sorguluyorum. Başbakan Erdoğan agresif ve dış komplodan casusluktan bahsediyor. Bu derin bir başkaldırıdır. Liberal ilericilerin başkaldırısıdır. Bu insanlar kendilerinin temsil edilmediğini düşünüyorlar. Kendilerine saygılı şekilde davranılmadığını düşünüyorlar. Bu olaylardan Türk demokrasisi güçlenerek çıkacaktır.


-AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten: Yüze 50 oy almış olsalar da Türkiye’de bir tür bahar var. Demokraside daima farklı istekler vardır. Bizler sadece hükümetin değil karşı dengelerin olduğu demokrasi istedik. Abdullah Gül’ün Gezi Parkı açıklamalarından memnunluk duydum.


-Antigoni Papadopoulou Kıbrıslı Rum Sosyalist Grup: Kıbrıs 22. başlığın açılmasına onay verdi. Ama Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne işgale devam ediyor. Kendi ülkemizde serbest dolaşım hakkımızı engelliyor. Bu Maastrich anlaşmasının ihlal edilmesi demektir. Kıbrıs adasında insan hakları ihlal edilmektedir. Türkiye Kıbrıs’ı işgal etmiştir. AB üyesi olmak istiyorsanız kendinize çeki düzen verin. Erdoğan demokratik görüntü vermek için Arap baharında halkın lehine konuştu. Halkın yanında durdu. Taksim meydanında ise biber gazıyla demokratik gösteri yapan halka saldırıda bulundu.”

Haberin Devamı