Gazete Vatan Logo

‘Babayiğit’i buluruz projeyi boğdurmayız

Bakan Fikri Işık, Cadillac ile Saab’a benzeyen yerli otoya açıklık getirdi: İki aracın platformu aynı ve haklarını aldık. Devrim gibi boğdurmayız, babayiğiti 2016’nın ilk 3 ayında buluruz.

‘Babayiğit’i buluruz projeyi boğdurmayız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, önceki gün ilk kez tanıtılan yerli otomobil prototiplerinin Cadillac BLS ile Saab 9-3’e benzerliğinin her iki aracın da aynı platform üzerine kurulmuş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bakan Işık, yerli otoyla ilgili eleştirelere açıklık getirdi. Habertürk TV’ye konuşan Işık, söz konusu platformun TÜBİTAK tarafından satın alındığını açıkladı. Bakan Fikri Işık, prototiplerin bir başka araca benzerliğiyle ilgili çıkan tartışmaları olumlu bulduğunu belirterek, “Bütün bu tartışmaları iyi niyet çerçevesinde önemsiyoruz ve kötü niyete dönmediği sürece önem veriyoruz. Asıl hiç tartışma olmasaydı, ‘Korkmamız gereken bir durum var’ derdim” dedi.

Yerli otomobil konusunda ne yaptıklarını çok iyi bildiklerinin altını çizen Fikri Işık, nasıl bir işbirliği yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacaklarını ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bakan Işık, “Aracın modelinin çalıntı olduğu” yönündeki iddialarla ilgili olarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

Güzel şeye sahip çıkalım

“Böyle bir dünyada, böyle bir anlayış olabilir mi? Hiç olmazsa bu tip milli konuları karşıtlık üzerinden değerlendirmeyelim. Bu son derece yanlış bir anlayış olur. Bu, milli bir konudur. Türkiye kendi, menzili uzatılmış elektrikli aracını üretecek. Bununla ilgili büyük bir gayret gösteriyor ama daha önce Devrim otomobilinde olduğu gibi olayı baştan boğmaya yönelik bir anlayışı kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Tarihi, bari bu defa tekerrür ettirmeyelim. Yapılan güzel şeylere sahip çıkalım, eksiklikler varsa eleştirelim ama 1961’de olduğu gibi olayı daha başlangıçta boğma gibi bir anlayışla hareket etmeyelim.”

Işık, “Sürekli ‘babayiğit’ çağrısı yapıyorsunuz, ilgi nedir?” sorusu üzerine, hedeflerinin, ‘babayiğit’ ile ilgili çalışmayı 2016’nın ilk 3 ayında tamamlamak olduğunu kaydetti.

Platformu almasaydık 1 milyar $ harcardık

Yerli otonun platformunun Saab ve Cadillac’ta kullanılmasıyla ilgili olarak Bakan Fikri Işık, “Adı geçen markanın platformunu satın aldık. Platform olmadan, bir şeyi sıfırdan 2020 teknolojisine aktaramazsınız. Bir yerden başlamak durumundasınız. Aksi takdirde sıfırdan bir platform kurmak 1 milyar dolara mal olurdu. Biz bu hazır platform üzerinden başlayıp, aracı geliştireceğiz” dedi. Işık, araçların prototip aşamasına gelmesine kadar güçlü bir uluslararası markayla işbirliği yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK, yerli araç için İsveçli Saab’ı bünyesine katan Çinli NEVS’ten platformun fikri mülkiyet haklarını aldı. NEVS’in ana şirketi NME de alternatif yakıtlar ve bataryalar üzerine çalışıyor.

Tasarımı farklı olacak

Bakan Fikri Işık, Salı günü tanıtılan prototipi halkın nihai otomobil olarak görmemesi gerektiğini belirtti. Işık, “Daha işin başlangıç noktasındayız. Görüntü, teknoloji ve model değişecek. Alfabenin ‘A’sındayız. Önümüzdeki 4 yıllık süreçte yerli otomobili geliştireceğiz. 2019 sonunda seri üretime geçmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.