Gazete Vatan Logo

‘Ayetullah Mike’ İran’a karşı

Ladin’i öldüren operasyonun mimarı olan, CIA’da ‘Karanlık Prens’ ve ‘Ayetullah Mike’ olarak anılan istihbaratın en gizemli ve en üst düzey Müslüman ajanı, Trump tarafından İran operasyonlarının başına getirildi

‘Ayetullah Mike’ İran’a karşı

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yakalanış öyküsünü anlatan Zero Dark Thirty isimli filmde aktör Fredric Lehne’nin oynadığı ‘Kurt’ (The Wolf) isimli karakter, CIA’nın terörle mücadele biriminin başındaki ajan Michael D’Andrea’nın Hollywood filmindeki yansımasıydı. Filmde CIA’daki odasında namaz kılarken görülen Amerikalı ajan, gerçek hayatta da bir Ortadoğu ülkesinde görev yaparken Müslüman bir kadına aşık olup onun uğruna İslam dinini seçerek evlenen D’Andrea’nın ta kendisiydi. İstihbarat camiasında CIA’nın en gizemli ajanlarından biri olarak tanınan ve teşkilatta ‘Karanlık Prens’ ve ‘Ayetullah Mike’ isimleriyle anılan D’Andrea, ABD istihbaratının insansız uçaklarla Pakistan, Yemen ve Afganistan’da düzenlediği saldırıların bir numaralı sorumlusu. Aynı zamanda da CIA’nın gizli hücrelerinde işkence ile yapılan sorgulamalarda da başrol oynadığı belirtiliyor.

‘Savaş masada’

İşte bu isim şimdi Başkan Trump’ın atadığı yeni CIA başkanı Mike Pompeo tarafından CIA’nın İran operasyonlarını yöneten birimin başına getirildi. New York Times’ın haberine göre bu atama Trump’ın İran’a karşı çok daha sert bir politika uygulamaya hazırlandığının en büyük göstergesi. Çünkü ‘Ayetullah Mike’ sert uygulamaları ve ‘şahin’ görüşleriyle tanınan bir isim. CIA’nın İran’a yönelik istihbarat operasyonlarına hız vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Hatta bu atamayı yorumlayan emekli CIA ajanlarından Robert Baer’e göre bir ABD-İran savaşı bile artık masadaki seçenekler arasında yer alıyor. Trump, seçim kampanyası boyunca İran ile yapılan nükleer anlaşmanın ‘bir felaket’ oladuğunu savunmuş ve bu anlaşmayı çöpe atacakları sözünü vermişti.

Haberin Devamı

Mugniye ve Ladin’i öldürten isim

New York Times gazetesinin haberine göre ise D’Andrea 2008 yılında suikastle öldürülen Lübnan Hizbullah lideri İmad Muğniye’nin Şam’da öldürülmesini sağlayan kişi. İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD ile organize edilen suikastte Şii lider İmad Muğniye bomba yüklü bir araçla Şam’da evine giderken öldürülmüştü. D’Andrea 2003’te Irak savaşı sırasında Bağdat’ta en kıdemli CIA ajanıydı. 2006’da Terörle Mücadele departmanının başına getirildi. 2011 yılında Usame Bin Ladin Pakistan’da saklandığı evde öldürülürken operasyonu o yönetiyordu.

Haberin Devamı