Gazete Vatan Logo

‘Ayasofya açılacaksa kilise olarak açılmalı’

‘Ayasofya açılacaksa kilise olarak açılmalı’

Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili Ortodoksların ruhani lideri Patrik I. Bartholomeos, “Ayasofya eğer ibadete açılacaksa, kilise olarak açılmalıdır” dedi.

Ayasofya’nın ‘cami mi olsun müze mi kalsın?’ tartışması sürüyor. Agos gazetesinden Uygar Gültekin’e konuşan Fener Rum Patrikhanesi Ruhani lideri Patrik I. Bartholomeos, Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini söyledi. Patrik Bartholomeos, “Ayasofya eğer ibadete açılacaksa, kilise olarak açılmalıdır” dedi.


Bartholomeos, son günlerde yaşanan tartışmalar hakkında ne düşündüğü şeklinde sorumuza şu yanıtı verdi, “Kanaatimizce Ayasofya müze olarak kalmalıdır, zira bu şekilde dünya medeniyetinde müstesna bir yeri olan bu muhteşem mimari eser, herkese açık olup ziyaret edilebilir. Müzeye çevrilmesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün arzusu ve her taraftan kabul edilmiş olan kararı ile gerçekleştiği de unutulmamalıdır. Lakin müze statüsünün değiştirilmesi ve ibadet yeri olarak yeniden açılması düşünülüyorsa kilise olarak inşa edildiği unutulmamalı ve gene kilise olarak aicap eder. Aya Sofya’nın tarihi lakabMesihin Büyük Kilisesi manasını taşıyan ‘Meğali tou Hristou Ekklisia’dır ve bütün Hıristiyanlık dünyasında böyle tanınmaktadır.”

Platformdan çağrı

Kültürel Mirası İzleme Platformu’ndan geldi. Platform, “Ayasofya Müze Olarak Kalmalıdır” başlıimza kampanyası başlattı. Prof. Dr. Edhem Eldem, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Yrd. Doç. Dr. Vangelis Kechriotis, Doç. Dr. Ahmet Ersoy, Prof. Dr. Nevra Necipoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen,

“Ayasofya, İstanbul ve Türkiye’nin olduğu kadar Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Avrupa’nın başlıca ortak dini, kültürel, sanatsal ve siyasi simgeleri arasında yer almaktadır. Ayasofya’nın müze olarak bütün ziyaretçilerine eşit şekilde açık olması, bu emsalsiz anıtın evrensel değerini yansıtan ve çok katmanlı tarihinin herhangi bir dönemini dışlamadan kucaklayan barışçıl ve kapsayıcı bir davranıştır. Bu güzide eserin İstanbul ve dünya tarihinin ortak mirası olarak yaşatılabilmesi müze statüsünde kalmasına bağlıdır” çağrısında bulundular.

Haberin Devamı