Gazete Vatan Logo

‘Atom bombasına ihtiyacımız yok’

İran nükleer bomba iddialarına sert çıktı...

Ahmedinejad “Ahlaklı ve kültürlü bir milletin atom bombasına ihtiyacı olmaz” dedi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) İran’ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporda yer alan suçlamaları reddederek, ahlaklı ve kültürlü bir milletin atom bombasına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Ahmedinejad, yurt içi gezileri kapsamında gittiği Çahar Mahal-Bahtiyar eyaletinde halka hitaben yaptığı konuşmada, raporla ilgili olarak ABD ve müttefiklerinin İran karşıtı politikalarının bir sonuç vermediğini, asıl zararı onların gördüğünü söyledi. Atom bombasına ihtiyaç duymadıklarını yineleyen ve bu yöndeki suçlamaları reddeden Ahmedinejad, ABD, İsrail ve bazı Batılı ülkelere hitaben, “Sizler de biliyorsunuz ki İran halkı akıllıdır ve sizlerin 20 bin atom bombası karşısında

2 tane atom bombası yapmaz” ifadesini kullandı.

‘Yüzsüzlük’


Binlerce atom bombası olanların, her gün yenilerini yapanların İran’ı atom bombası yapmakla suçlamasını “yüzsüzlük” olarak değerlendiren Ahmedinejad, “Ahlaklı ve kültürlü bir milletin atom bombasına ihtiyacı olmaz” dedi. Ahmedinejad, terörizme Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, milletvekilleri ve vatandaşlarını kurban veren bir ülkenin terörizme destek vermekle suçlanmasını “hayasızlık” olarak tanımladı. “İran, diğer milletlerin topraklarını mı ele geçirmek istiyor, onların servetlerine mi göz dikmiş?” diye soran Ahmedinejad, asıl teröristin ve terörizme destek verenlerin bu tür işleri yapanlar olduğunu söyledi. İran lideri, IAEA başkanı Yukiya Amano’ya hitaben, “Ne diye kendinizin ve kurumun onurunu ABD’nin asılsız iddialarına feda ediyorsunuz?” diye tepki göstererek ülkesinin nükleer programından geri adım atmayacaklarını kaydetti. n DIŞ HABERLER

ABD’den yeni yaptırımlar

ABD yönetimi yıllardır ygulanan yaptırımlara rağmen nükleer programında aksama yaşamayan İran yönetimine yönelik yeni yaptırımlar koymayı planladığı bildirildi. Yeni yaptırımların özellikle ticari bankaları ve paravan şirketleri hedef alacağı ancak ülkenin gaz ve petrol sektörü ile merkez bankasına yönelik yaptırımların şimdilik düşünülmediği ifade edildi. Reuters’a isim vermeden konuşan bir ABD’li yetkili, “Sanırım İran’a yönelik yaptırımların arttığı göreceksiniz. Biz her türlü açığı kapatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Aynı yetkili, yaptırımlara “çok hassas bir konu” diye nitelendirdiği gaz ve petrol sektörünü eklemediklerini ifade ederek “Henüz oraya gelmedik” yorumunda bulundu.

ABD’nin yein yaptırımına Fransa destek veriyor. Ancak Rusya Tahran’a karşı yeni yaptırımların kabul edilmesine destek vermeyeceğini bildiriren Çin yönetimi de İran’ın nükleer programından “ciddi endişe” duyduğunu ifade ederek IAEA’ya karşı Tahran yönetiminin daha esnek olması çağrısında bulundu.

“Tel Aviv’de sokak savaşı başlatırız”

İran devrim muhafızları IAEA’nın Tahran’ın nükleer programı hakkında yayınladığı rapor sonrasında ABD ve İsaril hükümetine karşı tehditler savurdu. Devrim Muhafızları Komutanı General Amir Ali Hacızade, “Eğer ABD’de bizden bir kişiyi öldürürse biz onlardan bir düzine insanı öldürürüz” diye konuştu. İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politikası Komisyonu Başkanı olan Seyid Hüseyin Nakavi ise İran’ın nükleer tesislerini vurma planları yapan İsrail ve diğer batılı ülkeleri tehdit ederek, “Eğer Nükleer tesislerimize bir saldırı olursa, Tel Aviv, ABD ve Avrupa kentlerinde sokak savaşı çıkar” dedi.

Haberin Devamı