Gazete Vatan Logo

'Atatürk'ü bizden mi koruyorsunuz?'

Taksim'de gerginlik, Kadıköy'de tartışma...

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyetin 89’ncu yıldönümü nedeniyle Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Törene katılmak isteyen CHP'li ve İşçi Parti'liler tören alanına alınmayınca gerginlik çıktı. Resmi törenin bitmesini bekleyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı; 'Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir. Atatürk’ü bizden mi koruyorsunuz. Atatürk’ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında.' diyerek tepkisini dile getirdi.

Tören öncesi alınan olağanüstü güvenlik önlemleri çevredekilerin tepkisini çekti. CHP İstanbul İl Başkanlığı ve İşçi Partisi’nin çelenginin, parti çelenk koyma törenin yarın olması gerekçesiyle tören alınana alınmaması da gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Tören öncesi Taksim Meydanı ve Atatürk Anıtı çevresi polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. Görevliler ve siyasi parti temsilcileri dışında kimsenin alana girmesine izin verilmedi. Uygulama çevredeki bazı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Alana girmek isteyen bir kadın, "Kimi kimden koruyorsunuz" diye bağırarak polise tepki gösterdi. Tören alanına alınanlar tek tek arandı. Bu sırada CHP Beyoğlu İlçe Başkanı İnan Güney ve beraberindekiler ve arkalarında bir grup İşçi Partili çelenklerle tören alanına girmek istedi. Polis, grubun içeri girmesine izin vermedi. CHP’liler alana girmek için ısrar edince arbede yaşandı. Grup arbede sırasında, "Mustafa Kemalin askerleriyiz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" şeklinde slogan attı. Slogan atılırken İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman resmi tören çerçevesinde anıta çelenk bıraktı.

RESMİ TÖREN BİTTİ CHP ANITA ÇELENK BIRAKTI

Resmi törenin tamamlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP’lilerin yanına gelerek, "Çelengi alın, gelin arkadaşlar" diye seslendi. Polis, grubun anıta doğru yönelmesini engellemek istedi, ancak CHP’liler polisi aşarak anıta ulaştı ve çelenk bıraktı. Bu sırada polis ile grup arasında bazı kişiler arasında yumruklaşma yaşandı.

SALICI: BUGÜN BURADA YAPILAN TÖREN ÇAKMA BİR TÖRENDİR

Çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, "Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir, sahte bir törendir, naylon bir törendir. Arkadaşlara soruyorum: Atatürk’ü kimden koruyorsunuz? Değerli emniyet mensubu Atatürk’ü bizden mi koruyorsunuz. Beş dakikalık bir törene tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Şu Taksim’in etrafına bir bakın her yer bariyer dolu. Her yer güvenlik mensubu dolu. Her yer ablukaya alınmış, Taksim’i kimden koruyorsunuz ? Atatürk’ü kimden koruyorsunuz? Atatürk’ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında. Halk burada, resmi zevat nerede? Resmi zevat şu an kaçmakla meşgul" dedi.

Salıcı, bir basın mensubunun, "Az önce askerlere dönerek bir tepki ortaya koydunuz. ‘Sizin koruyamadığınız Cumhuriyete, koyamadığınız çelenge biz sahip çıkıyoruz’ dediniz. Bu genel anlamda bir tepkimiydi?" şeklindeki soruya, "Genel anlamda bir tepkiydi. Şu anda ordumuzun generallerinin, subaylarının yüzde 30’a yakını içeride. Uluslararası bütün strateji uzmanları kabul ediyor ki, bir ordunun dörtte birinden fazla subayı eğer savaşta esir alınmışsa, ya da bir şekilde komuta kademesinde görevini yerine getiremez durumdaysa, o ordu savaş kabiliyetini yitirmiştir. Suriye ile savaşın eşiğindeyiz. Kim savaşacak. Biz savaş istemiyoruz. Varsayalım ki böyle bir ortama girildi, kim savaşacak ? Cumhuriyeti koruması gereken merciler şu anda tasviye edilmiş durumda. Ama halk burada, cumhur burada. Cumhur cumhuriyeti koruyacak" diye cevap verdi.

ANTALYA'DA POLİS BARİKATINI AŞARAK ALANA GİRDİLER

ANTALYA’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenine alınmayan CHP’liler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, polis barikatını aşarak tören alanına girdi. Vali Ahmet Altıparmak, soruşturma açılacağını söyledi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni düzenlendi.

TÖREN ALANINDA POLİSLE HALK ARASINDA ARBEDE

Antalya Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın çelenk koymasına izin verilen törene alınmamalarını protesto eden CHP ile bazı sivil toplum kuruluşları, törene katılmak ve Atatürk Anıtı’na çelenk koymak istedi. CHP’li yaklaşık 2 bin 500 kişi önce parti binası önünde toplandı, ardından tören alanına doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bir süre sonra çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı grup ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganlarıyla yürüyüşü sürdürdü.


CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ile Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın da yürüyüşe katılarak gruba destek verdi. Başkan Akaydın resmi tören alanına gelindiğinde ise çelenk koyma töreni için gruptan ayrıldı.


BARİKATLARI YIKARAK ALANA GİRDİLER

Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreninin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan grup alana girmek isteyince, polis barikatıyla karşılaştı. Alana girmekte ısrar eden grup ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Grup, resmi törenin başlamasına kısa süre kala barikatları aşıp alana girdi. Grupta yer alan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da güçlükle alana girebildi.

Bu sırada Vali Ahmet Altıparmak, gruptakilere sakin olmalarını, aksi halde törenin yapılamayacağı uyarısında bulundu. Grubun sakinleşmesi üzerine resmi törene geçildi. Valilik çelenginin sunulmasını yuhalayan grup, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi çelenklerinin sunulmasını ise alkışladı.

VALİ ALTIPARMAK: SORUŞTURMA AÇILACAK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından resmi törenler sona erdi. Olanlara tepki gösteren Vali Ahmet Altıparmak, şunları söyledi:

"Böyle bir şey olmaz. Burası kabile devleti değil. Burası bir devletse, gelenekleri varsa, çıkan kanuna herkes uymak zorunda. Yönetmelik ne emrediyorsa o yapılmıştır. Yapacak herhangi bir şey yok. Resmen kaba kuvvet kullanarak tören alanındaki bariyerleri dağıttılar. Bu sabotajdır, başka bir şey değildir. Burası aşiret devleti mi? Eğer biz aşiret devleti değilsek buna uyarlar. Ama daha sonra kendileri arzu ederlerse biz izin vermesek de koyarlar, biz de gereğini yaparız. Bu provokasyon bile değil, sabotajdır, bir tören sabote edilmiştir. Kimlerin sabote edildiğini gördünüz."

Vali Altıparmak ’Soruşturma açılacak mı?’ sorusuna ise "Tabii ki açılacak, kim varsa ona açılacak" yanıtını verdi.

'CUMHURİYET VE ATATÜRK ÖNEMSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR’

Resmi törenin ardından başta CHP ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Burada bir konuşma yapan CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, şunları söyledi:

"Türkiye bir diktatörlük döneminden geçiyor. Diktatörlüğü demokrasi gibi gösterme sahtekarlığı ve bu diktatörlüğü demokrasi gibi sunmaya çalışan herkes hangi platforma olursa olsun yükseliyor. Bunlar oluyor ama hükümet bu defa boyundan büyük işlere kalkışıyor. Cumhuriyet ve Atatürk’ü önemsizleştirmeye çalışıyor. Vatandaşı ’29 Ekimciler’ ve ’Kurban Bayramcılar’ diye ikiye bölmeye çalışıyor. Bizim için her iki bayram da kutsaldır. Biz ikisinden de vazgeçmeyiz. Dün sırtını işgalcilere verip Cumhuriyetin kuruluşunu engellemeye çalışanlar, bugün Cumhuriyet kutlamalarını yasaklamaya çalışıyor."

'CUMHURİYETE VE ATATÜRK’E SAHİP ÇIKIYORUZ’

Devrim Kök, Vali Altıparmak’ın soruşturma açılacağına yönelik açıklamasına ise "Vali Bey’in açıklamaları kendini ilgilendirir. Biz Atatürkçüler olarak her 29 Ekim’de burada olacağız. Biz kötü bir şey yapmıyoruz, biz doğru olanı yapıyoruz. Cumhuriyetimize ve Atatürk’e sahip çıkıyoruz. Bunda kötü bir şey yok" karşılığını verdi.

'HER ZAMAN DAHA BÜYÜK COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ’

Törenden sonra açıklama yapan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da "Antalya ve Türk halkı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı her zaman daha büyük coşkularla kutlayacaktır. Türkiye’de Cumhuriyeti başka bir devlete dönüştürme fikirleri yarım kalacaktır. Türkiye’de halkımız Cumhuriyete, onun bütün değerlerine, Mustafa Kemal’e sahip çıkmaktadır. Türkiye’yi federasyon haline getirmeye, Türkiye’yi laiklikten uzaklaştırarak ufak ufak başka bir devlete dönüştürmeye bu iktidarın gücü de ömrü de yetmeyecektir" diye konuştu.


KADIKÖY'DE DE GERGİNLİK ÇIKTI

Kadıköy’de de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreninde çelenk gerginliği yaşandı. Kadıköy Kaymakamlığı'nın organize ettiği resmi törende Atatürk Anıtına çelenk koymak isteyen Cumhuriyet Halk Partisi anons edilmeyince törende parti üyeleri ve resmi makamlar arasında tartışma çıktı.

Kadıköy’deki tören öğlen 13.00’de Kadıköy İskelesi Atatürk Anıtı Önü’nde başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, 2.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı’nın katıldığı tören Anıta çelenk konulmasıyla başladı. Sıra Siyasi Partilerin çelenklerinin sunulmasına geldiğinde, programı anons eden görevli, Cumhuriyet Halk Partisi çelenk koymaya hazırlanırken, çelenk koyma programını bitirerek, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacağını anons etti. Askeri Bando’nun saygı duruşu komutu vermesiyle saygı duruşuna geçildi. Cumhuriyet Halk Partisi, diğer partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları, duruma itiraz ederek, kürsüye yürüyüp, "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" şeklinde slogan atarak, çelenk koyma törenin sürmesini, saygı duruşu ve istiklal marşının daha sonra okunması istediler.

Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri de saygı duruşuna geçilmeden, kendi çelenklerinin konulmasını ve selamlama için anons edilmelerini isteyerek kürsüye toplandılar. Sloganların devam etmesi tartışmaların uzaması üzerine meydanda bir süre kargaşa yaşandı. Tartışmalar, Selami Öztürk’ün araya girmesi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Anıta Koymaları ve selamlamalarıyla sona erdi.

Haberin Devamı