Gazete Vatan Logo

‘Aşure günü tatil olsun’

Alevi temsilcileri yeni anayasadan beklentilerini Uzlaşma Komisyonu’na iletti

Talepler arasında zorunlu din dersinin anayasadan çıkarılması, Alevi kimliğinin yasal olarak tanımlanması, aşure gününün resmi bayram olması gibi maddeler de yer alıyor.

ANKARA - Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda oluşturulan alt komisyona önerilerini sundu. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, toplantı sonrası gazetecilere, 17 Aralık 2011’de yapılan ”Demokratik Anayasa Konferansı” sonuç bildirisinde yer alan önerileri, Komisyona ilettiklerini söyledi.

Özel ve yönetim kurulu üyelerinin, sivil toplum örgütlerinden sorumlu alt komisyona sunduğu öneriler özetle şöyle:

- Din, dil ve ırk eksenli olarak ortaya çıkan nefret suçlarına karşı cezai yaptırımlar artmalı, kamu kurumları ve medya nefret suçlarına karşı projelerle donatılmalıdır.

- Diyanet İşleri Başkanlığı, anayasal bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır.

- Zorunlu din dersi ve benzeri yaklaşımlar Anayasa’dan çıkarılmalı, ana dilde eğitim ve öğrenim hakkını güvence altına alarak, yerel yönetimlere de ana dilde hizmet sunma hakkı tanınmalıdır.

- Alevi kimliği yasal olarak tanınmalıdır.

- Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı ve ibadet yeri kapsamına cemevi de alınmalıdır.

- Başta Hacı Bektaş Dergahı olamak üzere Alevilere ve Bektaşilere ait bütün dergahlar müze statüsünden çıkartılmalı, bu dergahlara ait bina, arazi gibi taşınmazları ilgili kişi ve kurumlara devredilmelidir. 1826 ve 1925’te yağmalanan, bir çok simgesel değerdeki eşya ve kitabı satılan dergahların bu ürünlerinin bulunup iadesinin yapılması için bir araştırma komisyonunun kurulması sağlanmalıdır.

- 667 Sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu kaldırılmalı, bu alandaki yasal düzenlemeler, laiklik ekseninde, devletin bütün inançlara eşit mesafede duracağı ve hakem rolünü üstleneceği yaklaşımına uygun olarak yeniden yapılmalı, devlet bütün inanç merkezlerine eşit mesafede durmalıdır.

- Alevi köylerine yapılan camiler kaldırılmalı, buralara atanan imamlar geri çağrılmalıdır.

- Aşure günü ve Arap Alevileri için özel öneme sahip Gadir Hum Bayramı resmi tatil ilan edilmelidir.

- Lozan Anlaşması’ndan buyana kullanılan ve ayrımcılığa dönüşen ’azınlık’ kavramı kaldırılarak, ’eşit yurttaşlık’ hakkı temel yaklaşıma dönüştürülmelidir.

Haberin Devamı