Gazete Vatan Logo

‘Askeri gereklilik neyse onu yaptık’

Başbakan, “Askeri gereklilikleri yaptık, gerekiyorsa güç kaydırdık ya da yeniden tanzim için adımları attık” dedi.

‘Askeri gereklilik neyse onu yaptık’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün AHaber’de canlı yayında soruları yanıtladı. Davutoğlu, Musul’daki askeri sevkıyatla ilgili konuşurken, “Irak’ta attığımız her adımı istişare içinde atmaya özen gösterdik. Askeri tedbirlerin ise önceden ikili planlanması zor oluyor. Atılan adımlar askeri gereklilik adımlarıdır” dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:

‘Şartlar çok dinamik’

“Sayın Abadi’nin geçen seneki ve benim bu seneki ziyaretlerimde ortak bir mücadele konusunda anlaşmıştık. Diana eğitim kampını ziyaret etmiştim, son Sincar operasyonununda da başarılı olmasını bana Barzani anlattı. Bu tek taraflı değil, uluslararası hukuk çerçevesinde. Başika’da, Diana’da olan eğitim üslerimizin meşruyeti su götürmez. Bizim buraya yönelik saldırılara karşı tedbir alma zaruriyetimiz çıktı. Birliğimiz orada olmaya devam edecek. Burada bir güç kaydırması oldu. Askerlerimiz muharip olarak değil, eğitim amaçlı. Takviye güçleri ise onları korumak için. Biz askeri gereklilikler neyse onu yaptık, gerekiyorsa güç kaydırdık ya da yeniden tanzim için adımları attık. Tehdit varsa tanzim yapılır, yoksa başka yere kaydırılır. Bugün de atılan adımlar da yeniden tanzim şeklindedir. İlgili güvenlik birimlerimiz yaptığı değerlendirmelere göre bu ihtiyacın hasıl olduğu ortaya çıktı. Türk askeri eğitim için orada olmaya devam edecek. Bugün yapılan tanzim askerlerimizin güvenliği için. Asker sayısının artırımı konusunda şartlar son derece dinamik, şartlar ne gerektirirse o yapılır. Irak’la hem anlaşma yapmak, hem de birlikte faaliyet yürütme konusunda kapımız açık. Irak hükümeti ile yüz yüze görüşülerek adımlar atılır.”

Haberin Devamı

‘Kutuplaşmayla yeni anayasa yapılamaz’

“Vaatleri ve eylem planımızı açıkladığımızda, yeni anayasayı unutmamamız gerektiğini söyledim. Gerekli ortak zemini hazırlamak için çalışmak gerek. Bir taraftan bu mücadeleyi yürüteceğiz ve diğer taraftan bütçe ile atacağımız adımları kabul ederlerse muhalefetle konuşacağız. Bunun için gece gündüz çalışırken, diğer taraftan sakin bir şekilde, toplumun bütününün anayasayı konuşması lazım. Ön şart dayatmadan sakin bir tartışmaya ihtiyacımız var. Kutuplaşma içinde yeni anayasa yapılamayacağını gördük. Bir tarafta ekonomik kriz olmaması için çaba sarf edeceğiz, öbür tarafta başkanlık sistemi dahil tartışılabilecek bir ortam hazırlayacağız. Türkiye’de en büyük tehlike toplumun birbiriyle konuşmaması. Anayasa yapacaksak, herkesin kaygısını gözeten yeni bir anayasa.”

Haberin Devamı

Bulgaristan’a gidecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Bulgaristan’a giderek resmi temaslarda bulunacak. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un davetine icabetle Bulgaristan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek olan Davutoğlu’nun ziyaretinde ikili ilişkilerin yanı sıra başta AB ve mülteci göçü olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacak. Davutoğlu’nun ayrıca, Bulgaristan’daki soydaş toplumunun kanaat önderleriyle buluşup ayrıca, soydaşların siyasi temsilcilerini de kabul edeceği kaydedildi.