Gazete Vatan Logo

‘Asil Mızrak’ operasyonu

TSK’nın Fırat Kalkanı operasyonunda ABD Özel Kuvvetleri’ne bağlı askerlerin de yer aldığına yönelik açıklamasını Pentagon da doğruladı. ABD, Türkiye’de destek görevine ‘Asil Mızrak Operasyonu’ (Operation Noble Lance) adını verdi

‘Asil Mızrak’ operasyonu

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ordusuna bağlı özel birliklerin Türk ordusunu IŞİD ile mücadelede desteklemek için Suriye’nin Türkiye sınırına konuşlandırıldığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, “Türk hükümetinin talebi üzerine, Türk ve ılımlı Suriye muhalif güçleri Cerablus ve Rai yakınlarındaki sınır bölgesini IŞİD’den temizlemeye devam ederken ABD özel operasyonlar gücü de onlara eşlik ediyor” dedi. Açıklamada “onlarca” özel birlik gücünün söz konusu olduğu kaydedildi. ABD basını ise Obama’nın daha önce Suriye’ye 300 ABD askeri konuşlanması için onay verdiğini hatırlatarak Türkiye ile birlikte harekata katılan yaklaşık 40 ABD askerinin bu 300 kişilik özel birlik askerleri arasından bölgeye sevk edildiğini yazdı. ABD’nin destek görevine ‘Asil Mızrak Operasyonu’ (Operation Noble Lance) adını verdiği öğrenildi.

İlk hedef Dabık

Türk ordusunun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD’e karşı 24 Ağustos’ta operasyon başlatmıştı. Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Rai cephesi ile Cerablus cephesi birleşmişti. Muhaliflerin Cerablus’u IŞİD’den temizledikten sonra ikinci hedef olarak belirttikleri El Bab’a ilerleyiş sürüyor. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre ABD desteğiyle ilerleyişini sürdüren 200 TSK askeri ile 2 bin 500 dolayındaki ÖSO üyesi, IŞİD’in Rakka’dan sonraki önemli kalelerinden biri olan El Bab kentinden önce terör örgütünün aylık çıkardığı İngilizce dergiye de adını veren Dabık kentini hedef alacak. Dabık’ın IŞİD’in elinden alınmasının ardından El Bab’a yönelik operasyona start verilecek.

Haberin Devamı

Dabık neden önemli?

IŞİD ilk yabancı dilde çıkardığı dergiye Dabık (Dabıq) adını vermişti. Bu derginin adı IŞİD için çok anlamlı. Çünkü İŞİD, Dabık’ta kıyamet öncesi çok büyük ve kanlı bir savaş yapacağına, kazanacağına, sonra da İstanbul’u ele geçireceğine ’fethedeceğine’ inanıyor.

25’İNCİ GÜN

67 hedefe 260 atış

Fırat Operasyonu’nun 25’inci günü bilançosunu duyuran TSK 67 IŞİD hedefinin 260 atışla vurulduğunu açıkladı. Genelkurmay şu bilgileri verdi: Ateş destek vasıtaları tarafından tespit edilen 67 hedefe 260 adet fırtına ve 59 adet ÇNRA mermisi atılmıştır. (Toplam: 652 hedefe 2728 atım) Tatimus ve kunaytirah bölgelerine hava harekatı düzenlenmiş, bölgede tespit edilen terörist unsurlarca kullanılan üç adet sabit hedef ateş altına alınarak imha edilmiştir.

Haberin Devamı

ABD askerleri ÖSO’yu böldü

Fırat Kalkanı operasyonuna katılan ancak muhalif grupların tepkiyle karşıladığı ABD askerleri ÖSO’da bölünmeye sebep oldu. Türkiye’nin daveti üzerine önceki gün Çobanbey kasabasına gelen 4’ü komutan 29 ABD askeri, ÖSO grupları tarafından protesto edilmişti. ABD askerleri, Türk askerleri tarafından güçlükle kasabadan çıkartılmıştı. Türkiye, ABD askerlerinin operasyonda yer almasında ısrar edince, gruplarda kopmalar başladı. ÖSO’ya bağlı Ahrar El Şarkiyye, ABD özel kuvvetlerinin operasyona katılımı nedeniyle harekattan çekildiğini açıkladı. ABD’nin bir süre önce liderlerini öldürdüğü Ahrar El Şarkiyye açıklamasında “YPG’ye destek veren ABD’nin Suriye’de yeri yok” dedi ve ABD’yi ‘kafir’ olarak tanımladı.

Haberin Devamı