Gazete Vatan Logo

‘Artsın’ diyen kazansın

OPEC üyeleri, Cuma günü üretim artırmayı tartışacak. Rusya ve Suudi Arabistan artıştan yana. Bu ortamda petrol fiyatları 74.5 dolara indi. Fiyatlar 70 doların altına inerse Türkiye’de de benzin ucuzlayabilir.

‘Artsın’ diyen kazansın

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Cuma günü Viyana’da toplanıyor. OPEC üyeleri üretim politikalarıyla ilgili karar alacak. Toplantı öncesinde günlerdir üretim artışı tartışması sürüyor.

1.5 milyon varil

Rusya ve Suudi Arabistan günlük petrol üretiminde 1.5 milyon varil artış isterken, diğer OPEC üyeleri artışı 300 bin-600 bin varil arasında tutmak istiyorlar. Petrol gelirlerinin düşmesini istemeyen ekonomik sıkıntıları olan Venezuela ve İran da üretim artışını veto etmekle tehdit ediyorlar.

Hem üretim tartışmaları hem de ABD-Çin misillemeleriyle petrol fiyatları gerilemeye başladı. Cuma gününü 73.44 dolardan kapatan petrol fiyatı, Pazartesi günü 75.35 dolara kadar yükseldi. Dün 75.21 dolardan güne başlayan Brent petrolün varili 74.54 dolara kadar indi. Brent petrolün fiyatının 70 doların altına inmesi, Türkiye’ye haliyle benzin fiyatlarına yarayacak. Petrol fiyatlarındaki ucuzlamayla, benzinde indirimler görülebilir.