Gazete Vatan Logo

‘Artık vekalet değil doğrudan savaş var!’

‘Artık vekalet değil doğrudan savaş var!’

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ TIRMANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la 5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran ve İsrail arasında başlayan gerilim tırmanıyor. Tarafların salı günü Suriye’de karşılıklı roket saldırılarıyla başlayan askeri hareketlilik dün de devam etti. İsrail ordusu, İran bağlantılı militanların düzenlediği roket saldırılarına misilleme olarak Suriye’nin güneyindeki çok sayıda hedefi vurduklarını açıkladı.

Sirenler çaldı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Suriye’nin güneyindeki Kuneytra iline bağlı Baas ve Hadar bölgelerine tank atışları ve hava akınları düzenlendiği belirtildi. Açıklamada İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü’nün Suriye’den İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki üslere doğru yirmi kadar roket attığı, operasyonun da bu saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildiği kaydedildi. Saldırı sonrası İsrail’in Golan bölgesinde sirenler çalmaya başladı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail saldırısı sonrasında 5’i Suriye askeri olmak üzere 23 kişinin öldüğünü bildirdi. BBC’nin Ortadoğu editörü, Jeremy Bowen, “Vekalet savaşı olduğunu söylemeyin. Bu artık, İsrail ile İran arasında doğrudan bir meseledir” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

‘Yarısı vuruldu’

İsrail Rusya yönetiminin saldırıdan önce bilgilendirildiğini ifade ederken, Rusya Savunma Bakanlığı İsrail’in 28 savaş uçağıyla saldırdığını ve 70 füze ateşlediğini, bunların yarısının Suriye rejimine ait hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini kaydetti.

Süleymani komuta etti

İsrail yönetimi, Suriye’den Golan Tepeleri’ndeki İsrail mevzilerine düzenlenen roket saldırılarını, İranlı General Kasım Süleymani’nin bizzat komuta ettiğini öne sürdü.