Gazete Vatan Logo

‘Artık rejim endişelerini gündemden çıkarmalıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk’ün vefatının 77’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende “başkanlık” ifadesini kullanmadan rejimle ilgili dikkat çeken mesajlar verdi.

‘Artık rejim endişelerini gündemden çıkarmalıyız’

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 77. yılı dolayısıyla, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ATO Congresium’da “Atatürk’ü Anma Töreni” düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

‘Kabile devleti değiliz’

Bu yıl 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümünü coşkuyla kutladık. Bu devletlerin hepsi de birbirinin devamıdır, bu bir zincirdir. Cumhuriyeti savunurken ne Osmanlıyı ne Selçukluyu bir kenara koyamayız, reddedemeyiz. Bizim gücümüz zaten buradan geliyor. Biz, bir kabile devleti değiliz, biz asil bir ecdadın devamı olan bir devletiz. Cumhuriyetin ilk dönemindeki hassasiyetleri ve endişeleri anlıyorum. Bu endişelerin ürünü olan pek çok uygulamanın cumhuriyetin benimsenmesi ve güçlenmesi sürecini uzattığını da kabul etmek durumundayız, ama artık bunları geride bırakmamız gerekiyor.



‘Nihai karar halkın’

Haberin Devamı

“Türkiye Cumhuriyeti 92 yıllık tarihinin en büyük başarılarını son 13 yılda hayata geçirmiştir. Peki bu dönemde cumhuriyetimiz en küçük bir kayıp yaşadı mı? Bunu birileri bize ispatlasın, görelim. Böyle bir tehdide maruz kaldı mı? Öyleyse artık rejim endişelerini gündemimizden çıkarmalıyız. Bunları konuşarak birbirimizi yormaya gerek yok. Artık geleceğe kilitlenme zamanıdır. Bunu başarmalıyız. Bu dönemi yeni anayasa başta olmak üzere ülkemizin ve milletimizin ihtiyaçlarını en ileri düzeyde karşılayacak reformların hayata geçirildiği bir dönem haline getirelim. Hiçbir şeyi konuşmaktan, tartışmaktan çekinmeyelim. Bu ülkenin siyasetçileri, yöneticileri olarak bizler üzerimize düşeni yapalım, nihai kararı milletimize bırakalım.”

Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir’deki tören, saat 08.55’de devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Cevdet Yılmaz, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Haberin Devamı

2023 hedefleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Atatürk’ün 77 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’de “ti” sesi ve sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere özetli şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi olarak vefatınızın 77. yıl dönümünde şahsınızı bir kez daha hürmetle yad ediyoruz. ‘Dahili ve harici bedhahlara’ rağmen Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşarak vasiyetinizi yerine getirmiş olacağız... Türkiye Cumhuriyeti, inşallah ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun.”

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu: ‘Yeni bir realiteyi inşa etmek...’

Törende konuşan Başbakan Davutoğlu da Atatürk’ün tarihte derin izler bırakan bir neslin temsilcisi olduğunu söyledi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını bugünkü perspektifle yeniden değerlendirmeye ihtiyaç var. 1 Kasım seçiminde bize tevdi edilen görevin de 2023 vizyonu çerçevesinde bu realiteyi dönüştürmek, yeni bir realiteyi adım adım inşa etmek olduğunun da bilincindeyiz. Geçen yıl yine millet iradesine dayalı olarak doğrudan halkın seçtiği Cumhurbaşkanı olmak vasfıyla zatıalinizle bu büyük geleneğe yeni boyutlar eklemenin ve milletimizin, cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlanması yönünde atılan önemli bir adımı bizzat temsil etmemizdir.”

Haberin Devamı

Akit’in çirkin nefret dili

TÜM ülke dün Atatürk’ün yasını tutarken Akit TV’de yayınlanan 10 Kasım haberi büyük tepki çekti. Akit TV’de Atatürk için “Resmiyette öyle kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Cumhurbaşkanı” tanımı yapılarak, Atatürk ve devrimlerinden alaycı bir üslupla bahsedildi. Ekranda “Zulüm 1938’de son buldu” yazısıyla sunulan videonun sonunda ise Atatürk’e ithafen “Rahmetle anamıyoruz seni Paşam” ifadeleri kullanıldı. Yüzlerce kişi sosyal medyada #AkiteLanet etiketi ile kanala tepki gösterdi. Bu etikete bir saatte 5 binden fazla tweet geldi.

RTÜK’ten inceleme

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), AKİT TV’nin Atatürk’e yönelik yayınının titizlikle takip edildiğini bildirdi. Bu açıklama bir Twitter kullanıcısının “Arkadaşlar RTÜK şikayet hattını boş geçmeyelim. RTÜK uyuma” tweetine cevap olarak geldi. RTÜK, yayınların uzmanlar tarafından titizlikle takip edildiğini ve ihlallerle ilgili raporların üst kurula sunulduğunu bildirdi.



Her yer Mustafa her yer Kemal!

Atatürk’ün gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda törenle anıldı. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) üyeleri, ‘Her yer Mustafa, her yer Kemal’ sloganıyla Dolmabahçe’de etkinlik düzenledi. Atatürk maskeleri takan grup üyeleri saat 09.05’te saygı duruşunda bulundu. Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri büyük bir tekne ile Dolmabahçe Sarayı’nın önüne geldi. Atatürk için saygı duruşunda bulunan öğrenciler ardından da 10. Yıl Marşını söyledi. Bu sırada sarayın bahçesinde bekleyen bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Atatürk’ün yaşamını yitirdiği oda bu sene de ziyaretçi akınına uğradı. Atatürk’ün yatağının başında nöbet tutan askerin gözleri doldu.



MHP bu kareyle cevap verdi

Dün bazı haber sitelerinde, Anıtkabir’de düzenlenen devlet törenine MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katılmadığı yönünde haberler yer aldı. MHP’den ise bu iddiaya fotoğraflı bir yanıt geldi ve şöyle dendi: “Bazı ‘sözde’ haber sitelerinde yalan-yanlış haberler yapılmıştır. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizden oluşan bir heyetle törene katılmıştır.”