Gazete Vatan Logo

'Artık orta sahada top çevirmek yok'

ERDOĞAN İngiltere Başbakanı Tony Blair'den de Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için destek sözü aldı. Blair'in "AB sizi almamak için Kıbrıs'ı bahane edebilir" dediğini söyleyen Erdoğan, Kıbrıs politikasında değişiklik sinyali verdi

KIBRIS'I ÇÖZERİZ
"NEREYE gitsek karşımıza Kıbrıs çıkıyor. Biz de diyoruz ki, Kıbrıs'ta karşılıklı özverilerle bir çözüme ulaşırız. Ama Kopenhag Zirvesi'ne yetişmez. Siyaset netice alma sanatıdır. Netice alınmazsa, orta sahada top çevirirsiniz.
Türkiye'ye tarih verilmesi için elimden geleni Yapacağım. Farklı düşünenleri de ikna edeceğim

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, dün, sıcak ve olumlu bir havada ingiltere îaşbakam Tony Blair'le görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularım yanıtlayan Erdoğan, Blair'in AB'nin Türkiye'ye tarih vermesiyle ilgili olarak "farklı düşünenleri ikna etme gayreti içinde olacağını" söylediğini açıkladı. İşte Erdoğan'ın kendi ağzından Londra değerlendirmesi:

• İngiltere'de gerçek dostluğu gördüm ve hissettim.
• Hem İngiltere Başbakanı Tony Blair, hem de İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Strow Türkiye'nin AB üyeliği konusunda müzakere tarihi alması için elllerinden geleni yapacaklarını sözü verdiler.
• IMF konusunda genel çerçevede bir rahatsızlık yok. Sosyal yanı toplumun bazı kesimlerini rahatsız ediyor. Bu konuda IMF'in bizi anlayacağından eminiz.
• Tony Blair ve Jack Stravv'la 4 konu görüştük, l- Kıbrıs, yani BM planı, 2- AB Güvenlik ve Savunma Politikası, 3- Irak konusu, 4-AB üyeliği ile ilgili olarak Türkiye tarih verilmesi.
• Müzakere tarihi konusunda hem başbakan, hem de dışişleri bakanından aldığımız destekler büyük memnuniyet yarattı.
• AB ile monolog değil, diyalog istiyoruz.
• Partimiz Meclis'te büyük ölçüde çoğunluktadır. Biz ve halkımız Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda kararlı
• İslam ve demokrasinin bir arada nasıl yürüdüğünü el ele nasıl yaşadığını görecekler. Bu modeli Türkiye oluşturacak.
• Türkiye'nin AB'ye alınmasıyla kültürlerarası ve medeniyetlerarası çatışma yerine Türkiye uzlaşmanın anahtarı olacaktır. Bu Kopenhag kriterleri için de testtir.
• Biz AB'yi Hıristiyan kulübü olarak görmüyoruz. 12 Aralık'ta bize tarih verirlerse yalnız İslam dünyasında değil, tüm Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarındaki ülkelerin de AB'ye bakış açısını değiştirecektir.
• AB bizi almakla dünya çapında önemli rol almada büyük rol oynayacaktır.
• Hükümet olarak Anayasa'yı gözden geçireceğiz. Düşünce, din ifade din ve vicdan özgürlüğünü artıracağız. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası AB standartlarına uyacak. Avrupa Mahkemesi'nin bugüne kadar verdiği ama uygulanmayan kararlara uyulacak.

Türkiye'nin destekçisiyiz
Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı Straw şöyle dedi: "Erdoğan'ı ve Türk muadilimi Londra'da karşılamaktan memnuniyet duydum. Kendileri AKP'nin Türkiye'nin etkili reform programını sürdürme planları konusunda ayrıntılı bilgi verdiler. Ben de İngiltere'nin Türkiye'nin AB'ye katılma hedefini devamlı ve güçlü destekçisi olduğunun altını çizdim. Ve Kıbrıs konusunda görüştük. Türkiye ve İngiltere BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarını kuvvetle desteklemektedir. Ziyaret, her iki tarafın ihtiyaçlarına cevap verecek kalıcı ve kapsamlı çözüm ihmalleri konusundaki görüşleri karşılaştırmak için çok değerli bir fırsattı. İngiltere böyle bir sonucun ulaşılabilir olduğu kanaatine vardı. Irak'ı da görüştük. Türkiye önemli bir stratejik müttefiktir. Bölge güvenliği için bir tehdit oluşturan konuyla uğraşma konusunda aynı kararlılığı paylaşmaktayız."

Haberin Devamı