Gazete Vatan Logo

‘Artık düşük faizi görmeyiz’

MIT İktisat Profesörü Daron Acemoğlu Türkiye’de faizlerin seçimlerden sonra inebileceğini ancak artık düşük faiz görmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Belirsizliklerin Türkiye’yi çok kötü etkilediğini söyleyen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, seçimin ardından faizlerin biraz inebileceğini ancak eski düşük faizleri görmenin artık mümkün olmadığını vurguladı. Acemoğlu, Odea Bank’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ‘2014 Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler için Bir Dönem Noktası mı?’ konferansı öncesinde CNBCe.com’un sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisine ilişkin kritik açıklamalar yapan Acemoğlu, şöyle konuştu: “Seçimlerin sonucunun ne olacağı hiç belli değil. Seçim sonrası gelişmelerin, hem ekonomi hem siyasi ivmelerin nereye gideceği hiç belli değil. Bu yüzden bu belirsizliğin Türkiye’ye çok kötü etkisi var. Yabancı yatırımcı belirsizliği sevmez. Siyasetin Türkiye’de ne olacağı belli değil.”

Ünlü iktisatçı, seçimin ardından faizlerin yüzde 10’lar seviyesinin biraz altına inebileceğini ancak eski düşük faiz dönemine dönmenin mümkün olmadığını söyledi. Acemoğlu, “Zaten iyi bir şey de değildi. Türkiye’de faizler çok düşüktü. Problemin bir bölümü de faizlerin bu kadar uzun süre bu kadar düşük tutulmasından kaynaklanıyor. Faizleri bu kadar uzun süre düşük tuttuktan sonra faizleri artırmak gerektiği zaman çok büyük bir artışa yol açıyor bu. Bunun da negatif etkilerini daha tam görmedik” dedi.

Acemoğlu, artan siyasi tansiyonun seçimin ardından da düşmesini beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı