Gazete Vatan Logo

‘Arkadaşları’na yardıma gitmişler!

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ‘Afrin’de Kürt arkadaşlarının saldırı altında olduğunu gören ve dikkati dağılan DSG’den bazı birliklerin’ Afrin’e kaydığını söyledi

‘Arkadaşları’na yardıma gitmişler!

Avrupa turu sırasında gazetecilere DEAŞ’la savaş hakkında açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bazı birliklerinin Afrin’e kaydığını söyledi. Mattis, “Şu anda Afrin’de devam etmekte olan dikkati dağıtan bir durum var. Bu durum DSG içerisinde yüzdesi net olmamakla birlikte yüzde 50 veya daha azı ya da çoğunun dikkatini dağıtıyor. Kürt arkadaşlarının Afrin’de saldırı altında olduğunu görüyorlar ve bu da onların dikkatinin oraya kaymasına sebep oluyor. Bazı durumlarda ise bazı birlikler oraya (Afrin’e) kaydı” dedi. Türkiye’nin, sınırları içerisinde ‘silahlı ayaklanmanın’ devam ettiği tek ülke olduğunu dile getiren Mattis, “Türkiye’nin Suriye sınırlarına dair meşru güvenlik kaygıları var ve biz bunu zerre kadar inkar etmiyoruz” dedi.

‘Kaygıları anlıyoruz’

ABD Savunma Bakanı, gerek İsrail gerekse Lübnan, Ürdün veya Türkiye olsun, meşru güvenlik kaygıları taşıyan ülkelerin bu kaygılarını anladıklarını belirtti. Pentagon daha önce bazı DSG unsurlarının kuvvet kaydırdığını dile getirmiş, ancak resmi bir ağızdan Afrin’e birliklerin kaydırıldığını belirtmemişti Mattis’in hafta içinde Brüksel’de Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüşmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster, pazar günü İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la görüştü. 11-16 Şubat boyunca Orta Doğu turunda olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, cuma günü Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Hani desteği keseceklerdi?

ABD Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekâtı’nın ilk günlerinde Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan YPG unsurlarının Afrin’e hareket etmesi durumunda ABD’nin desteğini kaybedeceğini açıklamıştı. Suriye’nin Kamışlı bölgesinden YPG konvoylarının Afrin’deki unsurlara destek vermek için harekete geçtiği haberleri üzerine AA muhabirine konuşan Pentagon sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Diyelim ki buralarda bir yerdeki (kuzeydoğu Suriye) bir YPG birliği, ‘Artık DEAŞ ile mücadele etmeyeceğiz Afrin’deki kardeşlerimizi desteklemeye gideceğiz’ derse artık o zaman kendi başlarına kalırlar. Artık bizim ortaklarımız olamazlar” demişti.

Haberin Devamı