Gazete Vatan Logo

‘Arızayı bildikleri halde uçuşa izin verdiler’

Atlasjet davasının gerekçeli kararında, yöneticiler Yavuz Çizmeci, Aydın Kızıltan ve İsmail Taşdelen’in uçaktaki arızalı cihazları bildikleri halde uçuşa izin vererek tedbirsiz ve özensiz davrandıkları kaydedildi

Isparta’da 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet uçağı kazasıyla ilgili dava geçtiğimiz ay karara bağlandı. Kararla tutuksuz yargılanan 20 sanıktan 12’si beraat ederken, 8 sanık ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Bu kapsamda, World Focus Havayolları ortağı Yavuz Çizmeci ve Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile Teknik Müdürü İsmail Taşdelen 14’er yıl hapis cezası alırken, ’Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan yargılanan sanıkların cezaları 11’er yıl 8’er aya indirildi. Davanın gerekçeli kararı ise dün yayınlandı.

Arızaları biliyorlardı

Gerekçeli kararda, Dünyaya Bakış (World Focus) Havacılık Anonim yönetici olan sanıklar Yavuz Çizmeci ve Aydın Kızıltan ile diğer sanıklar teknik müdür Taşdelen ve bakım müdürü sanık Fikri Zafer Dinçer’in düşen uçaktaki arızalı cihazları bildikleri halde uçağın uçuşuna izin vererek tedbirsiz ve özensiz davrandıkları kaydedildi. Bu arızalar itibariyle uçağın düşeceğini öngörememeleri nedeniyle objektif özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanıkların basit taksire dayalı sorumlulukları bulunduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Cihaz güncellenmedi

Kararda şu noktalara dikkat çekildi:

- Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş. adına tescilli olup, sonradan alınan teknik bilirkişi raporlarında uçakta bulunan CVR (Kokpit ses kayıt cihazı), FDR (Teknik veri kayıt cihazı - halk dilinde kara kutu), EGPWS (Geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazı) cihazları ile Flapların arızalı olduğu, ayrıca FMS yani seyrüsefer kayıt cihazının güncellenmediği tespit edilmiştir”

- Her ne kadar arızalar ‘no go item’ denilen uçuşa doğrudan engel olacak arızalar ve eksiklikler mahiyetinde olmasa da, uçağın yerden yüksekliğini ölçen EGPWS cihazının arızalı olması, sesli ikaz sisteminin pilotları ikaz etmemesi ve ikaz sisteminin kazanın meydana gelmesinde doğrudan etkili olduğu kanaatine varılmıştır. Eğer EGPWS cihazı olsaydı kaza olmayabilirdi. Zira 193 derece istikameti yerine 253 derece istikametine dönülmesi durumunda yere gereğinden fazla yaklaşıldığı anlaşılmaktadır, bu durumda EGPWS cihazı sesli ve ikaz sistemiyle pilotları ikaz edebilseydi kanaatimizce zamanında tedbir alınacak ve bu kaza meydana gelmeyecekti.”

Haberin Devamı

202 saat arızalı uçtu

- EGPWS sistemi 2004 yılından beri uçak üzerinde mevcut olup, 1131,3 saatlik operasyon 202.5 saatinde arızalı olarak operasyona devam edilmiş, uçak uçurulmuştur. Sanıklar Yavuz Çizmeci, Aydın Kızıltan, Taşdelen ve Fikri Zafer Dinçer arızalardan haberdar olmadıklarını savunmuşsalar da sanıkların konumu, mevkii, yaptığı işler dikkate alındığında arızalardan haberlerinin olmaması mümkün gözükmemektedir. Bu durumda iradi olarak ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak arızaları gidermemiş, uçaktaki cihazların arızalı uçmasına izin vermiş ve kazanın meydana gelmesine sebep olmuşlardır.