Gazete Vatan Logo

'Ankara baskıyı artırıyor'

FT'den çarpıcı Türkiye-Kıbrıs analizi

Financial Times'da ise Türkiye ile Güney Kıbrıs ilişkileri hakkında çıkan haberde "Ankara Kıbrıs üzerindeki baskıyı artırıyor" arttırdığı haberi veriliyor.

"Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs yönetiminin büyük kriz içinde olduğu bir sırada önünde bazı gelir seçenekleri var" diyor Financial Times.

Kıbrıs'ın gelire ihtiyaç duymasının nedeni yaşadığı ve bankacılık sistemini batma noktasına getiren krizin ekonomide yol açabileceği tahmin edilen büyük daralma.
Kimi tahminlere göre Kıbrıs'ın güneyinde ekonomi dörtte bir oranında küçülecek.

Gazete, Kıbrıs'ın göneyinin Akdeniz'deki doğal gaz yataklarını işleterek gelir elde etme yoluna gidebileceğini yazıyor.

Kıbrıs yönetimi ile proje geliştirmek isteyen İtalyan ENİ enerji şirketi hakkında Ankara'nın aldığı karar haberin ana hareket noktasını oluşturuyor.

"Ankara ENİ'yi Türkiye'den bir projeden çıkarttığını açıkladı" denilen haberde, öte yandan şirketin Mavi Akım'daki rolü ile ilgili açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
Gazete, İtalyan şirketinin "Ankara ile anlaşmak ve normal işleyişe dönmek umudunu taşıyoruz" açıklamasını da aktarıyor.

Finanical Times, Ankara'nın adanın çevresindeki doğal gaz yataklarının işletilmesi konusundaki hassasiyetinin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde desteklenmediğini anlatıyor.

Uluslararası sorunlarla ilgilinen bir düşünce ve araştırma kuruluşunun Türkiye uzmanlarından Hugh Pope, aslında, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili 180 derecelik bir politika değişikliğine gidebileceğini iddia ediyor.
Pope'a göre Avrupa Birliği yolunda ilerleme olabileceğini görecek bir Ankara'nın Kıbrıs'a yardım edebileceğini söylüyor.

Times öte yandan, Ankara'da dış politika konusunda yapılan açıklamada "Kıbrıs'ın sonsuza dek bölünmüş kalabileceği" sözlerinin kimi gözlemciler tarafından içi boş bir çıkış olarak görüldüğünü belirtiyor. (BBCTÜRKÇE)

Haberin Devamı