Gazete Vatan Logo

'Anavatan birleşmeme kararı aldı

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan MKYK'sının DP'ye katılmama kararı verdiğini öğrendiklerini açıkladı

Son dakika : 'Anavatan birleşmeme kararı aldı'

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, ''Kongreye de gidecektim. Ancak bir haber aldım. Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda katılmama kararı çıkmış. O zaman bizi kongreye davet etmenin bir anlamı yok ama her şeye rağmen ben sağ duyunun hakim olacağını ümit etmek istiyorum'' dedi.

Ağar, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, açıklamalarına ilişkin görüşleri sorulan Ağar, ''Bir şey söylemeyeceğim. Kongrenin sonucunu bekliyorum'' dedi.

Mehmet Ağar, Mumcu'nun ''Bizden onursuzluk isteniyor?'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de ''Bizim üslubumuzda öyle bir şey olabilir mi? Erkan Bey yokken onların iktidarlarında ben yüksek bürokrattım. Hiç öyle bir şey benim aklımın ucundan geçebilir mi?'' diye konuştu.

''Teşkilatların kaynaşması nasıl olacak?'' sorusuna karşılık, Ağar, ''Kongre bitsin onu bekliyorum'' dedi. Ağar, Mumcu'nun ''Fedakarlığı biz yapıyoruz'' sözlerinin hatırlatılması üzerine de, ''Ben öyle laf yarışına girmem. Kongre bitsin. Kongrenin kararını ben ümitle bekliyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni doğmuş 6 aylık çocuk değiliz. Türkiye Cumhuriyetinde herkes herkesi tanır'' diye konuştu.

-''ÜMİTLE KONGRENİN KARARINI BEKLİYORUM''-

Daha sona VIP Salonu'na tekrar giren Ağar, buradan ayrılırken ''Televizyondan Mumcu'nun konuşmasını izleme şansınız oldu mu?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Hayır. Arkadaşlarla görüşüyordum. Bir faks vardı onu bekliyordum. Ben laf yetiştirme durumunda değilim. Baştan beri iyiniyetimizi muhafaza ediyoruz. Ben ümitle kongrenin kararını bekliyorum. Kongreye de gidecektim. Ancak bir haber aldım. Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda katılmama kararı çıkmış. O zaman bizi kongreye davet etmenin bir anlamı yok ama her şeye rağmen ben sağduyunun hakim olacağını ümit etmek istiyorum.''

Mehmet Ağar, ''Aday tespiti için az bir süre kaldığının'' hatırlatılması üzerine de, şöyle konuştu: ''Dünyada her şey için vakit vardır. Bizim bu konuda iyiniyetimizi muhafaza ettiğimiz açıktır. Paravan partiler, şunlar... Bunlar doğru işler değildir. Kademelendirmek doğru bir şey değildir.

Doğru Yol Partisi kongresini toplamış, ismi ve amblemini değiştirerek buradaki iyiniyetini, samimiyetini ve arzusunu binlerce üyesiyle beraber ortaya koymuştur. Bu iradenin cevabını da büyük bir samimiyetle beklemektedir. Dolayısıyla hiç kimseyi üzecek bir şey söylemekten uzak dururum. Ben Mehmet Ağar'ım... Beni herkes tanır.''

Bir gazetecinin, ''Erkan Mumcu da iyiniyetli olduğunu söyledi'' sözlerine karşılık Ağar, ''O zaman mesele yok'' dedi. Ağar, bir başka soruya karşılık da, ''Demokrat Parti kurulmuşken, yeni demokrat parti diye bir partiye ihtiyaç yoktur'' diye konuştu. (AA)

(14:30)

*********


Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, krizin çözümü yönünde herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, “Şu ana kadar beklentimizi ne olduğunu belki çok iyi anlatamadık. Demokrat partinin Türkiye’de umut yaratan yeni bir terkip olması konusunda her türlü fedakarlığa razı olara başladığımız girişimde bize söz verilen ne varsa kamuya da açıkça ifade edilmesini bekliyoruz” dedi.

Mumcu, Ağar’ı da Anavatan’ın dokuzuncu olağan büyük kongresine davet etti. Merkez sağda, birleşme konusunda yaşanan kriz devam ediyor Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun dün katıldığı bir televizyon programında dile getirdiği merkez sağın iki partisi arasındaki protokole Demokrat Parti’nin uymadığı ve gereklerini yerine getirilmediğini söylemesinin ardından yaşanan krizde olumlu bir sonuç alınamadı. Bugün ASKİ spor salonda dokuzuncu olağan büyük kongresini yapacak olan Anavatan Partisi Yaşanan gelişmeler nedeniyle MKYK’sını topladı. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ise partiye gelişinde gazetecilerin krize ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gelişme olup olmadığı yönündeki bir soruya Mumcu, şu karşılığı verdi: “Şu ana kadar beklentimizin ne olduğunu belki çok iyi anlatamadık. Demokrat Parti’nin Türkiye’de umut yaratan, heyecan yaratan yeni bir parti olması konusunda her türlü fedakarlığa razı olarak başladığımız girişimde bize söz verilen ne varsa kamuya da açıkça ifade edilmesini bekliyoruz çünkü buna ihtiyaç var. Yazılı protokol yükümleri yerine getirilmedi. Bur takım mazeretler öne sürüldü bunlar haklı da olabilir onu da anlayışla karşılamaya hazırız ama bunların bundan onda devam etmeyeceğinin açıkça anlamamız lazım”

“4 NOKTADA AÇIKLIK İSTİYORUZ”
DYP ile birleşme konusunda 4 noktada açıklık istediklerini kaydeden Mumcu, bu maddeleri de şu şekilde sıraladı: “Teşkilatların bütünleşmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacak? Genel idare kurulumunda eşit temsil konusunda protokolde söz vermiştik, yazılı imza atmıştık şu ana kadar gerçekleştirilmedi bundan sonra gerçekleştirilmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacak? Anavatan partisine adaylık müracaatında bulunan insanların adaylıkları hangi yöntemle değerlendirilecek yani bu partinin bir birleşik parti olmaktan kaynaklanan karakteri aday listelerine nasıl adil bir şekilde yansıyacak? Ve en önemli temiz yüzler yeni sözler diye çıkmıştık hala temiz yüzler yeni sözler konusunda ısrarlı ve kararlı olduğumuzu bir kez daha teyit edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu bize değil kamuoyuna söylenmesi yeterlidir”.

Anavatan olarak iki parti arasındaki birleşmeyi sağlamak üzere pek çok fedakarlığı göze aldıklarını ve bu işi bozmak istemediklerini ifade eden Umucu, üstümüze düşen başka ne fedakarlık varsa bunu da göze alırız ama sadece ve sadece açıklık itiyoruz” dedi. Mumcu, bur soru üzerine şu ana kadar DP Genel Başkanı Ağar’la bir görüşmesi olmadığını da söyledi

YILMAZ’A SERT ELEŞTİRİ
Erkan Mumcu, bir gazetecinin “Yılmaz’ın önce beni eleştirdi sonra Ağar’ı eleştirdi sözü var buna bir yanıtınız olacak mı” sorusuna ise, “Kendisini başkalarıyla eşleştirerek kurtarabileceğini zannediyorsa yanılıyor. Kendisi hakkında Türk milleti kararırı vermiş. Çok fazla soru sormak söz söylemek istemiyorum ama bu ülkede kamuoyu araştırması yapılıyor, bakın bakalım bu araştırmalarda en sevilmeyen kim, Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı?” diye yanıt verdi.

AĞAR’A KONGREYE KATIL ÇAĞRISI
Anavatan olarak kongrelerini yaptıklarını, belirten Mumcu, Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar’a da kongreye katılması çağrısında bulundu. Mumcu, “Sayın Ağar’ı da benim yaptığım gibi bu kongreye katılmak üzere bekliyorum. Belki bu hususlarda delegelere açıkça beyanda bulunarak. Bir açıklık getirebilir. Belki kamuoyuna bir açıklamada bulunabilir. Bu iki günlük kongre süreci tamamlanmadın bu pürüzler çözülmüşse çözümlenmiştir yoksa herkes yoluna devam eder. Herkes birbirine başarılar diler başka söylenecek birşey yok” dedi.

AĞAR'DAN KISA BİR AÇIKLAMA
DP lideri Mehmet Ağar, Demokratik Parti adını aldıklarını sırada Anavatan ile bütünbleşme kararı olduğunu söyledi. Ağar, Anavatan'a kongrede başarılar diledi. Ağar'ın açıklaması Anavatan'ı tatmin etmedi.

DP lideri Mehmet Ağar, Demokratik Parti adını aldıklarını sırada Anavatan ile bütünbleşme kararı olduğunu söyledi. Ağar, Anavatan'a kongrede başarılar diledi. Bu sözlerden DP liderinin Anavatan kongresine katılmayacağı mesajı çıkarıldı.

Ağar'ın açıklaması Anavatan'ı tatmin etmezken açıklamada Mumcu'nun istediği teahhütlerin hiç birine yer verilmedi.

Ağar'da İstanbul'da programı olduğu için kongreye katılamayacağını açıkladı. (ANKA)


***********


Anavatan lideri Erkan Mumcu'nun açıklamaları özetle şöyleydi:

Bize ne teklif ettiklerini açık olarak söylesinler. Tek istediğimiz samimiyet ve adil tutumun gösterilmesidir.

Bizden beklenen şey bir fedakarlıktan öte bir tavizse ve kapatın gelinden öte bir şey söylenmemişse biz bu işte yokuz. Her şey kamuoyunun gözünün önünde olsun.

Bu süreçle ilgili sonuna kadar fedakarlığa evet, onur kırıcı bir tavize hayır diyoruz. bizim istediğimiz teklifin ne olduğunun açıkça ifade edilmesidir. Sürekli çözüm üretmeye çalışan taraf olmakta yorulduk. Bir taraf sürekli sorun çıkarıyor, bir tarafta sürekli çözüm üretiyor.

DP'nin teşkilatların birleşmesine ilişkin önerisi ne? Bunları konuşmak ne ayıp ne de bir utançdır.

Kapatın gelin sonra düşünürüz deniyorsa bunu yapmaya benim yetkim yok. Bizden beklenen onur kırıcı bir tavizse biz buna hayır diyoruz herkesin yolu açık olsun. (Haber7.com)

*****

Ağar Mumcu'ya mesajla yanıt verdi
DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’ya, parti olağan kongresine gönderdiği kutlama mesajıyla yanıt verdi ve kongrede bütünleşmeyi sağlayacak kararın alınmasını talep etti.

Demokrat Parti Genel Başkan Mehmet Ağar, Anavatan Partisi’nin 9’uncu Olağan Kongresi’ne bir kutlama mesajı gönderdi. Ağar, mesajında, “Gerçekleştirilmiş mutabakat üzerine Doğru Yol Partisi 27 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği kongre ile merkez sağda birlik sağlamak ve bunun çatısını oluşturmak amacıyla Demokrat Parti adını almış, merkez sağın tarihi tecrübesi ve mirası istikametinde ülkenin geleceğini kucaklamak amacıyla bir büyük bütünleşmenin yolunu açmıştır. Sırada, Anavatan Partisi’nin kongresini gerçekleştirerek Demokrat Parti ile bütünleşmeyi sağlayacak hayırlı kararı alması vardır” dedi.

Ağar yazılı mesajını “Bu vesile ile Anavatan Partisi’nin kongresini tebrik eder, milletimize hayırlar getirmesini temenni ederiz. Saygılarımızla” diye bitirdi. (ANKA)





Haberin Devamı