Gazete Vatan Logo

‘Ana tükürüğü kadar faydalı bir şey yoktur’

Probiyotiklerin etkileri Sanofi’nin Origgo tesislerindeki toplantıda ele alındı. Prof. Metehan Özen, “Senelerce annelerimiz ağızlarındaki çiğnedikleri ekmeği yaralarımıza koydular hiç birimiz kemik iltihabı olmadık. ‘Ana tükürüğü’ kadar faydalı bir şey yoktur“ dedi

‘Ana tükürüğü kadar faydalı bir şey yoktur’

Modern dönemin insanların önce dengelerini sonra ise sağlıklarını bozduğunu belirten Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, dünyada en çok üzerinde çalışılan 100 hastalığın 90’ının nedeninin de ‘modern hayat’ olduğunu vurguladı.

Amaç sistemi korumak

Sağlıklı yaşamın sırrının sistemin dengesini korumak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özen sözlerini şöyle sürdürdü:

Eskiden toprakla oynardık şimdi topraktan çok uzaklaştık. En büyük sorun sezaryen. Türkiye uzak ara birinci. Sezaryenle doğuyorsanız astımınız 1,5 kat, çölyak hastalığınız 1.80, tip 1 diyabetiniz 1.20 riski artıyor. Senelerce annelerimiz ağızlarındaki çiğnedikleri ekmeği yaralarımıza koydular hiç birimiz kemik iltihabı olmadık. ‘Ana tükürüğü’ kadar faydalı bir şey yoktur. Amerikan Pediatri Akademisi’nin resmi yayın organı ‘Tükürük alerjiyi azaltır’ diye bilimsel bir araştırma yaptı. İsveç’te yapılan bir araştırmada emzik kullanan annelerin yarısına emziği kaynatın yarısına da ağzınızda çevirdikten sonra çocuğa verin denildi. 18 ay takip sonunda iki grup arasında deri egzaması, astım ve gıda alerjisinde inanılmaz farklar çıktı. Bütün olay blender çıktı mertlik bozuldu. Eskiden analarımız ağzında çiğner yedirirdi. Evinizde blender, buzdolabı varsa hiç uğraşmayın. 50 yıldır standart bilgi, 6 ay anne sütü alırsanız alerji, obezite, çölyak, tip 1-2 diyabet yüzde 30-40-50 azaltır. Doğal hayattan uzaklaştıkça floramızın dengesi bozuldu.

Haberin Devamı

Her yıl kullanımı artıyor

Toplantıda konuşan Sanofi Tüketici Sağlığı Türkiye, Pakistan, Suriye, İsrail ve İran Genel Müdürü Kağan Keklik de probiyotiklerin dünya ve Türkiye pazarındaki yerini anlattı.

Probiyotik pazarının 2016 yılında 3.1 milyar euroya ulaştığını belirten Keklik 2022 yılında bu rakamın 4.7 milyar euroya ulaşmasının beklendiğini kaydetti. 2016 yılında dünyada 600 milyon probiyotik satın alındığını belirten Keklik, probiyotiklerin her geçen gün öneminin daha da kavrandığını söyledi.