Gazete Vatan Logo

‘Amerikan halkı bana inansın’

Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı kesinleşen iş adamı Donald Trump, başkan seçilmesi halinde ABD’de kanun ve düzeni yeniden tesis edeceği konusunda halktan kendisine inanmalarını istedi

‘Amerikan halkı bana inansın’

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması kesinleşen iş adamı Donald Trump, partinin adaylığını ‘tevazu ve minnettarlık içinde’ kabul ettiğini açıkladı.

Partinin Cleveland kentinde düzenlenen kongresinde sahneye çıkan Trump, 76 dakika süren konuşmasında dış politika, güvenlik, ABD siyasetine değindi. “Bu ülkenin çok çalışan ve sesi duyulmayan, unutulmuş erkek ve kadınları; sizin sesiniz olmaya geldim” diyen Trump, ülkesinin zor günler geçirdiğini ve kendisi gibi bir ‘kurtarıcıya’ ihtiyacı olduğunu savundu.

Trump, ABD’de ciddi bir güvenlik açığı olduğunu, bu nedenle de terör saldırısı ve cinayet vakalarının arttığını söyleyerek, “Önümüzdeki yıl yemin ettiğim zaman bu ülkedeki kanun ve düzeni yeniden tesis edeceğim. Bana inanın” ifadelerini kullandı.

Eşcinsel çıkışı

“Ülkemizi yeniden güvenli kılacağız, refahı ve barışı geri getireceğiz. Cömert ve sıcakkanlı bir ülke olacağız. Ancak hukuku da her zaman gözeteceğiz” diyen Trump, parti geleneğinin dışına çıkarak eşcinsel haklarına da değindi. Trump, eşcinsel haklarının korunması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Konuşmasında Demokrat Parti’li rakibi Hillary Clinton’ı da hedef alan Trump, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, eski first lady’nin dışişleri bakanlığı döneminde ortaya çıktığını, Libya ve Mısır’ın yine aynı dönemde karıştığını vurguladı.

Barack Obama’yı da eleştirmeyi ihmal etmeyen Trump, ABD Başkanı’nın Clinton’ı bakan yapmasının ardından dünyanın daha az güvenli hale geldiğini savundu.

Trump’a karşı Harry Potter

Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, İngiliz yazar JK Rowling’in beyaz perdeye de uyarlanan ünlü serisi Harry Potter’ın maceralarını okuyan Cumhuriyetçi Parti üyelerinin, Donald Trump’ın olası başkanlığı konusunda negatif görüşe sahip olmaya başladığını ortaya koydu. Bin 142 ABD vatandaşı üzerinde yapılan araştırmaya göre muhafazakar seçmenin Trump’la ilgili görüşleri, Harry Potter serisinden okuduğu kitap sayısıyla doğru orantılı olarak değişiyor. Serideki 7 kitabın tamamını okuyan kişilerin Trump’la ilgili olumsuz görüşleri ortalama yüzde 18 oranında artıyor. Uzmanlar, Serinin ana teması olan ‘otoriterizme karşı mücadelenin’, insanların Trump’a karşı görüşlerini de değiştirdiğini öngörüyor.

Haberin Devamı

Asıl first lady Ivanka

New York Times gazetesi, Trump’ın kızı Ivanka’nın, babasının seçim kampanyasında, Sloven kökenli üvey annesi Melania’dan daha fazla rol aldığını yazdı. Gazete, kampanyası süresince babasının yanından neredeyse hiç ayrılmayan Ivanka Trump’ın, önemli kararlar öncesinde milyarder iş adamının ‘kulağına fısıldadığını’ hatırlattı. Gazete muhafazakar kesimin de Ivanka’yı, Melania’dan daha fazla ciddiye aldığı belirtti. Haberde Melania’nın daha çok oğulları Barron’ın yetiştirilmesiyle ilgilenen anne rolünü üstlendiği, buna karşın Ivanka’nın küçük yaşlardan itibaren babasının işlerinde rol aldığı vurgulandı. Gazete siyaset ve iş dünyasında babasının fiili ‘sözcüsü’ olarak görülen Ivanka’nın, Trump’ın başkan seçilmesi durumunda fiili ‘first lady’ olacağı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı