Gazete Vatan Logo

‘Amerika’yı Kolomb’tan önce keşfeden Türk’ün mumyası!’

Mumyalama tekniği uzmanı Yahya Bedir, “İÜ’de bulunan bir Uygur Türk’üne ait mumyada Güney Amerika mumyalama tekniği kullanılmış. Bu da Türklerin Kolomb’tan önce Amerika’yı keşfettiğini gösteriyor” dedi.

‘Amerika’yı Kolomb’tan önce keşfeden Türk’ün mumyası!’

İstanbul Üniversitesi’nin deposunda bulunan bir mumya, mahkemelik oldu. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davaya göre; Türk Patent Enstitüsü tarafından “mumyalama tekniği uygulaması” konusunda patent sertifikası bulunan, Avrupa Patent Enstitüsü üyesi mühendis Yahya Bedir, İÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’nda binanın bodrumunda terk edilmiş eşyalar arasında gerçek bir mumya buldu. İddiaya göre Yahya Bedir, mumyanın Güney Amerika mumyalama tekniği ile mumyalandığını tespit etti. Bedir’e göre bu mumya Türkler ile Amerikalılar arasındaki bağa işaret ediyordu ve Amerika’nın kâşifi olan Kolomb’tan önce Türkler’in orada yaşadığına dair büyük bir delil olabilirdi. Çünkü bu mumya bir Uygur Türkü’ne aitti. Tarihi değeri bulunan mumyanın muhafaza edilmesini isteyen Yahya Bedir’e, fakülte yönetimince “Bu olası mumya bize bağlı, sizi ilgilendirmiyor” yanıtı verildi.

“KAŞİF OLMA UNVANINI TALEP ETME HAKKI VAR”

Yahya Bedir’in avukatı, “Bir bilim adamı olan müvekkilim bu olayda saf dışı bırakılmak istenmektedir. Üniversite’de “olası mumya” diye adlandırılan, henüz mumya olup olmadığı bile yetkililerce tespit edilmemiş bir nesnenin tarihi eser niteliğindeki hakiki mumya olduğunu, tarihi özelliğini ve önemini keşfeden kişi müvekkilimdir. Müvekkilimin keşfettiği bu mumya ile ilgili kâşif unvanını talep etme hakkı vardır” dedi. Dilekçesinde mumyanın ‘milli bir eser’ olduğunu belirten Bedir, mumyayı saklayıp kendisine göstermedikleri için üniversiteye dava açtığını ifade etti. Bedir, “2 yıl geçti mumya ilgili hiçbir gelişme yok. Bu mumyanın mülkiyeti Türk milletinindir.

Haberin Devamı

KAŞİFLİK HAKKIM ENGELLENİYOR

Ben kaşiflik hakkı istiyorum. Bu benim hakkım. Bu eserin değerini ben buldum” dedi. Mumyalama tekniği üzerine sertifikaları bulunan mühendis Yahya Bedir, “Bu mumyayı inceleme hakkım var. Eğer mumyanın Güney Amerika tekniği ile yapıldığını ispat edersem bu keşfimden dolayı kaşif olacağım. Kaşiflik hakkım engellenemez” dedi.

‘MUMYA ÜNİVERSİTEMİZDE ARAŞTIRILMAKTADIR’

Davalılardan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ise cevap dilekçesinde Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’nda “olası mumya” olarak adlandırılan bir mumyanın bulunduğunu ve mumya üzerinde incelemelerin devam ettiğini belirtti. Dilekçede “Yükseköğretim Kanunu’nda kaşif diye bir unvan yoktur. Bu nedenle davanın reddini istiyoruz. Ayrıca davacının mumya üzerindeki iddiasına dayandığı hiçbir belgesi yoktur. Mumya üniversitemiz tarafından araştırılmakta ve Anatomi Müzesi’nde muhafaza edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı