Gazete Vatan Logo

‘Amerika ile ilişkiyi sürdürmek zorlaşır’

Milli Savunma Bakanı Işık, İncirlik’in gerekirse kapatılabileceği mesajını verdi ve ABD’yle ilişki konusunda, “Eğer açıklık ve samimiyete dayanmayan bir müttefiklik ilişkisi varsa, bu ilişkiyi sürdürmek zorlaşır” dedi

‘Amerika ile ilişkiyi sürdürmek zorlaşır’

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, DEAŞ’la mücadelede yeterli desteği vermeyen ABD’ye uyarılarda bulundu. Işık, dün HaberTürk televizyonuna, terör olaylarının arka planında, yeniden yapılanma sürecinde Türkiye’nin etkisiz kılınmasının istenmesinin yattığını söyledi.

Terör-ABD ilişkisi

“Terör saldırılarını doğrudan ABD ile ilişkilendirebiliyor musunuz?” sorusu üzerine Işık, “ABD bilinçli olarak Türkiye’deki terörü artırmak için bunu yapıyor demek çok iddialı bir cümle olur. Bu noktada elimizde böyle bir veri yok. Ama bu sonuç itibarıyla ABD’nin PYD’yi desteklemesi ve silah vermesi, bu silahların Türkiye’ye karşı PKK aracılığıyla, PYD aracılığıyla kullanılması sonuçta böyle bir cümleyi kaçınılmaz kılıyor” dedi.

İncirlik kapatılır mı?

İncirlik’in kapatılması söz konusu mu?” sorusu üzerine de Işık şunları söyledi: “İncirlik Üssü bir NATO üssü değildir. Türkiye’nin izni ile orada bulunuyorlar. Türkiye bu noktada ABD ile de diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmeler eğer Türkiye’nin çıkarlarını tehdit eder bir noktada cereyan eder ve bir sonuç alınamazsa o zaman Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir. Son karar Türkiye’nindir. Gerekmedikçe nihai kararı vermeyiz ama gerektiğinde vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.”

Haberin Devamı

‘Yardım istediniz’

“ABD bizim NATO’da müttefikimiz. Müttefiklik ilişkisinin temeli açıklık ve samimiyet olmalı. Eğer açıklık ve samimiyete dayanmayan bir müttefiklik ilişkisi varsa, bu ilişkiyi sürdürmek zorlaşır. Siz koalisyonu DEAŞ’la mücadele için kurdunuz. Bizden de yardım istediğiniz. ‘Koalisyon güçlerinin İncirlik’te konuşlandırılması doğrudur, biz bu izni veriyoruz’ dedik. Peki bu izni verdikten sonra bizim DEAŞ’la mücadelede desteğe ihtiyacımız varken siz niye bu desteği vermiyorsunuz? Niye ipe un seriyorsunuz?. Suriye politikası Amerika açısından tam bir başarısızlıktır ve hayal kırıklığıdır. Ümit ederim yeni Amerikan yönetimi Suriye’yi doğru okur.”

ABD Menbiç’i temizlemezse harekat yolda!

“Sincar’da PKK varlığının dolaylı veya dolaysız olarak bulunması Türkiye’nin kesin kırmızı çizgisidir. Türkiye bu noktada güvenliğini tehdit altına hissederse özellikle gerekeni yapmaktan çekinmez. Eğer Amerika bu sözünü tutmazsa yani PYD unsurlarından Menbiç’i tamamen temizlemezse o zaman Türkiye bu temizlik harekatını yapacak.”

Haberin Devamı

5 bin 754 TSK’ya ihraç

“(FETÖ ile mücadele) Yatay yapılanmada mücadelemiz devam ediyor. Şu ana kadar 5 bin 754 TSK mensubu ihraç edildi. Üçü general olmak üzere 989 tanesi de açığa alındı. Bu mücadele TSK’da devam edecek.”

Bedelli için çalışma yok

“Kısa ve orta vadede bedelli askerlik şu anda hükümet gündemimizde yok. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz diğer taraftan Fırat Kalkanı Harekatı’nı yürütüyoruz.”