Gazete Vatan Logo

‘Almanya’da daha çok Enis var’

Alman İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde Berlin saldırganı Enis Amri gibi sığınma başvurusu reddedilmiş çok sayıda ‘tehlikeli’ mülteci yaşıyor. Bunlardan 62’sinin derhal sınır dışı edilmeleri gerekiyor.

‘Almanya’da daha çok Enis var’

Alman Die Welt gazetesi, başkent Berlin’de geçtiğimiz ay Tunuslu DEAŞ militanı Enis Amri’nin düzenlediği terör saldırısının ardından gündeme gelen ‘tehlikeli mülteci’ sorununun ne kadar vahim boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi. 19 Aralık’ta kaçırdığı TIR’la Noel pazarına dalan Amri, 12 kişiyi öldürmüş çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. Alman yetkililer, 2015’te ülkeye giriş yapan Amri’nin sığınma başvurusunun reddedildiğini, hatta isminin polisin ‘tehlikeli mülteciler’ listesinde yer aldığını açıklamıştı.

Die Welt gazetesi, Alman İçişleri Bakanlığı’nın verdiği verilere dayanarak, Alman polisinin ‘tehlikeli mülteciler’ listesinde 550 kişinin adının bulunduğunu yazdı. Habere göre listede adı geçen radikal İslamcılardan 224’ü halen Alman topraklarında yaşıyor. Bunlardan 62’sinin iltica başvurusu reddedildiği için derhal sınır dışı edilmeleri gerekiyor, ancak geçerli bir kimlik belgeleri olmadığı için sınır dışı edilemiyorlar. Gazete, Amri’nin de geçerli bir kimlik belgesi bulunmadığı için Tunus’a geri gönderilemediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Hapiste tutalım

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, tehlikeli mültecilerin derhal sınır dışı edilmeleri gerektiğini belirtirken, bahsi geçen kişilerin sınır dışı edilinceye kadar cezaevinde tutulmalarını talep etti. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkanı Thomas Oppermann da iltica başvurusu reddedilenler, belge eksikliği nedeniyle sınır dışı edilemiyorsa, bu belgelerin hızla tedarik edilmesini istedi.

Mülteciler dava açıyor

Almanya’da ‘geçici koruma’ statüsüne tepki gösteren binlerce mülteci, iltica hakkı talebiyle mahkemeye gitmeye başladı. Bazı mülteciler, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne ‘işlemden kaçınma’ gerekçesiyle dava açıyor. Mülteciler, kendilerine iltica başvurusunda bulunma hakkının çok geç verildiğini savunuyor. Mülteciler, Alman hükümetinin geçen yıl kabul ettiği yeni uygulama kapsamında kendilerine, Cenevre Sözleşmesi’nin sağladığı korunma hakkının tam olarak tanınmadığını savunuyor.