Gazete Vatan Logo

`Allah'a şükür berbat'

`İşleriniz nasıl?' diye soran oda başkanlarına esnafın yanıtı

ÇANAKKALE Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Tezcan ile Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, üyelerle birlikte, `Kriz Varsa Çare de Var' projesi kapsamında çarşıya çıkıp alışveriş yaptı. Oda başkanlarının işlerinin nasıl olduğunu sorduğu kitabevi sahibi Ekrem Ergül, "Allah'a şükür berbat" diye yanıt verdi.

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Tezcan ile Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, krize çare olmak için her girdikleri dükkandan alışveriş yaparak esnafa moral aşılamaya çalıştı. İki oda başkanı, ayrıca huzurevi sakinleri ile Yetiştirme Yurdu'nda kalan çocuklar için toplu alışveriş yaptı. İşlerin durgun olduğu, piyasada yaprağın kıpırdamadığı bir anda 10 kişilik heyetin aniden çarşıda belirip yüklü alışveriş yapması esnafı memnun etti. Oda başkanları ziyaret nedenlerini açıklayarak işlerinin nasıl gittiğini sorduğu esnaf ise şikayetlerini dile getirdi ve büyük bir bölümü işlerin kötü olmasından yakındı.

Yalı Caddesi'ndeki Paradigma Kitabevi'ne giren oda başkanları, "İşleriniz nasıl?" diye sordu. Kitabevinin sahibi Ekrem Ergül, "Allah'a şükür berbat. Geçen seneye göre ciro kaybımız yüzde 50- 60 civarında" dedi. ÇTSO Başkanı Tezcan ise dertli esnafa moral vermek amacıyla kendisi için `Sarıkamışa Giden Yol' adlı kitabı satın aldı.

`NE OLDU BU PİYASAYA BİLMEM'
Balık malzemeleri satan 81 yaşındaki İsmail Çeker de heyete, "Ben 60 senedir böyle piyasa görmedim. O zaman yaptığımız satışların yüzde değil, binde biri bile yok. Nedir bu hal bilmem. Eğer beni şu dükkanım kira olsun, iki ay duramam burada. Ne rezalet. Ne oldu bu piyasaya bilmem. Bakın tüylerim diken diken oluyor. Piyasada 20 liraya ihtiyacı olan arkadaşlar var" dedi. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de bu ziyaret sırasında 2 deniz gözlüğü satın alarak esnafa bol kazanç diledi.

Yılmazlar Giyim adlı işyerinin sahibi Mehmet Yılmaz ise "Artık eski işler yok. 5 senedir aynı fiyatlarla mal satıyoruz. 5 yıl önce fiyatlar sıkıntı yaratmıyordu. Ama bu sene alım gücü düştüğünden mi, paranın olmadığından mı nedir, müşteri pahalı buluyor. Alım gücünde sıkıntı var. Ne olacak bilmiyoruz" dedi.

50 KURUŞLUK ŞEKER ALAN VAR
Geçen yıla göre işlerde ciddi düşüş yaşandığını belirten Tekin Şekercisi'nin sahibi Gülten Süslüoğlu, "Kilosu 16 lira olan şekerden 50 kuruşluk bile alan var. Bu paraya 50 gram bile şeker olmuyor. Yani öyleleri de var. İnşallah işler açılır diye düşünüyorum" dedi.

Markalı ürünler satan iki konfeksiyon mağazasının sahibi ise işlerinin iyi olduğunu belirterek umut saçtı.

GÜVENE İHTİYAÇ VAR
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan, alışveriş sonrası yaptığı değerlendirmede, "Bizim çarşıya çıkışımızın amacı esnafa güven ve moral aşılamak. Esnaf bu işin daha kötüye gitmeyeceğine, artık yavaş yavaş toparlandığına inanırsa piyasada hareketin kendinden başlayacağına inanıyorum. Kriz Türkiyemizi etkilemiştir. Çanakkale'deki etkisi diğer illere göre azdır. Ama piyasalarda bir morale ihtiyaç vardır. Bütün mesele birbirimize güvenmemiz. Destek olmamız lazım. Çanakkale'de alışverişlerimizi yöremizden yapmalıyız ki herkes kendi bölgesine bir canlılık getirebilsin. Biz onu amaçlıyoruz. Bugün hem kendimiz hem de ihtiyacı olan yerler için alışveriş yaparak hem o kişilere, hem de esnafa destek olmaya çalıştık" dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise "Kriz varsa Çare de Var" kampanyasının bir ayağını da Çanakkale'de uyguladıklarını belirterek, "Amacımız burada bazı şeyleri tetiklemek. Bir şekilde ateşlemek. İmkanı olan kesime diyoruz ki `Eğer imkanınız varsa ihtiyaçlarınızı ertelemeyin. Hep beraber çıkalım birlikte ihtiyaçlarımızı giderelim' İmkanı olan kesimi alışveriş yapmaya davet etmemizin en büyük sebebi işsizlik oranı artışına dur demek, krize belirli oranda çözüm üretmek. Hükümetimizin de alacağı bir çok tedbir var. Bu tedbirler de alındığı takdirde, bu ekonomik krizi en az zararla atlatan bir ülke olmanın mücadelesi içerisindeyiz. Ziyaret ettiğimiz esnafta ekonomik krizin yansımasının ne olduğunu görmeye çalıştık" dedi.

Haberin Devamı