Gazete Vatan Logo

'Alevilerin evlerini...'

Bakan Şahin yine şaşırtmadı...

'Alevilerin evlerini...'

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bazı illerde Alevi vatandaşların evlerini işaretleyenlerin bilgisayar oyunlarından etkilenen çocuklar olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2013 bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmelerinin sonunda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Şahin, teröristlerle ilgili açıklamalarından dolayı kamuoyundan tepki gören Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'le ilgili bir soru üzerine, "Adı geçen Emniyet Müdürümüz hakkında inceleme başlatıldı ve devam ediyor" dedi. Emniyet Müdürü Recep Güven'in sarf ettiği sözlerin belli bir kısmına değil tamamına bakılması gerektiğini söyleyen Bakan Şahin, "Beyanlarından dolayı Emniyet Müdürümüz hakkında soruşturma başlatılmıştır ve soruşturma tamamlanacaktır. Sonuçta, ulaşılan kanaat ve görüş neyse onun da gereği aynen yapılır. Fakat değerlendirmenin sonunda farklı bir görüş ortaya çıkarsa; çıkar çıkmaz onu bilemem, bilmek de istemem, farklı bir görüş ortaya çıkarsa onun da takdiri düşünülür" diye konuştu.

Alevilerin evlerini...

Bakan Şahin, Muharrem ayı olması nedeniyle bütün Müslümanların Muharrem ayını tebrik ettiğini belirtirken, CHP'li milletvekillerinden de "Tebrik olmaz, acı paylaşılır" şeklinde tepki geldi. Bakan Şahin de bunun üzerine "Tebrik ediyorum" yanıtını verdi. Muharrem ayı ile ilgili açıklama yapan Bakan Ergin, "Sadece Alevi kardeşlerimiz değil biz de özünde Aleviyiz, Hz. Ali'yi sevmek Alevilik'se ben de Aleviyimdir" şeklinde konuştu.
Kerbela olayına da gönderme yapan Bakan Şahin, "O olaya sebebiyet veren, ne Yezid'in ismi bizim nüfus kayıtlarımızda bir tane vardır, ne de Muaviye'nin ismi vardır. Yani yoktur, o olayı birileri gürültü çıkararak telin eder, birileri de sessizce ve gürültü çıkarmadan asırlarca ortaya koymuştur. Ama Ali ismi, Veli ismi, Ömer ismi, Hasan ismi Anadolu'da en tercih edilen isimler arasındadır" dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, kendisine yönelik eleştiriler üzerine Cumhuriyet tarihinin ilk İçişleri Bakanı Ahmet Ferit Tek'in 7 aylık Bakanlık çalışmalarından örnek verdi. Ahmet Ferit Tek'in yurt dışına sürdürdüğü ve 150'likler olarak bilinen listeden örnekler veren Bakan Şahin, Vahdet Han'ın ailesinden de isimler sayınca tartışma çıktı. CHP Ankara Milletvkili İzzet Çetin, Bakan Şahin'e "Silivri'ye koyduklarınızın intikamını mı alıyorsunuz?" diye sordu.

ALEVİLERİN KAPILARININ İŞARETLENMESİ

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bir soru üzerine Adıyaman'da bazı Alevi vatandaşların kapılarının işaretlenmesi konusuna değindi. Kendisinin olayın ilk duyulduğu zamanlarda çocukların yapabileceği şeklinde bir açıklamada bulunduğunu belirten Şahin, "En son yine Adıyaman'da işaretler konuldu. Yine bir gürültü koparıldı ama bu kez polisimiz takip soncu 8. sınıf öğrencisi olan 3 çocuğun bunu yaptığını belgeleriyle, ifadeleriyle, tanıklarıyla ortaya koydu" dedi.

Bakan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ve ifadelerden şu ortaya çıktı; bilgisayar ortamında sanal alemde çokça seyrettikleri ve etkisinde kaldıkları Counter Strike isimli bir oyunun etkisinde kalarak, bu işaretleri yaptıklarını ifade ettiler. Çocuklara herhangi bir eziyet, baskı yapılmadı, sadece iyilikle, güzellikle niye yaptıkları, niçin yaptıkları sorgu teknikleriyle soruldu. Psikologlar eşliğinde gerçekleşen bu sorguda çocuklar bunu itiraf etti. Bakın şimdi çocuklar yapıyormuş mu, yapmıyormuş mu?"

POLİSLERİN ÖZLÜK HAKLARI

Bakan İdris Naim Şahin, polislerin özlük haklarıyla ilgili bir soru üzerine ise, "2002 yılında yeni göreve başlayan bir polis memurunun maaşı 665 liraydı. Bugün yeni göreve başlayan bir polis memurumuzun aldığı ücret 2 bin 300 liradır" diyerek maaşlardaki artış oranını ortaya koydu. Gönül arzu eder ki onlara daha fazlasını verelim, vermek zorundayız. Bunun da görüşmelerini Maliye Bakanlığımız'la yapıyoruz" diyen Bakan Şahin, ayrıca emekli polis memurlarının maaşlarının da çok yetersiz olduğunu ve o konuda da gerekli görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Bakan İdris Naim Şahin, görevden uzaklaştırılan Adana eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'la ilgili bir soru üzerine ise, devam eden davaları ve hakkındaki iddialar nedeniyle görevden uzaklaştırıldığını söyleyerek, "Biz bundan memnuniyet duymuyoruz, bir gün yargılamalar inşallah lehine sonuçlanır ve kendisini görevine iade ederiz" diye konuştu.

ORANTISI EN HAFİF OLAN, BİBER GAZIDIR

Bakan İdris Naim Şahin, biber gazıyla ilgili bir soru üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şahin, biber gazının bir zararının olmadığı şeklindeki açıklamalarının dayanağının İstanbul Ünivertesi, Tıp Fakültesi, Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı'nın hazırladığı bir rapor olduğunu söyledi. Raporun içeriğinden bahseden Bakan Şahin, rapora göre biber gazının derinin üzerine sıkıldığında kızarıklığa sebep olduğunu, fakat havaya sıkıldığında böyle bir etkisinin bulunmadığını anlattı.
Biber gazına 'Organik' dediği için eleştirildiğini söyleyen Bakan Şahin, "Biberden oluştuğu için... Organik olduğu için yadırganıyorsa da gerçeğe aykırı değildir" cevabını verdi. Bakan Şahin'in CHP'li milletvekillerine dönerek, "Hiç etkisi var mıdır yok mudur, imkanımız olsa da size bir kaç tane yeşil biber ikram etsem, ve acı biber olsa onun etkisini hissedersiniz" demesi üzerine CHP sıralarından "Onu biz ikram edelim" şeklinde yanıt geldi.
Biber gazının kasıtlı olarak milletvekillerine uygulanmadığını söyleyen Bakan Şahin, "Bazen sayın milletvekillerimiz belki bilmeden, tesadüfi olarak kanunsuz yürüyüş yapan, yürünmemesi gereken yerde yürüyen gruplarla rastlaştığında biber gazı uygulaması şahıs değil, grup gözetilerek uygulandığı için ister istemez bundan etkilenebiliyorlar. Yoksa milletvekillerimiz asla ne biber gazının ne de bir başka caydırıcı güvenlik kurumu uygulamalarımızın muhatabı değildirler, olmadılar olamazlar" diye konuştu.

"En hafif, orantısı en düşük olanı bize göre biber gazıdır" diyen Bakan Şahin, "Ta ki kanunsuzluktan vazgeçmeme ısrarında olanlar için, saldırı içinde olanlar içindir. Silah kullanırsa silaha karşı silah kullanılır. Ama polise saldırılırsa, polise tekme tokat atma girişimine girilirse, sıfatı yaşı ne olursa olsun, polis, jandarma bu devlet adına, kanun düzenini sağlamak için gereğini yapmak durumundadır. Zaten yapmasaydık, eleştirileriniz çok farklı olurdu" şeklinde konuştu.

29 EKİM KUTLAMALARI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 29 Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgili bir gazetenin servis ettiği ve sosyal medyada da büyük yankı bulan fotomontaj kullanılarak yapılmış bir fotoğrafı komisyon üyelerine gösterdi. Fotoğrafta polisin elinde Türk bayrağı olan bir çocuğu kovaladığı fakat bunun bir fotomontaj olduğunun anlaşıldığını söyleyen Bakan Şahin, "CHP'li arkadaşlarım bu manzaranın doğruluğuna inanıyorlar mı? Bu resme inanıldı 29 Ekimde. Bu resim üzerinden kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı" dedi.

Kendisinin Güneydoğu'ya yaptığı bir gezi sırasında helikopter içinden çekilmiş bir fotoğrafında yine fotomontajla Ulus üzerinde uçuyormuş gibi servis edildiğini belirten Bakan Şahin, CHP'lilerin 'Ulus üzerinde uçmadınız mı?' şeklindeki tepkileriyle karşılaştı. Şahin bunun üzerine, "Yalancı mumlar, yatsıya ermedi. Bu fotoğraf tamamen montajdır, uydurmadır. Benim helikopter fotoğrafım da montajdır. Ben helikoptere bindim doğrudur, binerim, gene binerim ve binmek durumundayım" diyerek cevap verdi. Bakan Şahin ayrıca, "Türkiye'de oyunlar oynanıyor ama oyunlar eskiden oynandığında gerçek gibi kabul ettirilebiliyordu. Ama şimdi öğleyin yapılan montaj akşam güneş batmadan yalanlanabiliyor. Ama özür dilenmek zorunda kalınıyor. Ama bu kırılan bardağı onarmıyor" diye konuştu.
Bakan Şahin, Ulus meydanındaki olaylı kutlamalar için de, "Ankara Ulus'ta yapılan kutlama CHP'nin yaptığı resmi bir kutlama değildir. Bu kutlama aranan kişilerin organize ettiği bir takım, illegal derneklerin organize ettiği Cumhuriyet bayramı kutlamasıdır" diye konuştu.
Çıkan bir tartışma sırasında ise Bakan İdris Naim Şahin'in, "Sizin yokluğunuzda ben CHP'yi de savunurum ama siz varken savunmam" dediği duyuldu.

"ZIRVA TEVİL GÖTÜRMEZ" SÖZÜ TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

Bakan İdris Naim Şahin, Başbakan Erdoğan'ın 10 Kasım törenlerine katılamamasının eleştirilmesine, İsmet İnönü üzerinden örnek verdi. Fakat örnek vermeden önce ise CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in "Zırva tevil götürmez" demesi üzerine komisyon salonunda büyük bir tartışma çıktı. Bu söz üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in sinirlendiği görülürken, Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ise CHP'li Öner'e tepki göstererek "Senin kim olduğunu herkes biliyor" diyerek karşılık verdi. AK Partili komisyon üyeleri de ayağa kalkarak CHP'li Öner'e sert tepki gösterirken, CHP'li vekillerle AK Partili vekiller arasında sert tartışmalar yaşandı.

Tartışmaların ardından ise Bakan Şahin, İsmet İnönü'nün Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılında 9 gün boyunca düzenlenen törenlere katılmadığını belirterek şunları söyledi:

"Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılında, 11 Kasım tarihinden 20 Kasım tarihine kadar İstanbul'da kendisinin cenaze namazının kılınması ve pek çok program gerçekleştirilmiştir. Ancak bir kişi, önemli bir kişi olan merhum İsmet İnönü 11 Kasım günü İstanbul'da değildir. 12 Kasım'da da değildir, 13Kasım'da da değildir, 14 Kasım'da değildir. Ta ki, 20 Kasım 1938 tarihinde Atatarük'ün cenazesi Ankara'ya geldiğinde Sayın İnönü Atatürk'ün cenazesini Ankara Garı'nda karşılayarak ilgisini ortaya koymuştur. 10 gün boyunca İnönü CHP'nin Başkanı ve yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak İstanbul'daki diğer törenlere de katılmamıştır. İnönü'nün kendisine göre mazereti vardır belki.

Başbakanımız, 10 Kasım törenlerine yurt dışındaki programında gerçekleşen bir değişiklik nedeniyle gelememiştir ama hükümet oradadır. Sayın Başbakan, 2003 yılından itibaren Başbakan'dır ve her 10 Kasım'a katılmıştır, bundan sonra da katılacaktır. Sayın Başbakan'ın mazeretini anlamadan her olayda olduğu gibi bunun üzerinden de siyasi rant peşinden koşulmuştur."
Soruları cevaplayan Bakan Şahin, sürenin yetersiz olmasından dolayı geriye kalan soruları ise yazılı cevaplayacağını bildirdi. Komisyon sonunda ise Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bütçesi ile ilgili verilen bir önerge ile ilgili olarak komisyon üyeleri basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı