Gazete Vatan Logo

'Alacaksan beni al!'

"Sorun sadece MİT'te değil..."

“Başkanlık sistemine geçilecek mi?” sorusu üzerine başkanlık, yarı başkanlık ve partili başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Partili cumhurbaşkanı olmalı, partisinden kopmamalı” dedi. 'Habur bizim milli birlik ve kardeşlik projesinin önemli bir uygulamasıydı' diyen Başbakan, 'Bu işte biz başarılı olamadık' ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından gece ‘Gündem Özel’ programında soruları yanıtladı. Erdoğan, CHP’nin terör sorunuyla ilgili getirilen taslağın bir öneri paketi değil, çeşitli tespitlerin bulunduğu 10 maddelik bir çalışma olduğunu söyledi

Başbakan Erdoğan atv’de Erdal Şafak, Taha Akyol, Mustafa Karaalioğlu ve Ekrem Dumanlı’nın sorularını yanıtladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet tarafından yapılan ziyaret sırasında kendilerine getirilen terörle ilgili taslak hakkında konuştu. CHP tarafından getirilen çalışmanın içerisinde önerilerin değil, tespitlerin bulunduğunu belirtirken şöyle konuştu:

“Bugün gerek sayın genel başkan gerekse yanındaki arkadaşların getirmiş olduğu, daha öncede zaten kendi sitelerine de düştüğü gibi bir öneri paketi olarak ifade edilen 10 maddeden müteşekkil bu evrak, kendileri de bu konuda ’Evet bu bir öneri paketi değil’ dediler. Bu 10 madde bir öneri paketi değil ve burada bir tespit var, teşhis var. Ölüm sayılarını veriyor, bugüne kadar çözüme kavuşturulamamış bir olay gibi. Burada öneri olarak ne var? Öneri olarak en sonunda birşey söylüyor; Toplumsal mutabakat komisyonu öneriyor, bir de TBMM dışında akil insanlar grubu öneriyor.”



Terör konusundaki görüşme çağrılarına olumsuz yanıt veren MHP lideri Devlet Bahçeli’yi eleştiren Erdoğan, MHP’nin uzlaşmaması nedeniyle Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun kendiliğinden çöktüğünü savundu.

“Talimatı veren benim alacaksan beni al”

Başbakan Erdoğan, canlı yayında Özel Yetkili Mahkemeler’in yetkilerini sınırlayan CMK 250. maddeyi şöyle anlattı: “MİT müsteşarım benim talimatımla terörle mücadele için adaya gidiyor. Yargı ise onu şüpheli olarak çağırıyor. Çok yanlışlar yapılıyor. Alacaksan beni al. Terörle mücadelede her şeyi kullanmak zorundayım...”

Başbakan dün gece atv’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özel Yetkili Mahkemeler’in ve savcıların yetkilerini sınırlayan CMK 250. Madde’deki yeni düzenlemeyi savunan Erdoğan şöyle konuştu:

“Peşinen ifade etmekte fayda görüyorum. Yasama, Yürütme, Yargı bu kuvvetler ayrılığı anlayışına baştan bu yana önem verdik. Yasama bir erk olarak bir güçtür, yürütme de yargı da bir güçtür. Ama bunlar birbirlerinin faaliyet alanlarına girmemelidir ki bunu da anayasa belirliyor. 250’nin kurulması olayı da geçmişteki MGK’larla ilgili bir kurum durumunda ve bu sürecin içerisinde en çok bunun tartışılmaya başlanmasının sebebi özellikle MİT müsteşarımızın (Hakan Fidan) yani Başbakanlığın iznine tabi olmasına rağmen bazı gazetelerde çıkmasına istinaden onun çağrılması üzerine başlayan bir süreçtir. Bu gerçekten kabul edilir bir yaklaşım tarzı değildir. Yargı tamamiyle her şeyi bir kenara koyup yasayı bir kenara koyarak MİT Müsteşarını şüpheli olarak çağırıyor. Böyle olunca herşey alt üst oluyor. Devletin işleyişine çomak sokuluyor. Olay bazı gazetelerde çıktığı gibi OSLO’da şöyle olmuş böyle olmuş gibiyse benim arkadaşlarım kimseye böyle bir taviz vermek yazı vermek söz konusu değildir. Orada konuşulanları yazılı ifadeler, bölücü terör örgütünün yayın organlarında çıkmış olan haberleri müsteşarıma yıkmaya çalışmak onun üzerinden müsteşarımı yargılaman kabul edilir değil.”

Çok yanlışlar yapılıyor

“MİT Müsteşarım adaya bile gittiği zaman birşey için gidiyor. Terörle mücadele konusunda ne yapabiliriz diye gidiyor. Bu arkadaşlarım bunun mücedelesini veriyor. Sayın Emre bey de gitti geldi. Yardımcıları konumunda olan hanımefendi de bu süreci beraber yaşadılar. Dünyanın her yerinde bu böyle. Bu iyice çizmeyi aşan birşey oldu. Bir başbakan olarak direk bana bağlı olan müsteşarıma sahip çıkmazsam, ona talimatı veren benim. Alacaksanız beni alın. Talimatı veren benim. Talimat verilen alınmaz. Çok yanlışlar yapılıyor. Alacaksan beni al. Ben terörle mücadele ediyorum ve herşeyi kullanmak zorundayım. Bizim elimiz ayağımız konumunda olan böyle kurumları bir şüpheye sevk edersek bu insanlar yarın nasıl çalışacak. Bu insanlar bir çok yere canlarını ortaya koyarak gidiyorlar. Bu tabi ister istemez haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor, biz devlet içinde devletiz havasına sokuyor. ”



Başbakan Erdoğan “250. maddeyi değiştirme talebi nereden geldi” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Olay sadece MİT değil

“Bu olağanüstü şartların bir ürünü. Ergenekondu balyozdu çeteler mafya bunlara karşı mücadele gayretini biz gösterdik. Bu sadece MİT olayı değil. MİT’ın dışında da aynı durumlar söz konusu olabilir veya bir vatandaşımız olabilir. Ama söylendiği gibi gazetelerde yazıldığı gibi biz bu konudaki mücadelemizi vereceğiz tabii ki ama 250 bütün yetkileri kendisinde toplamış ve bunu da istedikleri gibi kullanıyorlar.”

Başbakan, 28 Şubat da Balyoz da etkilenecek gibi görünüyor bu taslağa göre sözleri üzerine ise şöyle konuştu: Bu haberlere aldanmayın. Tutuksuz yargılanabileceği halde malesef tutuklu yargılanan insanlar var. Bu insanların tutuksuz yargılanmaları mümkünken neden tutuklu yargılama yapılıyor. Bu süreci bizim farklı bir şekilde yumuşatarak atlatmamız lazım. Bunlar ülkede yargıyı da zor duruma sokuyor. Yargıya güven artmışken şimdi azalmaya başladı. Bunları da görmemiz lazım.

KILIÇDAROĞLU’NA ULUDERE YANITI

Çok yerlere gideriz!

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, dünkü görüşme esnasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelen “Uludere’ye gidelim” teklifine iverdiği yanıtı da açıkladı. CHP lideri ile gerçekleştirdiği terör zirvesinin ardından ATV Haber’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP liderinin görüşme sırasında yaptığı “Uludere’ye gidelim” önerisine ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in, “Bizim gündemimizde böyle bir ikili ziyaret yok” ifadesi ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun, “Uludere konusunda Sayın Başbakan’ın herhangi bir tepkisi ya da yorumu olmadı” sözlerine rağmen verdiği yanıtı açıkladı: “Bugünkü görüşmemizde bir ara ‘Gerekirse Uludere’ye de gideriz’ diye ifade kullandı. Çalışma ikimizin arasında başlarsa Kılıçdaroğlu’na ‘senle çok yerlere gideriz’ dedim. Oralarda sorunları çözmek için beraber gideriz, gezeriz...”

”Cumhurbaşkanı partili olursa daha güçlü olur”

Başbakan Erdoğan, başkanlık sistemi ile ilgili sorulan bir soru üzerine dertlerinin rejim tartışması yapmak olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: ”Cumhurbaşkanı Merhum Özal’ın düştüğü duruma düşmemesi için partili olarak Çankaya’ya çıkarsa o cumhurbaşkanı çok daha güçlü olur. Bizden önce Sayın Demirel’in, merhum Özal’ın yaşadıklarını görüyorum ve orada artık bir vitrin süsü haline geliyorlar. Cumhurbaşkanı gelir, kabineyi yönetir aslında. Anayasamızda bu var. Anayasamızda mesela ’icranın başı cumhurbaşkanıdır’ diyor. Ama şu anda dışarıdan bakan zanneder ki icranın başı başbakan. Halbuki cumhurbaşkanımız icranın başıdır ve istediği anda da gelir kabineyi yönetir. Çünkü başbakanı da bakanlar kurulunu da atayan o. Bunu çok daha iyi noktaya getirmek, çok daha başarılı sonuçlar alabilmek için başkanlık, ama yarı başkanlık olabilir, böyle bir adımın atılmasını ben ülkemiz için çok daha hayırlı buluyorum. Çünkü artık halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı var.”

KÜRTAJ YORUMU

Programda Erdoğan'a gündem konusu kürtaj ve sezaryen de soruldu.

İşte Erdoğan'ın yanıtları;

"Özel hastanelerde doğumların yüzde 90'ı sezaryen.. devlette yüzde 50.. Halkı buna şartlandırıyorlar. 'buradan kalkamayabilirsin' gibi telkin veya korkutmalarla işi bitirip para kazanıyorlar.."

"İşin başka bir gerçeği de gizli bir nüfus planlaması var. Türkiye'nin yaş ortalaması 29. Bununla devam edersek, 2037'de nüfusumuz yaşlanacak. Avrupa gibi çöküşe geçeceğiz."

"Dini temeli olmayan bir propaganda var. Vücut senin değil. Tabii bu yaklaşım dinsel ve kültürel olarak değişir. Burada inancımız ve geleneklerimiz buna karşı çıkıyor."

"Anayasamızda çocuk yaşama hakkını ana rahmine düştüğü andan elde eder. Bunlar varken kalkıp 'bu vücut benim' demek akıl karı değildir. Herşeyden önce hayat hakkını savunmak zorundayız ve görevliyiz. Diğer tercih hukuka saygısızlıktır."

ERDOĞAN KAHKALARA BOĞULDU

Başbakan Erdoğan, programın bir bölümünde, Hürriyet yazarı Taha Akyol'un sorduğu bir soru karşısında kahkahalara boğuldu.

BAŞBAKAN KİM OLACAK DİYE SORDU

Akyol, kamu oyunda Başbakan Erdoğan'ın bugünkü sisteme göre Köşk'e çıkmasının ardından Başbakan'ın kim olacağına yönelik soru işaretlerini hatırlattı. Akyol bununla birlikte Erdoğan'a, "Eğer siz cumhurbaşkanlığı köşküne çıkarsanız Başbakan kim olur?" diye sordu.

Erdoğan bu soru üzerine bir süre kahkahalara boğularak "Bu sorunun içinde hem hukuk var hem de matematik, o yüzden zamanı gelince 2015 yılında yanıtını alırsınız" cevabını verdi.

"GÜNEYDOĞU'DAKİ OY ORANINIZ NASIL" SORUSUNA CEVAP

Akyol'un 'Doğu ve Gündeydoğu'daki oy oranlarınızı araştırdığınızı biliyorum. Sonuçlar nasıl' sorusuna Başbakan Erdoğan, 'Tabi biraz stabil seyrediyor ama artış var. Bizim oradaki vatandaşlarımızla gönül birliğimiz var. BDP sadece kendisini Kürtler'in temsilcisi sanıyor. Hayır kardeşim değilsin ya. Tamam belli bir temsilin var ama. Sen Kürtlerin tek temsilcisi değilsin.' sözleriyle cevap verdi.

Haberin Devamı